Függönyt le! a Tomcsa Sándor Színházban

Függönyt le! a Tomcsa Sándor Színházban

Június 28-án a Tomcsa Sándor Színház évadzáró sajtótájékoztatót tartott, ahol a színház vezetősége az elmúlt, 2023-2024-es évadot értékelte, és a következő évad részleteiről tájékoztatta a sajtó képviselőit. Nagy Pál igazgató a felvezetőjében arról beszélt, hogy „kiemelt évadot zártunk”, hiszen a Tomcsa Sándor Színház fennállásának 25.  évfordulója egy, eseményekkel teletűzdelt, zsúfolt jubileumi évadot teremtett, ahol lényegi fontossággal bírt a városban való jelenléte a színháznak, amit a már bevált szlogeneik: Városban a színház!, Színházban a város! is erősítettek. Az előadásokon kívül több olyan kísérő program kapott még helyet ebben az időszakban, amelyeket kizárólag erre a különleges évadra valósítottak meg: a rendszeressé tett kocsmai beszélgetések a társulat színészeivel, a színészportrék, a legsikerültebb bábok és jelmezek installációszerű elhelyezése szerte a város kirakataiban, a tematikus farsangi bál megszervezése, csupa olyan gesztus volt, amivel még inkább nyitni kívántak az udvarhelyi közönség felé.

Barabás Árpád művészeti vezető szerint az egyetlen, ami a színházat kell jellemezze, az a minőségi előadások létrehozása, egy olyan mérce, amit hasonlóan a korábbiakhoz, az elkövetkezendőkben is még inkább igyekeznek képviselni; az előadásaik pedig olyan termékek, amelyeket a szélesebb publikumnak is egyre inkább el kell juttatni.

A 2024/2025-ös évadban négy új, saját produkciót készül, amelyek közül kettő nagyszínpadi, kettő pedig stúdióelőadás lesz. William Shakespeare Athéni Timon c. drámáját, „ami egy nehezebb szöveg, de mindig kihívás egy ilyen jellegű szövegvilágnak nekifutni” – jegyezte meg Barabás Árpád –, Zakariás Zalán, továbbá Peter Schaffer Black Comedy  bohózatát, ami egyben az utolsó bemutatott előadás is lesz, Mohácsi János állítja majd színpadra.  A stúdióelőadások esetében: Franz Kafka regényadaptációjának, A per címűnek a megrendezésére egy fiatal alkotót kértek fel, Bélai Marcel személyében, mert „lennie kell bennünk mindig kellő empátiának, hogy nyissunk a fiatal rendezőgeneráció felé, és lehetőségeket biztosítsunk számukra, hiszen a jövő színházába most leginkább nekik van betekintésük, fogékonyságuk”. Székely Csaba Feltámadunk c. drámaszövege annyiban unikum, hogy a szerző a színház felkérésére írja meg ezt a darabját, tehát ez egyben ősbemutató is lesz, amit Albu István rendezésében tekinthet majd meg a székelyudvarhelyi közönség.

A következő évadban három vendégelőadást is kínálnak a bérletházaikban: az Udvarhely Néptáncműhely Barokk balladáját, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Iráni konferencia c. nagyszínpadi előadását, ami Kaposváron nyerte el a legjobb rendezés díját,  illetve a Csíki Játékszín Utazás a koponyám körül című Karinthy-átiratát.

Ezek mellett a régi előadásaik közül  tizenhárom, a korábbi évadokban közönségsikert aratott előadást tartanak továbbra is műsoron, közöttük négy gyerek- és két ifjúsági előadással.

A társulatot illetően Nagy Pál elmondta, hogy a Tomcsa Sándor Színház alapító tagja, Fincziski Andrea színésznő a továbbiakban magánéleti változások miatt nem teljesértékű tagja már a társulatnak, viszont az együttműködést, mint külsős társulati tag, a továbbiakban is fenntartja vele a színház.

A 2024/25-ös évadban sem a bérletházak, sem a jegyek, illetve a bérletek árai nem változnak, utóbbiakat háromlépcsős árazásban értékesítik, akárcsak az eddigi évadokban. Újdonság viszont, hogy a kedvezményes időszakokban nem lehet korlátlan számú bérletet megvásárolni, hanem csak bizonyos számút, így az első, legolcsóbb periódusban (június 17. és július 12. között) bérletházanként mindössze 50 bérletet adnak el, míg a második szakaszban – ez július 15. és augusztus 23. között tart – 75 darabot. Érdemes tehát igyekezni, amíg a készlet tart.  Augusztus 26-tól a megmaradt helyekre teljes áron árulják majd a bérleteket mind a négy bérletházban.

A legnagyobb változás az új évadban a színház valószínűsíthető költözése lesz, ami a kiszámíthatatlansága miatt egy bizonytalan, kettős állapotot eredményezett, és ennek következtében „az egész évadot 2 vagy 3 különböző helyszínre kellett terveznünk, ami nemcsak a mi dolgainkat nehezíti, hanem a vendégművészek meghívása is körülményesebb lett ilyenformán, nem beszélve arról, hogy a közönség informálása is bonyolódik”, tette hozzá a művészeti vezető. Kezdetét veszi ugyanis az épület energetikai korszerűsítése, ami miatt a nagyszínpadi előadásokat a II. Rákóczi Ferenc utca 5. szám alatt, a volt Stúdió mozi épületében, míg a stúdióelőadásokat a Siculus Ifjúsági Ház Kossuth Lajos utcai székhelyén tervezzik játszani, a változó körülmények függvényében. Fontos tudni ellenben, hogy a dráMA15 kortárs színházi találkozó szeptemberben még a megszokott helyszínen zajlik. Mindenféle lényegi változást, ami a színházat érint, közölni fogják időben, és a színház honlapján is közzé tesszik majd.

A színház igazgatója hozzátette, hogy visszatekintve az elmúlt évadra, a „mennyiség is beszédes lehet a minőség mellett”, hiszen több mint 30.000 nézőnek sikerült megtekintenie a több mint 190 előadásukat. A nézőszámok növelésében oroszlánrész jutott az Udvarhely Bábműhelynek is, ugyanis nagyon sok gyereket és egyúttal családot sikerült megszólítania a bábelőadásai és a különféle rendezvényei révén. Jól jelzi a munkájuk sikerességét, hogy pl. Az öreg király hagyatéka c. bábelőadásuk az 50-ik előadáson is túl van.

A függönyt június 28-án, a gördítették le, egy, a mindenki számára nyitott évadzáró piknikkel a városi parkban, amelynek során közös étkezés, játékok és kötetlen beszélgetés mellett került sor a 2023/2024-es évad közönségdíjas színművészeinek a díjazására is.

Az elmúlt évekhez hasonlóan öt díjat osztottak ki a társulatunk tagjai között: idén a Deszka-díj az Esti Norberté, a Cameo-díjra Wagner Áron érdemesült, Reflektor-díjakat kaptak Nagy Xénia-Abigél és Jakab Tamás, míg a Kulissza-díj Dániel Helgát illette meg.