Fágáș – interkulturális csere Kolozsváron

Fágáș – interkulturális csere Kolozsváron

A Reactor és Váróterem Projekt közös programja

A Reactor és a Váróterem Projekt ez év végén és a jövő év elején a Fágáș – Interkulturális csere című projekt közös előadások programjának második részére várja a közönséget, amelynek célja, hogy találkozási felülete legyen a két színház közönségének, miközben bemutatja a kolozsvári független színházi szcéna sokszínűségét és összetettségét.

Az előadások a Reaktor és a ZIZ – Art and Social Area terekben kerülnek bemutatásra román és magyar nyelvű felirattal.

A különböző témákat és témaköröket feldolgozó előadásokat a kortárs dramaturgia és alkotói eszközök, a művészi kísérletezés és a mai társadalom szempontjából való relevancia köti össze.

A rendezvények a Fágáș: multikulturális perspektívák – a kulturális vállalkozói szellem erősítése Kolozsváron, román-magyar interetnikus kontextusban projekt részei. A projektet a RO-CULTURA program A kulturális vállalkozói szellem és közönségfejlesztés című felhívás keretében az EGT Alap 2014-2021 közötti időszakra szóló támogatás finanszíroza .

A projekt célja a két színház együttműködése, valamint a kolozsvári közönség bővítése azáltal, hogy a város román és magyar független színházi palettájának egységes szemléletét kínálja. A projektben két Reactor- Váróterem Projekt koprodukció is szerepel, az első az októberben bemutatott Dincolo de ora de aur/Az aranyórán túl című előadás Ovidiu Caița rendezésében Ovidiu Cioclov szövegét dolgozza fel, a második pedig Martin Boross (Magyarország) rendezésében készül.

***

Az EGT Alap támogatások Izland, a Liechtensteini Hercegség és a Norvég Királyság hozzájárulását jelentik az Európai Gazdasági Térségen belüli gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, valamint a 15 kelet- és dél-európai és balti országgal fennálló kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez. Ezeket a finanszírozási mechanizmusokat az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodás alapján hozták létre, amely az EU tagállamait, valamint Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát a belső piacon egyenrangú partnerként egyesíti. A három ország 1994 és 2014 között összesen 3,3 milliárd euróval, a 2014-2021-es finanszírozási időszakban pedig 1,55 milliárd euróval járult hozzá a programhoz. További részletek a következő honlapokon találhatók: www.eeagrants.orgwww.eeagrants.ro .

A RO-CULTURA programot a Kulturális Minisztérium által a Projektmenedzsment csoport valósítja meg, és általános célja a gazdasági és társadalmi fejlődés erősítése a kulturális együttműködés, a kulturális vállalkozás és a kulturális örökségmegőrzés révén. A program költségvetése megközelítőleg 34 millió euró. További részletek a www.ro-cultura.ro oldalon találhatók.

PROGRAM

December 3, 4, 20:00 óra

A Reactor de creație și experiment térben

A KACSA!

Írta: Cleopatra Constantinescu

Rendezte: Dragoș Alexandru Mușoiu

Színpadi terv: Mihai Păcurar

Zene: Radu Dogaru

Rendezőasszisztens: Irina Caraulă

Fény és hang: Cătălin Filip

Fotó és videó plakát: Vlad Braga

Játszák: Andrada Balea, Alexandra Caras, Ana-Maria Marin, Alina Mișoc, Paula Seichei

A kacsának nincs más választása, és elköltözik otthonról. A kacsa egy vállalatnál köt ki. A kacsának produktívnak kell lennie. A kacsa beleszeret egy énekesbe. A kacsa megtalálja a hangját. A kacsának nincs bátorsága énekelni. A kacsa szabotálja önmagát. A kacsa barlangokba jár denevérekkel bulizni. A kacsa feladja önmagát. A kacsa alámerül és lefagy. A kacsa bizonytalanul újra építkezni kezd. A kacsa szerez egy barátot. A kacsa dönt. A kacsa hagyja magát repülni.

Csakhogy ez nem a kacsákról szól, hanem az emberekről és a felnőtté válásról – arról, hogy van választásod.

