Felolvasószínház a szerlemesek napján- Temesváron

A színház közleménye:

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház rendhagyó programot kínál nézőinek a közelgő Bálint-nap alkalmából, ugyanis február 14.-én 19 órától a színház Stúdió Termében napjaink egyik legelismertebb és legsikeresebb kortárs drámaírója, Matei Vișniec jelenlétében felolvasó színházi előadásra kerül sor.
Az ünnepélyes esemény során Magyari Etelka és Balázs Attila színművészek, a dráma két főszerepében adják elő A pandák gyönyörű utazása című darabot. A felolvasás után az érdeklődők – ha nem foglaltak asztalt egy romantikus vacsorára –,  feltehetik a kérdéseiket a szerzőnek és a színészeknek, ugyanis az eseményt beszélgetés követi, amelyet Daniela Magiaru, a szerző kitűnő ismerője moderál.

Matei Vișniec költő és drámaíró Bukarestben végzett filozófia szakot, ’87 óta Párizsban él és alkot román, illetve francia nyelven. A rendszerváltás évének legjátszottabb drámaírója volt Romániában, darabjai pedig azóta is népszerűek Európa-szerte; ’96-ban Temesváron egy a nevét viselő fesztivált szerveztek, ahol tíz drámáját adták elő.

A felolvasott szöveg hosszabb címe A pandamedvék története, amiként azt az a szaxofonos meséli el, akinek a barátnője Frankfurtban lakik.  A dráma a mindenkori, (lehetséges), szerelmesekkel történő események (szintén lehetséges) végkifejletének absztrakt megfogalmazása. A kilenc éjszaka alatt váltott párbeszédek sűrített és metaforikus jellegük miatt valószerűtlennek tűnhetnek, de a szerelembeesés parfümének valóságos irodalmi párlatai ezek.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház ezzel a felolvasással készül a szerelmesek napjára. A korábban Valentin-nap néven befutott ünnepséget ugyan a két évtizeddel ezelőtt hirtelen fellendült virág- és képeslap kereskedés ügyes reklámfogásának köszönhetjük, több mint kétezer évvel ezelőtt, február 14.-én már a Római Birodalomban is Júnó istennőt, a házasság pártfogóját ünnepelték, a plebejusok pedig tombola-párokat húztak maguknak a hajadon nők neveivel.

A felolvasó-színházi előadásra való belépés ingyenes. Előzetes helyfoglalásért, kérjük forduljanak a jegyirodánkhoz. Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 16-19 óra között, illetve minden előadás előtt egy órával. Cím: Alba Iulia utca 2. szám, telefon: 0356-450.606, e-mail cím: ticket@tm-t.ro.