Folytatódik a színházi nevelési program a székelyudvarhelyi teátrumban

Folytatódik a színházi nevelési program a székelyudvarhelyi teátrumban

Ebben az évadban is folytatódik a Tomcsa Sándor Színházban a SzinT – színházi nevelési program, amely elsősorban középiskolás diákoknak, osztályközösségeknek szól. A programról hétfői sajtótájékoztatóján számoltak be a csoportvezetők: Varga Andrea iskolapszichológus és társulatunk két színművésze, Bekő Fóri Zenkő és Pál Attila, valamint Nagy Pál színházigazgató.

Bekő Fóri Zenkő elmondta: a nevelési program rendhagyó osztályfőnöki óraként is értelmezhető, hiszen azokról a témákról igyekeznek beszélgetni a fiatalokkal, amelyekről időhiány miatt nem esik szó iskolai keretek között. A tavaly bevezetett forma, a háromlépcsős foglalkozás, működőképesnek bizonyult, ezért ebben az évadban is ez alapján szervezkednek. Az első lépcső egy felvezető, érzékenyítő foglalkozás, amelynek egyik elsődleges célja az ismerkedés, lazítás, ennek során előbb koncentrációs, majd drámajátékokat játszanak. A diákok még aznap megnézik a kapcsolódó előadást, majd két-három nap múlva sor kerül a levezető foglalkozásra, amikor ugyancsak drámajátékoznak, de ez már inkább kötődik az előadáshoz. Bekő Fóri Zenkő arra is kitért: a felvezetőben rendszerint nem esik szó az előadásról, hanem az ahhoz választott témákról beszélgetnek. A főfőnök című előadás kapcsán például a véleménynyilvánításról, az őszinteségről oszthatják meg véleményüket a fiatalok, a Műtét vonatkozásában pedig a boldogságkeresésről lesz szó. A programba bevont harmadik előadás A mi kis városunk, amely most készül. A pedagógusok, osztályfőnökök nem vesznek részt a foglalkozásokon, csak a diákok és a csoportvezetők vannak jelen.

Az ebben a formában tavaly elindított programról a visszajelzések kivétel nélkül pozitívak, Bekő Fóri Zenkő elsősorban azt emelte ki, hogy többen is leírták: végre elmondhatták véleményüket, végre meghallgatták őket. „Ezt szeretnénk a továbbiakban is elérni. Mi nem a saját gondolatainkat osztjuk meg velük, hanem vezetjük a játékokat. Mindenkit meghallgatunk. Akkor is elmondhatod a véleményed, ha nem egyezik a máséval, nem fog senki lehurrogni. A csoportszabályzatban szerepel az is, hogy akkor is tiszteljük a másikat, ha másképp gondolkozik. Ezzel egyfajta biztonsági hálót kapnak a diákok. Fontos a titoktartás is, hogy ami ott történik és személyes, nem megy ki” – hangsúlyozta Zenkő.

Varga Andrea, az Eötvös József Szakközépiskola pszichológusa rámutatott: hasznos, ha néha idegenek vezetik az osztályt, nem az osztályfőnök, és más közegben szerezhetnek új, közös élményeket a fiatalok. „Volt olyan is, hogy osztályproblémát oldottunk meg a foglalkozáson. Minden alkalommal készülünk valamivel, de nem biztos, hogy az lesz belőle, amit elképzeltünk, mindig a csoport hozza, hogyan alakul a folyamat” – magyarázta. Varga Andrea azt is kiemelte: őt is meglepte, hogy egy-egy előadást hányféle szemszögből lehet értelmezni, és mennyit lehet így tanulni másoktól.

Pál Attila ettől az évadtól csatlakozik a projekthez, és ahogy Zenkő fogalmazott: „egyből bele is dobjuk a mélyvízbe”. Attila elmondta: tavaly részt vett egy színháznevelési workshopon, de ilyen foglalkozáson még nem szerzett tapasztalatot, „így nagyon várom, hogy mi fog történni”. A csapatot ugyanakkor folyamatosan bővítenék, hiszen a társulat részéről többen is érdeklődnek a foglalkozás iránt.

Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója az előzményekről számolt be, mint rámutatott: az intézménynek mindig is célja volt, hogy különféle projektekkel színesítsék a programot, hogy az ne csak előadások színre viteléből álljon – ezt a célt szolgálták például a felolvasószínházi előadások, az iskolalátogatások. „A kis létszám és a folyamatos változások miatt azonban ez nem volt folyamatos, de most úgy érzem, van jövője a programnak: valóban szintet lépünk” – fogalmazott az igazgató. Hozzátette: nem akartak hályogkovács módszerrel nekilátni a színháznevelő tevékenységnek, ezért olyan szakértőktől kértek segítséget még az előző évadban, akik évek óta ezzel foglalkoznak, a szakemberek, szakmai csoportok meghívása, a tapasztalatcsere pedig a további tervek között is szerepel.

Bekő Fóri Zenkő arra is kitért: általában középiskolai osztályokról beszélnek, de kortól függetlenül szívesen fogadnak bármilyen csoportot, amelynek tagjait érdekli a színháznevelési program. Ahhoz, hogy a tevékenység hatékony legyen, minimum tízfős csoportokat várnak. A program három előadásra épül (Lars von Trier: A főfőnök, r. Anger Zsolt; Tomcsa Sándor: Műtét, r. Zakariás Zalán; Thornton Wilder: A mi kis városunk, r. Vladimir Anton), de azok is jelentkezhetnek, akik nem akarnak részt venni mindegyiken. A diákbérlettel rendelkezőknek foglalkozásonként 5 lejt kell fizetniük, a nem bérletesek pedig ezen felül 10 lejért válthatnak szakmai jegyet az előadásra.

Az első csoport egyébként január 15-én kezdi meg a programot, a második számára pedig 16-án tartják a felvezető foglalkozást – mindkét osztály a Tamási Áron Gimnáziumból érkezik. Jelentkezni az egyszintenvagyunk@gmail.com emailcímen vagy a 0743901000-ás telefonszámon lehet.