Gardénia - Új bemutatóra készül a Sepctrum Színház

Gardénia – Új bemutatóra készül a Sepctrum Színház

Négy nő. Négy különböző generáció. Anyák és lányaik, akik keresik a boldogsághoz vezető utat, miközben végigélik a huszadik század szinte teljestörténetét – erről szól a Spectrum Színház legújabb előadása.  Elżbieta Chowaniec lengyel drámaírónő darabját Török Viola viszi színre.

 

A Gardénia Elżbieta Chowaniec fiatal lengyel drámaíró első drámája. Az 1982-ben, Krakkóban született drámaíró Varsóban újságírást, majd Lodzban forgatókönyvírást tanult. Foglalkozott filmgyártással, újságírással és színházzal is. A Gardénia című első drámája négy nőről, négy egymást követő generációról, egy családról, a huszadik századról, s mindezek viszonyáról szól.

Az izgalmas és rendhagyó dramaturgiájú darabban megjelenő szereplők nők, négy nemzedék képviselői: az anya a második világháború idején húszas éveinek derekán jár, lánya beleszületik a nagy világégésbe, az ő lánya a hatvanas évek szülötte, míg a legfiatalabb nagyjából egyidős a szerzővel, azaz a nyolcvanas évek elejének gyermeke. Négy generációt ismerhetünk meg a nemzedékekre jellemző sajátos problémákkal, miközben saját sérelmeinkre is ráismerhetünk. Örökérvényű emberi problémák bontakoznak ki: párkapcsolat, csalódás, alkoholizmus, betegség, család, munka, gyermekvállalás, gyermeknevelés, anya-lánya kapcsolat. Rendre fény derül a dédanya, a nagyanya, az anya és a lánya sajátos kapcsolatára is. A kisiklott életek ismétlődő, bár egyéni modellje már-már sorszerű, mégis a darab legizgalmasabb kérdésfeltevése, hogy megállítható-e az átörökítés. Tudunk-e szeretettel és megértéssel gondolni elődeinkre, hogy az ő hibáikból és szenvedéseikből tanulva, tapasztalataikat kellőképpen felhasználjuk életünkben?

„A címbeli gardénia a menyasszonyi csokorra utal. Ez az a különleges szépségű és nagy törődést igénylő virág, amely állítólag szerencsét hoz annak, aki azzal esküszik. Ez tulajdonképpen remény a sikeres házasságra. Hiszen minden a négy nőnek eléggé bonyolult és sikertelen párkapcsolata volt, és az utolsó nő az, aki előtt áll még az élet, és talán megjavíthatja ezt a sorszerűséget, ezt az elrontott életeknek a sorát. De vajon sikerülhet ez neki?” – teszi fel a darab legfontosabb kérdését a rendező, török Viola.

Az előadás premierjét december 17-én, szombaton 19 órától tartják a marosvásárhelyi Spectrum Színházban, majd december 18-án, vasárnap megismétlik. Az előadásra elővételben jegyet vásárolni lehet a www.biletmaster.ro honlapon, vagy a Spectrum Színház Rózsák tere 13. szám alatti helyszínén hétköznaponként 10 és 12 között, ugyanebben az időszakban jegyet foglalni is lehet a 0744-301.875-ös telefonszámon.

 

GARDÉNIA

Rendező: Török Viola

Szereplők:

NŐ I. – Szász Anna

NŐ II. – Nagy Beáta

NŐ III. – Márton Emőke Katinka

NŐ IV. – Czikó Juliánna

Zeneszerző: Kelemen László

Dalszövegek: Kapui Ágota

Harmonika: Réti Benedek

Díszlet és jelmez: Takács Tímea

Hang és fénytechnika: Incze Róbert