Székelyföldi turnén a Fesztivál Akadémia Budapest

Székelyföldi turnén a Fesztivál Akadémia Budapest

Február végén magyarországi színészlegendák és neves zenészek lépnek fel három székelyföldi helyszínen február végén. A komolyzenét a színházzal, irodalommal ötvöző különleges előadást Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen mutatják be. Marosvásárhelyen február 24-én a Kultúrpalotában láthatja a közönség, Csíkszeredában február 25-én a Csíki Játékszín nagytermében, Udvarhelyen pedig február 26-án a Művelődési Házban. Mindhárom előadás 19 órakor kezdődik.

Igor Stravinsky „játékra és táncra írott elbeszélése”, A katona története különleges szereposztásban és koncepció szerint kerül színre. Az előadást Ascher Tamás rendezi, Molnár Piroska a mesélő, az egyes szerepekben pedig Bezerédi Zoltánt, ifj. Vidnyánszky Attilát és Kelemen Hannát láthatjuk. Az ördöggel szerződést kötő katona fausti történetéhez a világháborús körülmények miatt minimálisra redukálta a zenekart Stravinsky, a hangszercsoportok legjellegzetesebb tagjait hegedű, nagybőgő, klarinét, fagott, kornett (vagy trombita), harsona és egy ütőshangszer alkotta szeptett képviseli.
Vivaldi 1725-ben A harmónia és a találékonyság erőpróbája címmel megjelentetett concertogyűjteményben adta ki A négy évszak című ciklusát. A négy hegedűversenyhez egy-egy szonettet is költött, majd a partitúra megfelelő helyeire beillesztve zenésítette meg ezeket. A szerző teljes sorozatát Václav Morzin cseh grófnak ajánlotta, s a dedikációban így írt irodalom és zene összekapcsolásáról: ,,Nagyméltóságú Úr, (…) Esdekelve kérem, ne csodálkozzék Fenséged, ha e kis létszámú és szerény concertók közt megtalálja A négy évszakot, amely már sok idővel ezelőtt Fenséged türelmes nagylelkűségét élvezhette. Higgye el nekem, hogy azért találtam őket kinyomatásra méltónak – noha minden tekintetben ugyanazok a darabok-, mert a szonettek mellett immár minden bennük ábrázolt dolog pontos magyarázatával láttam el őket. Bizonyos vagyok abban, hogy Ön úgy fogja megítélni őket, mintha újak lennének.”Műsor:
Stravinsky: A katona története
Vivaldi: A négy évszak – narrációval
Sztarvinszkij / A katona története:
Molnár Piroska (mesélő), ifj. Vidnyánszky Attila (katona),
Bezerédi Zoltán (ördög), Kelemen Hanna (feleség)
Ascher Tamás (rendező)
Kokas Katalin (hegedű), Puporka Jenő (nagybőgő),
Klenyán Csaba (klarinét), Lakatos György (fagott), Horváth Bence (trombita),
Káip Róbert (harsona), Joó Szabolcs (ütőhangszerek)
Kelemen Barnabás (karmester)
Vivaldi / Négy évszak:
Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Kovács László (hegedű)
Soós Előd (brácsa)
Fenyő László (cselló)
Puporka Jenő (nagybőgő)
Dinyés Soma (csembaló)

Szervezők: Spectrum Színház, Társszervezők: Csíki Játékszín

Csíkszereda Városháza

Csíkszeredában : Jegyek kaphatók a színház jegypénztárában. Jegyek ára: 40/50 lej. ☎️Helyfoglalás a 0748-168-506-os telefonszámon, vagy személyesen 13-15 óra között.