Évadzáró mérleg az Osonó Színházműhelynél

Évadzáró mérleg az Osonó Színházműhelynél

A 2022/2023-as évadban, az önfenntartó társulatként működő Osonó 263 kulturális- oktatási- szociális eseményt hozott létre 7 országban több mint 8.000 résztvevő számára. A társulat 83 előadást illetve azokat követően 81 interaktív közönségtalálkozót tartott, 92 műhelyfoglalkozást, 7 tábort és számos képzést szervezett fiataloknak és felnőtteknek.

A tavaly bemutatott Nem vagyok, csak mások látnak című, József Attila szövegeiből készült produkció 7 országban került bemutatásra úgy tantermi előadásként vagy rendhagyó irodalomóraként, mint stúdiószínházi körülmények között. A Mucha Oszkár előadásában és Fazakas Misi rendezésében létrejött, személyes hangvételű produkció a jövő évadban több hazai és európai turnéra indul, illetve pályázatoknak köszönhetően számos erdélyi és magyarországi iskolában lesz bemutatva. A 100., ünnepi előadást Budapesten, az évad első felében láthatja a közönség.

A Fazakas Misi által rendezett és tizenkét éve bemutatott Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás túl van a 610. bemutatáson. A produkciót ebben az évadban főként magyarországi települések közönsége láthatta, így a következő évad első felében egy erdélyi turnéra kerül sor. A sok meghívásnak és az előadás iránti nagy érdeklődésnek köszönhetően, a fiatalok történeteit feldolgozó előadást a jövő évadban is műsoron tartja a társulat.

Ebben az évadban is folytatódott a jó együttműködés a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával. Az intézménnyel több közös projektje van az Osonónak. Immár tíz éve kerül megszervezésre a csoportvezetők és pedagógusok színházi nevelés képzése, amely a társulat két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár, valamint Prezsmer Boglárka színházpedagógus vezetésével egy több állomásos műhelyfoglalkozás-sorozatra épül. A projekt, új résztvevők bevonásával a következő évadban is folytatódni fog.

Szintén folytatódott a több mint két évtizedre visszatekintő sikeres együttműködés a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceummal is, amelynek drámatagozatos diákjai több oktatási projektben és szakmai táborban vettek részt annak köszönhetően, hogy a Színházműhely Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkezik.

Az évadban több Erasmus+ programot hozott létre és bonyolított le az Osonó.  A sikeres projekteknek köszönhetően az ifjúságsegítők képzésének sora a következő évadban is folytatódni fog.

Az önfenntartó, független társulat munkája nyáron sem szünetel, hiszen több képzésre és táborra kerül majd sor.