Futótűz Marosvásárhelyen

Futótűz Marosvásárhelyen

Wajdi Mouawad FUTÓTŰZ című drámáját a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában láthatja rövidesen a marosvásárhelyi közönség.

 A Futótűz egy elveszett, nehezen visszaszerezhető, titokzatos és homályos múlt mozaik-szerűen felépített története. Annak a szerteágazó, beavatás-szerű útnak a története, melyen az ikerpár Jeanne és Simon indul el, hogy felderítsék és megérthessék végre anyjuk múltját, aki halála előtt öt évig némán hallgatott.

Ebben a sokak által ridegnek és önzőnek bélyegzett világban a múltunk, elődeink története egyre inkább másodlagossá válik. Pedig sem a jelenünkről, sem a jövőnkről nem tudunk addig teljes bizonyosságal számot adni, míg a múltunkat meg nem értjük. Hisz, ahogyan azt a darab egyik főszereplője is kijelenti, „vannak igazságok, amiket csak úgy lehet felfedni, ha maga jár utána az ember.”

A libanoni származású, Kanadában élő, francia nyelven alkotó szerző darabjának színreviteléért Radu Alexandru Nica rendezőt UNITER díjra jelölték. A darab alapján készült filmet 2011-ben a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra  jelölték.

A Futótűz 2015. június 2-án, kedden 19.00 órától tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében. Érvényesek a Bernády György mecénás bérletek, és érvényesíthetőek  az el nem használt Aranka György diákbérletek. (Ez utóbbiakra ülőhelyet kell igényelni.) A szabadon maradó helyekre jegyek válthatók a Kultúrpalota jegyirodájában, a színházi jegypénztárban és a www.biletmaster.ro honlapon.