Fiatal rendezők miniévada Sepsiszentgyörgyön

Fiatal rendezők miniévada Sepsiszentgyörgyön

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező szakos hallgatóinak tavalyi sepsiszentgyörgyi bemutatkozása nagy sikert aratott a háromszéki színházkedvelők körében, ezért a Tamási Áron Színház az idei évadban újra megszervezi a fiatal rendezők miniévadát október 20-25 között. A miniévad során hét előadást láthatnak a nézők, melyek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem vizsgaleőadásai, köztük olyan produkciók is vannak, melyek kőszínházaknál készültek, például a kisinyovi Luceafărul Színház román nyelvű előadása; ezen kívül táncház is várja az érdeklődőket. A pályakezdő rendezők valamennyien Bocsárdi László rendezői osztályának diákjai, a mesteri képzés végzős hallgatói.

Mike Bartlett Földrengés Londonban című darabját vizsgaelőadásként állították színpadra a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Az ajánló szerint az előadás során emberek, jelenetek és évtizedek gyors váltakozását követjük nyomon egy nagyvárosban, ahol három nővér megpróbál eligazodni szétzilált életében, szerelmeik között, miközben apjuk – egy briliáns tudós – globális katasztrófát jósol. Burleszk-sztriptíz bemutatók, víziók, társadalmi összeomlás, népességrobbanás, világméretű paranoia jelenik meg a színpadon, miközben mindent áthat a jövőtől való félelem és a „bűnös öröm”. A Dobrovszki Dóra által rendezett előadást október 20-án 17 órától láthatja a közönség a Kamarateremben.

Ugyancsak a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem produkciója az Alkésztisz című előadás Ricz Ármin rendezésében, mely október 21-én 19 órától látható a Nagyterem színpadán. Admétosz királyt az istenek különös kegyben részesítik: megmenekülhet az azonnali haláltól, ha valaki önként megy helyette a másvilágra. Sem agg apja, sem anyja nem vállalja az önzetlen áldozatot, csak hitvese, Alkésztisz. A férj ezért sírig tartó nőtlenséget fogad. Azonban Héraklész visszahozza Alkésztiszt Hádész birodalmából, a friss özvegy pedig házába fogadja a lefátyolozott nőt, nem tudva, hogy tulajdon felesége az. Vajon képesek vagyunk-e beismerni gyengeségeinket, és megbocsáthatóak-e, jóvátehetőek-e a hibáink? Vajon jogosan várunk ellenszolgáltatást a másokért hozott áldozatokért? Az előadás ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Witold Gombrowicz Yvonne, Burgundia hercegnője című darabját Szilvay Máté vizsgaelőadásaként mutatták be a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. „Miféle Isten teremt olyan nőt, akit senki se szerethet? Miféle társadalom az, ahol a politika kegyetlenségét az illem és a vallás külsőségeivel fedik el? Fülöp herceg, képmutató és gyilkos apja elleni lázadásból maga is majdnem gyilkossá válik – végül azonban mégis ő marad egyedüliként tiszta. Előadásunk egyszerre groteszk divatbemutató és egy hősopera saját maga ellentétébe forduló paródiája” – hirdeti az előadás ajánlója, melyet október 22-én 19 órától a Nagyteremben láthat a sepsiszentgyörgyi közönség.

Vajon mire vágyunk, amikor valóban szabadon arra vágyunk, amire csak akarunk? Shakespeare az Ahogy tetszikben meglepő választ ad erre a kérdésre: nem hatalomra vagy pénzre, hanem játékra és szerelemre – ezek pedig a társadalom felől nézve bolondságok. Az Ardeni-erdőben mindenki azt játszik, amit szeretne: Rozalinda eljátssza, hogy férfi; Célia azt, hogy egy távoli ország szülötte; Orlando pedig azt, hogy egy fiúnak udvarol, aki azt játssza, hogy egy lány. Vagyis mindenki színészkedik, ezért az Ardeni-erdő a színház metaforája is: egy olyan tér, ami vágyaink szerint bármivé átváltozhat, és ahol bármilyen csoda megtörténhet. De vajon lehet-e örökké követni az emberi természet bolondságát vagy tudatosan el kell indulni valamiféle ésszerűbb rend felé? – teszik fel a kérdést az előadás alkotói, mely Szilvay Máté rendezésében készült a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Az Ahogy tetszik október 23-án 19 órától kerül bemutatásra a Nagyteremben, színpadra épített nézőtér előtt.

