Folytatódik a Kortárs drámák egy régi házban Kolozsváron

Folytatódik a Kortárs drámák egy régi házban Kolozsváron

Második bemutatóját tartja a nemrég indult Kortárs drámák egy régi házban elnevezésű felolvasószínházi sorozat, ezúttal Háy János Vasárnapi ebéd című drámájával (vagy ahogyan a szerző írja: polgári színjátékával) ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Az előadásra május 8-án, szerdán kerül sor a Vallásszabadság Házában, este 7 órai kezdettel. A szöveget ezúttal is a szerző jelenlétében olvassák fel, az előadást követően pedig ismét beszélgetés lesz.

A vasárnapi ebéd, mint mindannyiunk életéhez kapcsolódó, szimbólumértékű esemény, tökéletes reprezentációja a család fogalmának. Háy nyers kegyetlenséggel rántja le a leplet a kimondott és ki nem mondott frusztrációkról, görcsökről és ellenszenvről. A vasárnapi ebéd a ciklikusság szimbóluma is,mert kiszámíthatóan jelentkezik. Minden vasárnap. Így újra és újra alkalom adódik elmélyíteni a frusztrációnkat, görcseinket és ellenszenvünket, míg azok adott esetben akár megvetésként, undorként és gyűlöletként térnek vissza. Bentről meg élni ezt nem túl kellemes. De kívülről nézve (mint például Háy darabján keresztül), vicces is lehet. Elrettentő is.

A szöveg eredetileg a Nemzeti Színház felkérésére készült, a következő bibliai parancsolatból kiindulva: „Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj a földön, amelyet az Úr a te Istened ád tenéked”.

A Kortárs drámák egy régi házban a Shoshin Színházi Egyesület és a Vallás szabadság Háza közös kezdeményezése.

Felolvasnak: Györgyjakab Enikő, Kántor Melinda, Kiss-Ferenczi Sára, Szántusz Noémie.h., Dimény Áron, Köllő Csongor, Orbán Attila, Varga Péter e.h.. Rendezte: Köllő Csongor.