Figaro újratöltve, avagy egy őrült este az Operában Marosvásárhelyen

Figaro újratöltve, avagy egy őrült este az Operában Marosvásárhelyen

Kínálata színesebbé tétele érdekében a Tompa Miklós Társulat ebben az évadban is vendégül látja a Kolozsvári Magyar Opera társulatát egy reprezentatív előadással.

A „Kincses város” művészei Wolfgang Amadeus Mozart FIGARO HÁZASSÁGA című vígoperáját mutatják be a marosvásárhelyi közönségnek.

Mozart csodálatosan gazdag életműve vígoperáktól, káprázatos versenyművektől a könnyed szerenádokig és a megrendítő gyászmiséig terjed.

A Figaro házassága című opera Beaumarchais francia színműíró darabja alapján készült. Sokak szerint e politikailag felforgató szellemű mű volt a francia forradalom nyitánya. A több száz évvel ezelőtt nagy sikerrel bemutatott vígopera zenéjében és meséjében is a műfaj megújítója volt. Az első három előadáson a közönség szűnni nem akaróan visszatapsolta az énekeseket, ezért a császár rendeletben megszabta a ráadások számát. Ugyanígy fogadta (ám tapsolási cenzúra nélkül) a kolozsvári közönség is a Novák Péter rendezte mű bemutatóját.

Ez talán Mozart legnagyszerűbb, legélvezetesebb operája, már a nyitány első fürge futamai sejtetik, hogy a mű bővelkedik fordulatokban és szerelmi bonyodalmakban. A zene irama egyetlen pillanatra sem csökken, szédítő ütemben száguld. Így készít fel Mozart, hogy végigkísérjük Figarónak egyetlen „bolond napját”.

Egy menyasszony, két férfi, na meg egy féltékeny feleség – milyen receptet adhat ez a házas élethez? Címszereplőnk esküvője Susanne-val, a grófnő komornájával váratlan akadályba ütközik. Gazdájuk a gróf, ragaszkodik feudális előjogához az első éjszakát illetően, holott korábban visszavonta azt. Pénzzel, ígéretekkel, zsarolással kívánja érvényre juttatni vágyait, de szándéka a vőlegény tudomására jut. Fondorlatra fondorlat a válasz: Figaro – éles eszű menyasszonya, no meg a csalódott feleség támogatását bírva – csapdát állít. Terveik szerint az apród, Cherubino ölti magára Susanne öltözékét, hogy egy szerelmi légyotton tegyék nevetségessé a csábítót.

Wolfgang Amadeus Mozart FIGARO HÁZASSÁGA című vígoperája a Kolozsvári Magyar Opera előadásában 2014. november 28-én, pénteken 19.00 órától tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében. Az előadásra a Bernády György mecénás bérletek érvényesek.

A szabadon maradó helyekre jegyek válthatók a Kultúrpalota jegyirodájában (hétfőtől péntekig 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 758230), a színházi jegypénztárban (hétfőtől péntekig 9.00-15.00 óra között és előadások előtt egy órával, telefon: 0365 806865), és a www.biletmaster.ro honlapon.

 

Az előadás szereposztása:

Vezényel: Jankó Zsolt

Almaviva Gróf…………………………………………………. Gergely Arnold
Rosina grófné…………………………………………………… Barabás Zsuzsa
Susanne, a szobalánya…………………………………Covacinschi Yolanda
Figaro, a gróf komornyikja……………………………………..Sándor Árpád
Cherubino, a gróf apródja……………………………………. Székely Zsejke
Marcellina, házvezetőnő……………………………………………. Jordán Éva
Basilio, zenemester………………………………………………. Szabó Levente
Bartolo, orvos………………………………………………………. Szilágyi János
Antonio, kertész………………………………………………………Gergely Elek
Barbarina, a lánya…………………………………………………….Pataki Enikő
Don Curzio, bíró………………………………………………………Plesa Róbert
Zenei dramaturg: Duboczky Gergely
Fordítás: Schéner Ildikó

Díszlettervező: Venczel Attila
Jelmeztervező: Ledenják Andrea
Koreográfus: Bordás Attila

Karigazgató: Kulcsár Szabolcs
Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Ügyelő: Gálffy Erzsébet
Súgó: Kondrát Bea, Szabó Júlia
A rendező munkatársa: Gombár Annamária
Rendező: Novák Péter

 

Magyar és román nyelven feliratozott előadás