Filmes színházi kísérlet a Tomcsánál

Filmes színházi kísérlet a Tomcsánál

Rendhagyó sajtótájékoztatón ismertette a Tomcsa Sándor Színház legújabb, rendkívüli bemutatójának, a Beckett rövidek körülményeit, december 4-én a Városi Parkban. Szereplők: egy pad, három sminkelt, színes kabátos figura, a Tomcsa Sándor Színház munkatársai, a rendező, Zakariás Zalán, és a sajtó képviselői.

“Benyomtuk ismét a reset gombot, és egyik vonatról átszálltunk a másikra”, mondta el Nagy Pál, színházigazgató az eddigi évadtervben nem szereplő bemutató kapcsán. Neil Simon Furcsa pár című vígjátékával készültek szilveszteri előadás gyanánt, ám Lendvai Zoltán magyarországi rendező a járványügyi korlátozások miatt nem tudta idén elkezdeni a munkát a társulattal. A Zakariás Zalán rendező, a színház egykori művészeti vezetője ugrott be egy rövid, de annál velősebb, műhelymunka-szerű próbafolyamatra. A rendező elmondta: pár évvel ezelőtt hasonló volt a helyzet, amikor Matei Vișniec Migránsoook, avagy túlsúlyban a bárkánk c. drámáját vitte színre közösen a társulattal. Akkor is, mint most, három hét állt rendelkezésükre. Profi munkát végzett a csapat, emelte ki a rendező. Az alkotócsapatban jelmeztervezőként Lőrincz Viola e.h. vett részt.

Dálnoky Réka, a színház jelenlegi művészeti igazgatója, az előadás dramaturgja elmondta: az alkotófolyamat során az első számú szempont az volt, hogy hogy lehet ilyen körülmények között színházat csinálni. ”Beckett két-három szereplős rövid darabjait Zalán javasolta. Sosem voltunk valamennyien együtt a próbák alatt, külön dolgoztunk, a jelenetek mégis egy egész estés produkciót tesznek ki”, hangsúlyozta Dálnoky.

Az előadás Samuel Beckett tíz, ritkábban játszott rövid jelenetét fogja egybe. Zakariás Zalán szerint a műhelymunka különlegessége abban állt, hogy színházi emberek erős színpadi szövegekhez nyúltak, filmes eszközökkel. “Se nem film, se nem színház, tulajdonképpen filmes színházi kísérlet”, mondta a rendező, aki külön kiemelte és megköszönte a Székelyföldi Stúdió profi operatőri és vágói munkáját. A társulat rendülete és a filmesek szakmai tudása nélkül nem jött volna létre a produkció, mondta el az alkotó.

“Igyekszünk feszegetni a színház kereteit, de ezt ne pótcselekvésekkel tegyük. Ez a folyamat kiváló alkalom volt arra, hogy a társulat belekóstoljon más művészi formákba is”, mondta Nagy Pál, és hozzátette: ő továbbra is a hagyományos, élő színházban hisz, és bízik abban, hogy mihamarabb visszatérhetünk a teltházas estékhez. Az igazgató megjegyezte, hogy a Beckett-előadásban valamennyi színész játszik; számukra különösen fontos volt, hogy ne üljenek tétlenül, alkotói munka nélkül ezekben az időkben. 

Zakariás Zalán úgy látja, hogy legjobb tudásuk szerint dolgoztak a skeccseken, de kétség sem fér hozzá, hogy színpadon teljesen másként működnének a mozaikszerű jelenetek. Az ultrarövid jelenettől a színmű-vázig, az alkotócsapat külső terekben, például a Városi Parkban, a szeméttelepen, illetve a színház épületének rejtettebb zugaiban vette filmre a Beckett-etűdöket. A rendező újságíró kérdésre kifejtette, hogy a produkció színpadra alkalmazása 7-10 napos munkát jelentene, és teljesen más formát fog ölteni.

Az előadás hangulatvilága, tematikái kapcsán a rendező elmondta, hogy Beckett a II. világháború utáni állapotokból kiindulva olyan dolgokról írt, amelyek ma, a kialakult helyzet miatt ismét aktuálisak. Az abszurd színház egyik legismertebb szerzőjének legtöbb műve a bezártságról, az elszigetelődésről szól, és arról, ahogy az ember megpróbál egy kis derűvel továbbmenni azokon a könyörtelen időkön, ahol már a remény is kiveszett. Zakariás szerint a színházi alkotók különös figyelemmel és aggódással várják azt a pillanatot, amikor újra a teltházas, normális idők veszik kezdetüket. “Ezeket a filmeket elsősorban színházkedvelő emberek fogják megnézni, tanulmányozni és újranézni, és azok, akik igazán elhivatottak”, mondta a rendező, aki úgy tudja, Romániában ez az első ilyen típusú színházi kezdeményezés, és örvend, hogy a Tomcsa Sándor Színház kortárs eszközökkel viszonyul a rendkívüli állapotokhoz.

Az előadás a Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ  „Kulturális Programok Hargita Megyéből” programjának részeként jött létre, és az ő Facebook-oldalukon is vetítve lesz december 16., 17. és 18-án este.. “A produkcióhoz román nyelvű felirat is készül, így nyitunk a román színházi szakma felé, hiszen a Beckett rövideknek minden adottsága megvan, hogy felkeltse az érdeklődésüket”, emelte ki Nagy Pál. Ez nem egy “közönségdarab”, folytatta az igazgató: akik ismerik Beckett világát, tudják, miért. A nézőknek azonban lehetősége lesz, hogy egyben és külön-külön is megtekintsék az online előadást, és elmerüljenek benne.

Az online bemutatóra december 10-én, 19.00 órától kerül sor.


A bemutatóra egy egyedi kiadvánnyal is készül a színház. A bemutatón napján tesszik közzé a színház honlapján és Facebook-oldalán a Margó címet viselő interaktív műsorfüzetét az előadásnak. A kiadvány elsődleges célközönsége a középiskolás diákok, de mindenkit biztatnak a műsorfüzet megtekintésére, aki szeret játszani, valamint egy gondolatébresztő, gazdag háttér-információkat tartalmazó, izgalmas és provokatív kiadványt olvasna. 

Az elmúlt hetek sem zajlottak eseménytelenül a színházban, hiszen minden bérletes nézőjét megkereste a színház, felajánlva egy versajándékot vagy egy beszélgetést, köszönetképpen a színháznak szavazott bizalmáért.  

Advent első vasárnapján újraindult a Polgármesteri Hivatal és Tomcsa Sándor Színház közös projektje az Álompor mesecsatorna is, ahol adventi mesékkel kedveskednek a gyereknek a színházunk színművészei. 

A színház már készül a színház térben való találkozásra.  A betervezett és halasztásra kényszerült Bosszú című előadás helyett még december folyamán bemutatásra kerül a koronavírus-járvány első hulláma alatt előkészített Esti próba című előadás, amelyet Kiss Csaba kortárs drámaíró szövegéből Tóth Árpád, a társulat színésze állított színpadra, „kamaradráma zongorára” műfaji megjelöléssel. Ezen előadás margórája is készül a Margó címet viselő interaktív műsorfüzet. Karácsony előtti pár napban meg a gyerekeket várja a társulat a Gyermek születék című betlehemes játékával.