Fiatal rendezők részére hirdet pályázatot a kolozsvári színház

Fiatal rendezők részére hirdet pályázatot a kolozsvári színház

A Kolozsvári Állami Magyar Színház a város kulturális életének és a romániai színházművészetnek meghatározó intézménye. Repertoárján klasszikus és kortárs, a magyar és a világirodalom drámái egyaránt megtalálhatóak. Az előadások mellett a színház célja olyan alkotói műhelyek, beavatóprogramok, workshopok, nézőket és alkotókat megmozgató események szervezése is, amelyekkel nyitott és a közönségére odafigyelő kreatív közeget hoz létre. A színház kiforrott társulatát az ország egyik legerősebbjeként tartják számon. Csapata rendszeresen bővül fiatal alkotókkal, amely a generációk közti tapasztalatcserét és a szakmai kontinuitást segíti elő.

Hosszútávú stratégiájának részeként a KÁMSz fiatal alkotók bevonását, az új alkotógenerációkkal való folyamatos együttműködést tűzte ki céljául. Ezt elősegítendő előadás-pályázatot hirdetünk fiatal rendezők számára. A pályázat célja lehetőséget biztosítani a pályájuk kezdetén álló fiatal alkotóknak arra, hogy a színház társulatával, professzionális keretek között hozzanak létre előadásokat, valamint arra, hogy friss, eredeti, korszerű, a társulat és repertoár szempontjából releváns alkotásokkal járuljanak hozzá a színház művészeti célkitűzéseinek megvalósulásához.

A pályázók köre:

35 év alatti, rendező szakot végzett vagy éppen rendező szakon mesteriző, Romániában élő rendezők.

A pályázat feltételei:

A pályázóknak egy max. tíz oldalas, részletes előadástervet kell benyújtaniuk, figyelembe véve, hogy az előadást a kolozsvári színház nagyszínpadán vagy stúdiótermében kell létrehozni a társulat színészeivel.

Műfaji és tematikai megkötés nincs.

Az elbíráló bizottság által legjobbnak ítélt három projektet a Kolozsvári Állami Magyar Színház a következő két-három évadban megvalósítja.

A pályázatnak tartalmaznia kell:

  • rendezői koncepciót/előadástervet (lehetséges munkatársakat, szereposztást, a megvalósítás terének megnevezését is, a technikai paraméterek figyelembe vételével)
  • részletes szakmai önéletrajzot és referenciákat (ha vannak)

A pályázatok elbírálása:

A pályázatokról a Kolozsvári Állami Magyar Színház vezetősége és az általa kijelölt szakmai zsűri dönt.

A döntést a KÁMSz 2017. szeptember 15-én hozza nyilvánosságra.

Beküldési határidő:

2017. június 30.

A pályázatokat folyamatosan várjuk a zoltan.csep@huntheater.ro e-mail címre vagy a színház postacímére: Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Str. Emil Isac nr. 26-28, 400023 Cluj-Napoca. A borítékon kérjük feltüntetni: Fiatal rendezők pályázat.

Érdeklődni a 0742 557857-es telefonszámon vagy a megadott e-mail címen lehet.