Fazakas Márta: Színház és technika

Fazakas Márta: Színház és technika

A 2017 nyarán öt erdélyi magyar színház által létrehozott Magyar Színházi Szövetség, együttműködésben a Magyar Színháztechnikai Szövetséggel, technikai továbbképzés-sorozatot indított a romániai színházak műszaki munkatársai számára. A továbbképzés két első moduljának a nagyváradi Szigligeti Színház adott otthont, a neves magyarországi szakemberek előadásain összesen körülbelül 60 (magyar, román és német társulatoktól delegált) technikai munkatárs vett részt. Ennek folytatásaként kerül sor szintén Nagyváradon a továbbképzés harmadik moduljára 2018. október 25-26-án, melynek apropóján Böröcz Sándorral, a Magyar Színháztechnikai Szövetség elnökségi tagjával beszélgettünk.

Köztudott, hogy Romániában a színházi technikusok (világosítók, hangosítók, színpadmesterek stb.) semmilyen formában nem részesülnek szervezett képzésben, ezért ez a továbbképzés hiánypótló is lehet. Mit célzott meg a képzés, milyen területeket fed le, illetve mit kínál a résztvevőknek?

A képzéseinken azt a MASZÍN-nal közösen kitűzött célt követjük, hogy a színpadi háttértechnikák mindegyikében folyamatosan újabb- és újabb továbbképzési témákat tudjunk feldolgozni. A hamarosan sorra kerülő októberi továbbképzésben a három fő téma a hangtechnika, a színpadi világítástechnika, valamint a színpadi biztonságtechnika lesz. Hangtechnikában a digitális keverésekről lesz elméleti és gyakorlati továbbképzés, világítástechnikában a rohamosan terjedő színpadi LED fényvetőket vesszük részletesen górcső alá – szintén kis elmélettel és sok-sok gyakorlattal. A színpadi biztonságtechnikáról Magyarország egyik leggyakorlottabb és legtapasztaltabb szakembere tart továbbképzést, így erre az alkalomra most először színpadmestereket és díszítőket is várunk.

Az eddigi tapasztalatok alapján hogyan látja, milyen hiányosságok mutatkoznak az erdélyi színházak munkatársainak a felkészültségében? Miért lehet fontos, hogy ezen a képzésen részt vegyenek, hol tudják hasznosítani azt itt szerzett ismereteket? Lát-e elég nyitottságot, érdeklődést az erdélyi színházi vezetők részéről?

Az eddigi tapasztalataink nagyon jók: az erdélyi színházak munkatársai nagyon érdeklődők, és nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, ugyanakkor látszik, hogy a speciális alapképzés hiánya miatt sok elméleti lyukat kell „betömnünk”. A továbbképzéseken ezeket a hiányosságokat pótoljuk, rendszerezzük, így a technikai munkatársak napi munkája is hatékonyabbá válhat, az eddig meg nem értett dolgok a helyükre kerülhetnek, a színházak technikai eszközeinek kapacitását jobban ki tudják használni. Az itt megszerzett tudást, ismereteket minden előadó-művészeti helyen – színházban, művelődési házakban, stúdiókban, koncerteken – azonnal használni tudják. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a továbbképzések interaktívak legyenek, így a résztvevők tapasztalatcseréje is sokat segít egy-egy téma kibontásában vagy egy probléma feldolgozásában.

Nekem úgy tűnik, hogy sok erdélyi színház vezetője felismerte már, hogy milyen fontos a műszaki kollégáik naprakész tudása, hiszen enélkül magas színvonalú előadások nem jöhetnek létre. Reméljük, hogy októberben is sok színház delegálja munkatársait a továbbképzésre.

Van-e olyan minta Magyarországon a színháztechnikai képzésre vagy akár a szakmai alapon való szerveződésre, ami ön szerint nálunk is hatékonyan működhetne? 

Erre nem tudok egyértelmű választ adni, hiszen kulturálisan mégoly közeli országokban is lehetnek olyan szervezeti-strukturális eltérések, melyek során egy-egy bevált recept mégsem működik jól. Úgy látom, hogy a MASZÍN képes sok színházat megmozgatni, ezért elképzelhetőnek tartom, hogy működhetne a szervezet keretein belül egy színháztechnikai szekció, mely a tagszínházak műszaki munkatársait tömöríthetné, és persze ide csatlakozhatnának külső cégek is, akik ezen a területen dolgoznak. Egy ilyen szekció alkalmas lehetne a folyamatos információcserére a színpadi technikák területén, továbbá kialakíthatna rendszeres képzéseket, továbbképzéseket, tarthatna szakmai konferenciákatis. De ez persze csak egy „külsős” vélemény…

Az októberi kétnapos modulra csak azok jelentkezhetnek, akik korábban már részt vettek az első kettőn, vagy bárkinek ajánlják? Milyen újdonságot tartalmaz az előző kettőhöz képest? Milyen lehetőségeket lát a folytatásra?

Az októberi továbbképzésen bárki, aki a szakmában dolgozik, részt vehet. A képzéseket nem ún. egymásra épülő módon alakítottuk ki, ezek önállóan is látogathatók, nem feltétel, hogy korábbiakon részt vegyen valaki. A korábbi tapasztalatok alapján igyekszünk minél több gyakorlati ismeretet is átadni az elméleti mellett. Így például a mostani világítási modulban rengeteg LED-es fényvetőt fogunk megvizsgálni, kipróbálni. A folytatás irányát általában a képzések tapasztalatai és a visszajelzések alapján határozzuk meg, de biztos vagyok abban, hogy jövőre is izgalmas témák kerülnek sorra.