Gardéniák hétvégéje Temesváron

Gardéniák hétvégéje Temesváron

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban vendégszerepel október 13-án vasárnap este 19 órától a budapesti K.V. Társulat Elżbieta Chowaniec: Gardénia című előadása, Pelsőczy Réka rendezésében. A színház OFF programjának részeként megtekinthető előadást megelőzően, október 12-én szombaton 19 órától a temesvári társulat nagy sikerű Gardénia (r.: Koltai M. Gábor) előadását láthatja a közönség.

Elżbieta Chowaniec a kortárs lengyel drámairodalom kiemelkedő alakja. A lódzi főiskola forgatókönyvíró szakának elvégzése után, a Tadeusz Slobodzianek vezette Dráma Laboratóriumban tanult. Gardénia című drámája, melyet először 2007-ben mutattak be, a mai napig a Dráma Laboratórium repertoárjának egyik sikerdarabja. A 2010-ben megjelent magyar fordítás óta (Fiatal Lengyel Dráma című antalógia, Pászt Patrícia összeállításában) több magyar nyelvű feldolgozása is született a szövegnek. 2010. november 28-án Pelsőczy Réka rendezésében mutatta be a budapesti Merlin, felolvasószínházi előadás formájában, majd szintén Pelsőczy Réka rendezésében a budapesti K.V. Társulat 2011 november 26-án tartotta Elzbieta Chowaniec: Gardénia című művének magyarországi ősbemutatóját a Thália Színház Új Stúdiójában.

A Gardénia ízig-vérig nőtörténet. Négy generáció nő tagjainak évtizedeken átívelő drámája. Mindannyian a boldogsághoz vezető utat keresik és miközben végigélik a huszadik század szinte teljes történetét, nagyon pontosan tárják elénk a generációk közötti kommunikáció nehézségeit. Miként befolyásolják a női figurák viselkedését az örökölt hajlamok és a tanult viselkedésminták? Függetleníthetik-e magukat mindenkori szociális körülményeiktől? Kitudják-e vonni magukat hősnőink a családi hagyományok-beidegződések kényszerei alól? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a K.V. Társulat előadása, sajátos, metszően ironikus női humorával.

Az előadás személyes monológokból, “áriákból” és kettős, hármas, négyes jelenetekből, duettekből, tercettekből, kvartettekből áll.  – Pelsőczy Réka, rendező

Pelsőczy Réka 1998-ban végzett a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakán, de 2004 óta rendezőként is dolgozik különböző magyarországi színházaknál és társulatoknál. A rendező 2011-ben találkozott először a 2006-ban alakult K.V. Társulattal, melynek létrehoza Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina színésznők között merült fel először, Kaposváron. A Társulat azóta több állandó taggal is bővült, de folyamatosan dolgoznak meghívott rendezőkkel, vendégművészekkel.

A magyarországi ősbemutató után 2012 december 7-én a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház is bemutatta Elżbieta Chowaniec darabját Koltai M. Gábor rendezésében, aki 2010-ben Shakespeare Ahogy tetszik című művét vitte színpadra a temesvári színházban.

A K.V. Társulat Gardénia előadása után közös beszélgetésre kerül sor a két előadás alkotóival. A beszélgetést Balázs Attila, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház színművésze és igazgatója vezeti.

 Elżbieta Chowaniec: Gardénia

 

K.V. Társulat, Budapest                                                           Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

Rendező: Pelsőczy Réka                                                         Rendező: Koltai M. Gábor

Szereplők: Bartsch Kata                                                          Szereplők: Tokai Andrea

Spiegl Anna/Sipos Vera                                                          Borbély B. Emília

Száger Zsuzsa                                                                            Lőrincz Rita

Urbanovits Krisztina                                                                 Tar Mónika

Dramaturg: Markó Róbert                                                Dramaturg: Sediánszky Nóra

Látvány: Nagy Fruzsina                                Díszlet- és jelmeztervező: Iuliana Vîlsan

Zeneszerző-zongorista: Kákonyi Árpád   Rendezőasszisztens: Mátyás Zsolt Imre

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Gardénia előadását október 12-én, szombaton este 19 órától tekintheti meg a közönség a színház Studió termében, majd másnap, október 13-án 19 órától ugyanott, a budapesti K.V. Társulat előadása lesz megtekinthető Pelsőczy Réka rendezésében.

Az előadásra a jegyek ára 10 lej, valamint 5 lej leszállított áron. A jegyiroda nyitva tartása: hétfőtől péntekig 16-19 óra között, illetve minden előadás előtt egy órával; cím: Alba Iulia utca 2. szám, telefon: 0356-450.606, e-mail cím: ticket@tm-t.ro. A jegyeket online is meg lehet vásárolni a www.biletmaster.ro és www.tm-t.ro címeken.

Kérjük nézőinket, hogy a lefoglalt jegyeket hét közben legkésőbb az előadás előtti napon, hétvégén legkésőbb az előadás előtt fél órával váltsák ki. Emlékeztetjük Önöket, hogy az előadás megkezdése után a nézőtérre csak szünetben engedélyezett a belépés. Az elkésett nézőinknek sajnos nem áll módunkban visszatéríteni a jegy árát. Megértésüket köszönjük!