Felvételi a sepsiszentgyörgyi drámaosztályba

Felvételi a sepsiszentgyörgyi drámaosztályba

A legfontosabb információk:

A drámaosztályba történő felvételire a beiratkozás május 26-án és 27-én történik a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum titkárságán, 8 és 15 óra között (Kossuth utca 15. szám).

felvételire május 28-án, szerdán 14 órakor kerül sor a líceum drámatermében.

Érdeklődni az iskola titkárságán lehet. Telefon: 0367- 401019 vagy 0725- 523498.

A drámatagozatról :

A Sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban 14 éve működik Románia egyetlen magyar nyelvű drámatagozata, amely több alkalommal elnyerte a legjobb romániai drámatagozatnak járó minisztériumi díjat. Az idén egyéni első és harmadik, valamint csoportos második országos díjban részesült a tagozat. Már négy színészosztály ballagott el, jelenleg egy tizedikes és egy tizenkettedikes osztályunk van. A jövő tanévtől ismét indítunk egy kilencedikes drámaosztályt.

 A drámaosztály egy komplex szakmai képzés, amely a szakmai kérdéseken túl, magába foglalja a tizenévesek személyiségének fejlesztését.

 A szaktantárgyak: színészmesterség, improvizáció, beszédtechnika, művészi beszéd, színpadi mozgás, társasági tánc, kontakttánc, bábképzés, újságírás, filmművészet, színháztörténet és színházesztétika. A szaktantárgyakat szakképzett tanárok és színész- pedagógusok tanítják.

 A szakképzés által, a kamaszok közelebb kerülnek önmagukhoz, kialakul a verbális és non-verbális kommunikációjuk, kíváncsiak lesznek társaikra és a világra, felvállalják önmagukat, megnyílnak, levetkőzik gátlásaikat, megtalálják gondolkodásmódjukat, kialakul a lelki érzékenységük és finomságuk úgy, hogy közben szakmai ismeretre és jártasságra tesznek szert. A közös kirándulásokon és különböző színházi és személyiségfejlesztő táborokban megtapasztalhatja a közösségi élményt és a csapat erejét a drámás diák.  A drámaosztály szándéka mindenképp az, hogy egy olyan hiányt pótoljon a román tanügyi rendszerben, amelyre egyre nagyobb szükség van ebben az elértéktelenedett, agyonautomatizált világban.

 

A drámás diákok számára a tagozat rendszeresen szervez ingyenes kirándulásokat és szaktáborokat, valamint Fazakas Misi vezetésével, lehetőségük van színházi előadásokban is kipróbálniuk magukat. Az európai és ázsiai hírnévre szert tett Osonó Színházműhely produkcióiba beválogatott drámás diákok több alkalommal vesznek részt erdélyi, európai és thaiföldi turnén.

 

Az iskola elvégzése után, a diákok a kötelező érettségi mellett szakérettségit is letesznek, így szakképesítést elismerő oklevelet is kapnak.

A drámaosztály elvégzése nagyobb esélyt nyújt a színművészeti egyetemek színész-, bábszínész-, rendező-, teatrológia- szakára való bejutásra. Az állandó beszédtechnika és művészi beszéd órák, valamint a kommunikációs készség kialakulása elősegíti a jogi, politikai, pedagógiai, illetve a T.V.- és rádió-műsorvezetői pályákon való érvényesülést.

A filozófia, pszichológia, szociológia, teológia, hitoktatói szakokra is megkönnyíti a felvételit a színészosztályban szerzett ember és önismeret. A drámaosztályban tanult komplex, változatos és több területet átfogó szaktantárgyak felkészítik a diákot a Film- Fotó- Média összművészeti egyetemekre, valamint az újságírói és kommunikáció szakokra való bejutásra.

 Románia egyetlen magyar nyelvű drámatagozatáról lévén szó, egész Erdélyből várjuk a jelentkezőket. Azon diákok számára, akik más településről érkeznek, az iskola emeletén, egy korszerű, két éve átadott bentlakást tudunk biztosítani.

 A drámatagozatról készült 7 perces rövidfilm ezen a linken tekinthető meg: http://osono.ro/al/hu/Plugor-Sandor-Muveszeti-Liceum—dramatagozat-1