FélTESZT –  a visszavágott költségvetés felére csökkenti a fesztivál programját

FélTESZT – a visszavágott költségvetés felére csökkenti a fesztivál programját

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházra mért költségvetés csökkentés hatására a tizenkettedik kiadásához érkező Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó kénytelen a már meghirdetett programjából több előadást is lemondani. Ezért, a folytonosság és a TESZT szellemiségéhez hű nézőkkel való kapcsolat fenntartása érdekében, 2019. május 20-26. között redukált programmal szervezik meg a TESZT vész-kiadását.

Május 7-i gyűlésén temesvári Városi Tanács– a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház fenntartója és fő támogatója – a 2018-as évhez képest a felére apasztotta a Színház éves költségvetését, ezáltal ellehetetlenítve a Temesvári Eurorégiós Színház Találkozó – TESZT eredetileg összeállított programjának megvalósítását. Az újonnan előálló pénzügyi helyzetben a Színház arra kényszerült, hogy jelentősen csökkentse a fesztivál költségvetését, és így lemondjon több beválogatott és meghívott produkcióról.

A fesztivál idei kiadása az 1/2SZT – fél költségvetés, félTESZT mottó alatt zajlik majd, mely jelezni hivatott egyrészt a fennálló szükségállapotot, másrészt a fesztivál folytonosságához való ragaszkodását a szervezőknek. Szintén kimarad a TESZT programjából, az első alkalommal meghirdetett Fesztiválbörze, amely elsődlegesen a színházi szakemberek számára kívánt teret és találkozási lehetőséget biztosítani. Ugyanezen költségvetési okból adódóan idén a Fo(u)r Public Spaces programra sem kerül sor, mely a Temesvár Kulturális Főváros 2021 Egyesület gondozásában illeszkedett a tavalyi  TESZT programjába és négy ingyenes szabadtéri előadást kínált a temesvári közönségnek.

A TESZT a régióban a  legfontosabb, Temesváron pedig az egyetlen olyan nemzetközi fesztivál, amely az év első felében kerül megrendezésre, és amely főként kortárs színházi és új kifejezési formákat kínál programjában.

A TESZT előadásaira május 13-tól lehet jegyet váltani 40 lejes teljes és 30 lejes kedvezményes áron. Valamennyi előadás magyar, román és angol nyelvű fordítással követhető. A TESZT csökkentett programjában a következő előadások szerepelnek.

2019. május 20., hétfő 19:00 óra – Nagyterem

Stary Dom Állami Dráma Színház, Novoszibirszk (Oroszország)

Sociopath/Hamlet

Rendező: Andrej Prikotenko

2019. május 21., kedd 17:00 óra – Nagyterem

Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

SWAN LAKE REVISITED / Hattyúk tava újratöltve

Rendező: Kokan Mladenović

2019. május 22., szerda, 19:00 – Nagyterem

Cie Malka Tánctársulat, Grenoble (Franciaország)

Têtes d’Affiche

Koreográfus: Bouba Landrille Tchouda

A 2019-es Román-Francia Kulturális Évad keretén belül

2019. május 23., csütörtök, 19:00 óra – Nagyterem

Jamaa El Irakya, Monty, Frascati Producties (Belgium – Hollandia)

Bagdad

Rendezte és előadja: Enkidu Khaled és Chris Keulemans

21:00 óra – Stúdió

Moment Maribor & EN-KNAP, Ljubljana (Szlovénia)

Hős 2.0 – Az előadások előadása

Rendező: Uroš Kaurin és Vito Weis

2019. május 24., péntek, 19:00 óra – Nagyterem

Jászai Mari Színház, Tatabánya (Magyarország)

Macbeth

Rendező: Szikszai Rémusz

22:00 óra – Stúdió

Moment Maribor & EN-KNAP, Ljubljana (Szlovénia)

Hős 2.0 – Az előadások előadása

Rendező: Uroš Kaurin és Vito Weis

2019. május 25., szombat 16:00 óra – Stúdió

Apollo 111 Színház, Bukarest

Medea’s Boys

Rendező: Andrei Măjeri

18:00 óra – Nagyterem

F.A.C.E. Szabó Visual Performing Arts Ensemble (Németország)

Antigoné

Rendező: Kristóf Szabó

21:00 óra – Stúdió

Apollo 111 Színház, Bukarest

Medea’s Boys

Rendező: Andrei Măjeri

2019. május 26., vasárnap 16:00 óra – Nagyterem

Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

IV. Henrik

Rendező: Victor Ioan Frunză

Mind a műsorra kerülő, mind pedig a lemondott produkciókról további információk találhatóak a www.teszt.ro honlapon – bizonyítékául annak, hogy milyen lehetne egy leendő kulturális fővárosban megrendezésre kerülő nemzetközi színházi fesztivál.

A hivatalos megnyitóra május 20-án, hétfőn kerül sor a Színház előterében, melyet a többszörösen díjazott,  Novoszibirszkből érkező, orosz nyelvű Sociopath/Hamlet című előadás követ. A további napokban Uroš Kaurin és Vito Weis szlovén színészek két alkalommal adják elő Hős 2.0 – Az előadások előadása című produkciójukat, majd a két fiatal színházi szakember május 22-26. között műhelymunkát tart a régióból érkező színészhallgatók és fiatal színművészek számára. Benedek Levente, a TESZT grafikusának Coll[age] című kiállítása május 20-án, hétfőn 18 órától nyílik meg az Urbanisztika Műhely [Atelier de Urbanism] nevű helyiségben.

Bár a korlátozott program kétségtelenül visszaesést jelent a TESZT számára – amely évről évre fejlődött, egyre nagyobb földrajzi területről, egyre szélesebb körű válogatással gyűjtötte össze Temesvárra izgalmasabbnál izgalmasabb előadásokat –, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház szeretné hangsúlyozni a rendezvény folytonosságának jelentőségét, annak reményében, hogy a 2020-as illetve 2021-es kiadásokat kedvezőbb körülmények fogadják majd.