Időtartam: 100 perc

Korhatár: 16+

Nyelv: román (magyar és angol felirattal)

December 9, 20:00 óra

A Reactor de creație și experiment térben

VÍZ ALATT

Írta Ioana Toloargă

Rendezte: Olivia Grecea

Díszlet: Mihai Păcurar

Színpadi mozgás: Sinkó Ferenc

Zene: Condurat Alexandru

Játszák: Andrada Balea, Christian Har, Oana Mardare, Alina Mișoc, Tavi Voina

Fotó és videó plakát: Mihai Păcurar

Egy nő nem tudja, hogyan kell lebegni a vízen. A felszínen maradásra tett kísérletei az emlékek folyékony közegében tartják, némelyikük torz, némelyikük képzeletbeli. A magányt négy hang töri meg, amelyek az együttérzés és a rombolás közt ingadoznak. A félelmek változó intenzitású és állagú rétegekben rakódnak le. Szinte mindig ég valahol legalább egy kis fény.

Az előadás időtartama: 110 perc

Ajánlott korhatár: 14+

Nyelv: román (magyar és angol felirattal)

December 10, 20:00 óra

A Reactor de creație și experiment térben

HOL NEM VOLT

Írta: Lackfi János és Ijjas Tamás
Rendezte: Hatházi András
Játsszák: Csepei Zsolt és Erdei Emese

Szinopszis(féle):

Ez egy szinopszis, hogy eljöjjön a popor (the Folk, le Peuple, das Volk, il Popolo, la Gente, la Homoj, Populus, a nép, az istenadta nép) és megnézze az előadást. Hallgassa meg és képzelje el azokat a Lackfi János és Ijjas Tamás meséket, amik cseppet sem megszokottak. Vakmerőek. Pofátlanok és néha kedvesek.
Minket is felráztak, kitágítottak, szétszedtek, elkábítottak, majd összeraktak. Eszement tempót vagy indulatot keltettek bennünk, majd szabadságot és békét. Azóta sem értjük, hogyan.
Ez a mesekavalkád úgy szól a mindenről, hogy tele van hiánnyal. Úgy ad választ, hogy utána felteszi a kérdést.
Ha eljössz, két szófolyam elönti a nézőteret, téged is, de amikor kidugod a fejed, hogy levegőt vegyél, akkor, na akkor! Ki tudja. (Kocsis Tünde és a Csapat)

Az előadás időtartama: 50 perc

Ajánlott korhatár: 15+

Nyelv: magyar (román felirattal)

December 13, 20:00 óra

A ZIZ – Art and Social Area térben

2. RÉSZ. A HATALOM

Rendezte: Petro Ionescu

Dramaturg: Selma Dragoș

Színpadi terv: Alexandra Budianu 

Zene: Adonis Tanța 

Színpadi mozgás: Cătălin Filip 

Videószerkesztés: Călin Deneș

Rendezőasszisztensek: Călin Deneș, Alexandra Ioana Harapu, Antonia Mihăilescu, Roxana Țentea

Hang és fény: Robert Kocsis

Fotó és videó plakát: Mihai Păcurar

Játszák: Andrada Balea, Cătălin Filip, Oana Mardare, Rácz Endre és Tavi Voina 

„Valahol élőt találtam, ott a hatalom akaratát is találtam.” (Friedrich Nietzsche, Im-ígyen szóla Zarathustra).

A 2. rész. A hatalom című előadás a hatalom, valamint az idegenekkel és a mássággal való kapcsolat témáját járja körül két művészeti ág, a színház és a film művészi nyelvének felfedezésével.

5 előadó és egy videoinstalláció az emberi történelem olyan különböző szakaszait járja végig, amelyeket a hatalomra való törekvés megnyilvánulásainak tekintünk. Ha a hatalom a világ alapvető mozgatórugója, akkor ő hozza létre a társadalmi szabályokat és struktúrákat, de a káoszt és katasztrófát is.

Az előadás a Szolidaritás-trilógia második része, és az 1. rész. A szeretet című előadással ellentétesen épül fel. A trilógia előadásai egymástól függetlenül, önmagukban is működnek, és nem szükséges őket kronologikus sorrendben nézni.

„Remélem, hogy az előadás arra készteti a nézőket, hogy több kérdést fogalmazzanak meg a hatalomhoz, valamint a hatalom hanyatlásának módjaihoz való viszonyukkal kapcsolatban.