Becsey-Imreh Noémi vizsgaelőadása volt a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen Shakespeare Othello című darabja, mely „tragédiája a tiszta szerelemnek, a becsületnek, a bizalomnak, a hiúságnak, az ürességnek, a szeretetlenségnek, a hamis kapcsolatoknak, a féltékenységnek, az önbizalom hiányának, az idegenség érzetének, a nagy embernek, a kis embernek – egy olyan világban, amelyben az emberi gonoszság határtalan és elpusztíthatatlan”. Az alkotók úgy vélik, ezt a tragédiát a gonosz maga rendezi: megírja a forgatókönyvet, kiosztja a szerepeket és ünnepélyesen fel is lép benne. Egy olyan őrült játék ez, amelynek tétje a felemelkedés és bukás, az élet és halál. Az előadást a Kamarateremben láthatják az érdeklődők október 24-én, hétfőn 17 órától.

Még aznap este, 21 órától egy másik közismert Shakespeare-tragédia, a Macbeth is bemutatásra kerül a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjainak előadásában, Demeter Mark-Cristopher rendezésében. Az alkotók szerint a Macbeth fő témája a vágy ördögi köre: becsvágy, hatalomvágy, szexuális vágyak stb. Mint írják, ezek határozzák meg az ember cselekvéseit, viselkedését, de vajon meddig mehet el egy ember vágyai teljesítésében? Egyáltalán megéri-e üldözni a vágyainkat? Nyilvánvaló, hogy a shakespeare-i szövegek legalább olyannyira érvényesnek számítanak manapság is, mint megírásuk idején, de a fiatal alkotók szerint sűríteni kell ezeket. Az előadás végleges szövegkönyve az eredeti mű alig 30 százalékát tartalmazza, a problematika mégis maradéktalanul jelen van ebben a produkcióban – állítják.

A kisinyovi Luceafărul Színház előadásaként, román nyelven tekintheti meg a sepsiszentgyörgyi közönség A. P. Csehov Három nővér című darabját Kiliti Krisztián rendezésében, aki több sepsiszentgyörgyi előadás elkészítésében is közreműködött már: rendezője volt az Életigennek, dramaturgja a Szerelem és más bűntények című produkciónak, jelenleg pedig a Sok hűhó semmiért című előadás rendezőjeként dolgozik a szentgyörgyi társulattal. A Három nővér a kielégítetlen vágyak drámája, olyan vágyaké, amelyeket nem tudunk sem irányítani, sem megérteni, de sokszor még észrevenni sem, mégis ezek a forrásai ösztönös cselekedeteinknek és ambícióinknak ugyanúgy, ahogy legbensőbb félelmeinknek is – írják az alkotók az előadásról. A három Prozorov-nővér állandóan csak vár – valamire vagy valakire, hátha egyszer egy segítő kéz kimenti őket sivár életükből… Csehov mesterműve egy mindez ízében kortárs történet, mely tökéletesen összecseng a jelenkor kihívásai között bukdácsoló fiatal felnőttek útkeresésével. Az előadás október 25-én, kedden 19 órától látható a Nagyteremben.

A táncházat, mely a rendezői miniévad részeként kerül megszervezésre, október 20-án, csütörtökön este 20 órától tartják a Tamási Áron Színház előcsarnokában.

Az Ahogy tetszik és a Macbeth című előadások a tavalyi miniévadnak is részét képezték, de idén újra bekerültek a válogatásba, hogy még többen megtekinthessék ezeket a sepsiszentgyörgyi nézők közül. Az előadások zöme kistermi produkció, melyekre kevés néző fér be, ezért a színház felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy mihamarabb vásároljanak jegyeket maguknak a megtekinteni kívánt előadásokra. Személyesen vagy online is lehet jegyeket vásárolni a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon. A jegyiroda nyitvatartási programja: hétfőtől csütörtökig 9-16 óra, pénteken 9-13 óra között. Előadásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyit a pénztár.