Felólvasószínházi sorozat indult a Figuránál

Felólvasószínházi sorozat indult a Figuránál

Pénteken felolvasószínházi előadással, szombaton a Közel sincs már e vadság erdeinkben című produkcióval várta nézőit a Figura.

Racine: PHAEDRA

 

Február 10-én, péntek este 7 órától felolvasószínházi előadásra került sor a Figura Stúdió Színház épületében található YourLivingRoomban. A Figura most induló felolvasószínházi sorozatának első darabja Racine Phaedra című műve, melyet a Figura társulata – Bartha Boróka, Boros Mária, Faragó Zénó, Kolozsi Borsos Gábor, Máthé Annamária, Moșu Norbert-László, Tamás Boglár, Vajda Gyöngyvér – olvasott fel.

Racine darabja elsősorban a cselekmény első pillanatától fennálló, mindvégig világos alapszituációja miatt érdekes. Miként okozza egy elfojtott érzelmi kötődés majdhogynem végzetszerűen egy viszonyrendszer majd’ minden tagjának végzetét. Ezt az alapgondolatot – egy egyensúly helyzet végtelen törékenységét – támogatja a darabszerkezet illetve az írói szándék közti feszültség is.

A klasszicizmus tér-idő egységre vonatkozó vállalása sajátos, rendkívüli módon tömör szerkesztésmódra kényszerítette a szerzőt. A tér-idő-cselekmény hármas egységébe Racine egy, az antikvitásénál sokkal komplexebb, jóval árnyaltabb lélektani helyzetet sűrít be, végletekig fokozva a hely- és idő egységébe szorított eseményláncolat feszültségét.

A felolvasószínházi előadásra a belépés ingyenes.

 

Theresia Walser: KÖZEL SINCS MÁR E VADSÁG ERDEINKBEN

 

Február 11-én, szombat este 7 órától a Theresia Walser a Közel sincs már e vadság erdeinkben című darabja volt  megtekinthető  a Figuránál.

A német színházi múltfeldolgozás XXI. századi hullámába tartozó, groteszk humorú kortárs drámaszöveg a II. világháború utáni német újrakezdés kritikájaként is értelmezhető, melyet az erdélyi alkotók a közép-kelet-európai viszonyokra adaptáltak. Három fiúszereplővel és három családtörténettel ismerkedhetnek meg a stúdiótermi előadás nézői. A produkción keresztül az alkotók, egyebek mellett, arra keresik a választ, hogy lehetséges-e bármiféle újrakezdés a múlt feldolgozása és lezárása nélkül, vagy a korábban elkövetett hibáink előbb-utóbb úgyis átveszik életünk felett az irányítást? Az előadásban szereplő színészek (Fodor Alain Leonard, Kolozsi Borsos Gábor, Bocsárdi Magor, Máthé Annamária, Moșu Norbert-László és Vajda Gyöngyvér) mind olyan figurákat formálnak meg, akik valamilyen módon a személyes- vagy a történelmi múlt maradványaival küzdenek, miközben azt a hamis állítást teszik: elfojtásaikkal terhelt életük fenntartható.