Fagyi - Miro Gavran darabját mutatják be a Tomcsa Sándor Színházban

Fagyi – Miro Gavran darabját mutatják be a Tomcsa Sándor Színházban

Hatházi András jegyezte kortárs magyar dráma a Kovács János meghal ősbemutatója után most Miro Gavran, horvát kortárs szerző Fagyi című darabjának országos ősbemutatójára készül a Tomcsa Sándor Színház társulata, október 2-án, szerdán, 19 órától, színpadi stúdióterében. A művet melynek eredeti címe Sladoled, Varga Viktória és Varga Iván fordította magyarra. Miro Gavran Horvátországban és külföldön az elmúlt húsz évben legtöbbször bemutatott horvát drámaíró. 1983-ban vált ismertté Kreón Antigonéja című drámájával. Műveit azóta 40 nyelvre fordították, könyvei 200 kiadásban jelentek meg. Színdarabjait 300 színházban mutatták be világszerte, több mint hárommillió néző előtt. Hamarosan a Barabás Árpád rendezésében a székelyudvarhelyi nézők is megismerhetik Gavran kétszereplős drámáját, melynek központi témája a szülő—gyerek kapcsolat: a kezdeti összetartozás, az egymástól való fokozatos eltávolodás és az egymáshoz való visszatalálás lehetősége.

A fagyizás az egyetlen biztos találkozási pont anya és lánya életében. Olyan, mint másoknak a karácsony. Amikor először találkozunk velük, anya 26, lánya 3 éves. Utolsó közös fagyizásukkor anya már több mint 80.

Hány gombóc fagyi fér bele hatvan évbe? Meddig kérünk ugyanabból a fagyiból, amiből a szüleink? Mikor választunk még azért is mást? Szülőként vagyunk-e annyira kíváncsiak, hogy megkóstoljuk gyerekünk kedvenc fagyiját? És mi történik akkor, ha egyszer csak már egyáltalán nem kívánjuk a fagyit? Nosztalgiából, meg azért, hogy valameddig még együtt lehessünk, talán mégis kérünk egy gombócot. Az előadás folyamatos visszaemlékezés a gyerekkorunkra, a szüleinkre, majd saját gyerekeinkre – azokra az időkre, amelyeket együtt tölthettünk.

Az előadás díszlettervezője Szűcs – Olcsváry Gellért, a jelmeztervezője pedig Gábor Zsófi m.v., a zenét Pál Attila és Pásztor Márk színművészek szerezték, az előadás dramaturgja Deák Katalin m.v. . Szereplők: Anya ˗ Bekő-Fóri Zenkő, Lánya ˗ Kőmíves Boróka.

 A Fagyi a bemutatót követően egy alkalommal tekinthető meg októberben Székelyudvarhelyen: október 10-én, csütörtökön, 19 órától. Jegyek elővételben, a színház jegyirodájában (tel.: 266-212131,  11-14, 15-17 órák között) és www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.