Időtartam: 100 perc

Korhatár: 14+

Nyelv: román (magyar és angol felirattal)

December 15, 20:00 óra

A Reactor de creație și experiment térben

AZ ARANYÓRÁN TÚL

Írta Ovidiu Cioclov

Magyarra fordította: Csepei Zsolt

Rendezte: Ovidiu Caița

Díszlet: Mihai Păcurar

Technikusok: Cătălin Filip, Júlia Sipos

Játszák: Andrada Balea, Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Alina Mișoc, Pál Emőke, Tavi Voina
 

Vannak emberek, akik elmenekülnek onnan, ahol születtek, mert úgy érzik, hogy ott nem tudnak fejlődni, mások viszont egész életükben ugyanazon a helyen maradnak, mert csak ott tudnak fejlődni, ahol a gyökereik vannak. Az előbbiek úgy cipelik a történeteiket, mint nehéz poggyászt, az utóbbiak súlyos gyökereikkel együtt építik saját meséjüket.

Mindezek az emberek egy városban találkoznak, mondjuk Kolozsváron, de nem feltétlenül, egy technologizált, fiatal, turisztikai, multikulturális városban, amelyről jó kép alakult ki, és a fotóművészek szerint a legjobb képet az „arany órában”, napfelkeltekor vagy napnyugtakor lehet készíteni, amikor a fény meleg és lágy. Az arany óra vakító fényén túl vannak azonban az emberek és az ő történeteik, amelyek összefonódnak, a beszélt nyelvtől függetlenül is. Mi történik, miután a lágy, meleg fény eltűnik?

A Reactor de creație și experiment és a Váróterem Projekt koprodukciója.

Időtartam: 90 min.

Ajánlott korhatár: 14+

Nyelv: román és magyar (magyar és román felirattal)

December 16, 20:00 óra

A Reactor de creație și experiment térben

AZ ÁLOM

Írta Alexa Băcanu

Rendezte: Dragoș Alexandru Mușoiu

Díszlet: Mihai Păcurar

Koreográfia: Sergiu Diță

Zenei felkészítő: Adonis Tanța

Zene: Max Anchidin, Renata Burcă, Bocsárdi Magor, Boros Csaba, Cári Tibor, Radu Dogaru, Ada Milea, Adrian Piciorea, Corina Sucarov, Visky Péter, Névtelen szerző

Játszák: Maialgesa Dat, Călin Deneș, Radu Dogaru, Christian Har, Ana Maria Marin, Duncan McKee, Victor Muntean, Pál Emőke, Ana Rednic, Oana Rotaru, Paula Seichei, Doru Taloș, Adonis Tanța.

A következők részvételével: Oana Mardare / Andrada Balea

Fény és hang: Cătălin Filip

Hangosítás: Radu Boancă

Az előadás részleteket tartalmaz William Shakespeare Szentivánéji álom című darabjából, Stefan Octavian Iosif fordításában.

Egy színészosztály készül a Szentivánéji álom című előadás próbájára. Az iskola tele van pletykákkal, a próbák kinyilatkoztatásokkal és az éjszakák szorongással. A színház és az élet, az iskola és a magánélet, a normális és az abnormális közötti határok elmosódnak és eltűnnek.

Az előadás a „Zonă de siguranță” (“Biztonsági zóna”) projekt keretében jött létre, amely a hatalommal való visszaélést vizsgálja, amely az egyetemi környezetben, különösen a művészeti karokon lehet jelen.

Az előadás időtartama: 140 perc

Ajánlott korhatár: 14+

Nyelv: román (magyar és angol felirattal)

December 16, 20:00 óra

A ZIZ – Art and Social Area térben

HATODIK NAP

Nonverbális mozgásszínházi előadás

Rendező: Varga Hunor- József

Előadják: Varga Hunor-József, Veres Orsolya

Látványtervező: Gábor Zsófia

Mozgáskoordinátor: Györgyjakab Enikő

Technikus: Sipos Júlia

Ember. Nő. Ember és Nő. Férfi és Nő. Nő és Férfi.

Valakik, valamikor, Valaki szerint: hibáztak. Nagyon emberi történet. Két nagyon jól ismert egyén tragédiájáról. Nagyon személyes történet, és mégis: hogyan válik ennyire személytelenné? A férfiakra, mint csoportra gondolunk, a nőkre egyaránt. Hiányzik a személyesség, amihez viszonyulni tudnánk. Ha szabadulni szeretnénk, vagy felfedezünk magunkban olyan igényt, amely kibillent a felállított szabályrendszerből, a társadalom normaszegésnek értékeli és megbünteti.

Az előadás időtartama: 60 perc.

Ajánlott korhatár: 16+

Nyelv: magyar (román felirattal)