Főszereplő lesz Tomcsa Sándor a székelyudvarhelyi színházban

Főszereplő lesz Tomcsa Sándor a székelyudvarhelyi színházban

Tomcsa Sándor drámaíró, karikaturista, színikritikus „a valamikori udvarhelyi polgár” lesz a róla elnevezett székelyudvarhelyi színház fennállásának 20. évfordulója alkalmából szervezett rendezvény középpontjában – erről Nagy Pál színházigazgató számolt be keddi sajtótájékoztatóján.

A Tomcsa Sándor Színház november 22. és 24. között, háromnapos rendezvénnyel ünnepli meg fennállásának 20. évfordulóját, amely ezúttal kevésbé a társulatról és az elmúlt két évtizedről, sokkal inkább a névadóról fog szólni. „Sokan nem is tudják, miért pont róla nevezték el a színházat, munkássága is kevésbé ismert, mivel kéziratait nehezen lehet felkutatni, új kiadások pedig nincsenek. Holott sokoldalú személyiség, alkotóművész volt: színpadi műveket, színikritikákat, karcolatokat írt, karikatúrákat készített, Tomcsa-esteket tartott. Túl keveset tudunk róla ahhoz képest, mint amit megérdemel” – fogalmazott Nagy Pál, az udvarhelyi színház vezetője. Hozzátette: most nemcsak a szerepeket írja Tomcsa, hanem ő maga lesz a főszereplő.

A Tomcsa20 elnevezésű születésnapi ünnepség apropóját az adja, hogy a színház 1998.  november 6-án tartotta első bemutatóját, a társulat Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabját adta elő. Az elmúlt húsz évben azonban, a kőszínház létrejötte óta nem került színpadra Tomcsa-mű – mindössze egy felolvasószínházi előadást tartottak, illetve ide kapcsolódik az Egy perc Örkény…, Két perc Tomcsa…, Három perc Karinthy…, Öt perc… Színház című produkció, amely a névadó írásait is tartalmazta. „Régóta készülünk arra, hogy megtiszteljük a névadónkat azzal, hogy nagyszínpadra visszük egy darabját” – hangsúlyozta Nagy Pál. A születésnapi ünnepség részeként csütörtökön, november 22-én 19 órakor mutatjuk be egyik leghíresebb, Műtét című művét, amelyet Zakariás Zalán, a színház művészeti vezetője visz színre (a premierre a Tomcsa Sándor bemutatóbérlet érvényes). Az előadás pénteken, november 23-án 18 órakor is látható (erre a Nyirő József bérlet érvényes).

Csütörtökön, a bemutató előtt, 18 órától a Kulisszák előtt és mögött című emlékkiállítást nyitják meg, a kéziratokat, karikatúrákat, egyéb személyes tárgyakat tartalmazó tárlatot a színház épületében különböző helyszíneken rendezik be. A tárlat anyagának nagy részét a Haáz Rezső Múzeum biztosítja, de emellett nézők segítségét is kérik. Korábban már felhívást intéztek közönségükhöz, az udvarhelyeikhez, és továbbra is várják a Tomcsához kötődő személyes tárgyakat, kéziratokat, amelyeket a kiállítás lejárta után visszaszolgáltatnak.

Pénteken 17 órától személyesebb hangvételű beszélgetésre kerül sor: Az emlékezés szemüvegén át című, Katona Zoltán újságíró által moderált eseményen olyan meghívottak vesznek részt, akik személyesen ismerték Tomcsát, találkoztak, illetve valamilyen kapcsolatban voltak vele, és élő emlékeket tudnak megosztani róla. Nagy Pál hangsúlyozta: a beszélgetés nem lesz zártkörű, „a közönség részéről is várjuk az emlékeket”, bárki megoszthatja a Tomcsa Sándorral kapcsolatos élményeit. „Meg akarjuk menteni ezeket az emlékeket, az utolsó órában, hiszen húsz év múlva már sajnos nem lesz olyan, aki beszámolhat Tomcsával való találkozásáról” – tette hozzá az igazgató.

Pénteken rendhagyó módon 18 órától lesz az előadás, majd 20 órától könyvbemutatót tartanak: Tomcsa Műtét című drámáját adták ki, ez tulajdonképpen egy rendkívüli műsorfüzet lesz. A bemutatón egyúttal beszélgetésre is sor kerül: míg az előző nap a személyes élmények jegyében telik, a pénteki esemény inkább Tomcsa munkásságáról fog szólni.

Szombaton 18 órától Pásztor Márk mutatja be Humoreszkek című, Tomcsa Sándor műveiből összeállított egyéni előadóestjét a színház előterében, amelyet külön erre az alkalomra átalakítottak. 20 órától a magyarországi Cannaro zenekar adja elő New York Párizs Budapest zenés műsorát, a háromnapos rendezvény pedig bulival zárul. A program összeállításában és a rendezvények lebonyolításában a társulat mindegyik tagja aktívan részt vesz, ugyanakkor külső segítsége is van a színháznak: a már említett Katona Zoltánon kívül Dunkler Réka dramaturg és Szabó Károly, a Városi Könyvtár munkatársa is része a projektnek.

Nagy Pál hangsúlyozta: a program még nem végleges, több meglepetéssel, különleges programpontokkal készülnek. A folyamatosan frissülő program elérhető a Tomcsa Sándor Színház Facebook-oldalán, illetve a Tomcsa20 Facebook-eseményben és a www.szinhaz.ro weboldalon.