Gáspárik Attila köszöntője Jánosházi Györgyhöz

Gáspárik Attila köszöntője Jánosházi Györgyhöz

A Látó megalakulásának 25. évfordulója  alkalmából a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban került sor a Látó szépirodalmi folyóirat  2014-es nívódíjainak átadására.  A színház – kategóriában Jánosházy György, költő, műfordító kapta a kitüntetést.

Gáspárik Attila a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója levélben köszöntötte a díjazottat, hiszen jelenleg a Tompa Miklós Társulat Katovicében és Budapesten vendégszerepel.

Tisztelt Jánosházy György!

Kedves Gyuri!

Számunkra, kisebbség számára – kisebbség alatt értem azokat, akiket cselekvő módon érdekel a művészet, s ezen belül a színház – igen fontos az olyan, más kisebbségekkel való együttműködés, mint a műfordítók, drámaírók, színikritikusok. Annak különösképpen örvendünk, hogy e kisebbségben olyan nagyságot tisztelhetünk, mint Téged, mindenki Gyuriját, aki személyes példáddal építetted, alakítottad ki számunkra is a szabadság köreit függetlenül a politikai rendszertől, fordításaiddal élőbe kapcsolva bennünket a világ kultúrájával.

Ez a méltatás csak jelképes elismerése annak az életműnek, amelyet Magad mögött tudsz és amivel világosabbá tetted a kulturális kisebbségi létet. Köszönet érte!

            Isten éltessen, és segítsen abban, hogy sokáig világíts még!

 

                                                                       Baráti üdvözlettel,

                                                                       Gáspárik Attila