Felsültek vs. Szerelem - Bemutatóra készül a Tomcsa Sándor Színház

Felsültek vs. Szerelem – Bemutatóra készül a Tomcsa Sándor Színház

Sajtótájékoztatót tartottak a Tomcsa Sándor Színházban a soron levő előadás kapcsán – a Felsültek vs. Szerelem bemutatóját december 21-én, csütörtökön este 19 órától láthatja majd a közönség, de szilveszter éjszakáján, illetve jövőben is megtekinthetik az érdeklődők.

Elhangzott, hogy Zakariás Zalánnak mint művészeti vezetőnek ez az első rendezése a színháznál (de ezen kívül fut még tavalyi rendezése, a Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk.) Elmondása szerint ő választotta William Shakespeare Felsült szerelmesek c. drámáját amelyet Bereczki Ágota, a színház dramaturgja írt át mai nyelvezetre, úgy, hogy a szerző különleges verbális poénjai is érvényesüljenek, és a mű továbbra is Shakespeare hű maradjon. Shakespeare Love’s Labour’s Lost, azaz Mészöly Dezső fordításában: Lóvátett lovagok c. műve, korai komédiái közé sorolható, maga is egy kísérlet. Egy nyelvi kísérlet arra, hogy a szellem, a lélek és a test, vagyis a gondolkodás, a tudás és az érzelmek, hogyan bonthatják, illetve formálhatják hármasságuk egységét. Mindezt a reneszánsz életvitelbe, a kor divatjának megnyilvánulásaiba ágyazva szerette volna megmutatni. Az előadás szövege a Mészöly fordításból építkezett, miközben mindvégig figyelemmel követte az eredeti szöveg textuális- és környezeti szándékait. Ebből a világból alakult ki egy mához köthető szövegkörnyezet, ami reményeik szerint, sikeresen ülteti át azokat az érzéseket, formulákat, amelyek ugyanazokat fogják jelenteni a befogadó számára, mint a korhű szöveg, saját közönségének. Ennek elérésére, az adaptáció mai trendekből táplálkozik, a szonetteket slam verselések váltják fel, amelyeknek sajátossága, hogy érzelmi képeiket hétköznapi fogalmakhoz kötik, így mondanivalója azonnal lekövethetővé válik, könnyű a hozzá való kapcsolódás. Olyan tehetséges költők munkájának felhasználásával készült a szöveg, mint Simon Márton, Csengődi Péter és Gábor Tamás, akik humorukkal, rálátásukkal és őszinteségükkel járultak hozzá a szöveg időutaztatásához.

A EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) támogatásával, a Figura Stúdióval együttműködve egy vidám hangvételű előadás van készülőben, amely – Zakariás Zalán elmondása szerint – tudatosan törekszik a fiatalos hangnemre, hiszen személy szerint és művészeti vezetőként is az a célja, hogy a fiatalságot a színházba csalogassa, ezt az előadást öt éves kortól egészen százöt éves koráig bárki megnézheti.