Évadzáró mérleg az Osonó Színházműhelynél

Évadzáró mérleg az Osonó Színházműhelynél

A 2020-21-es évadban, a koronavírus járvány miatt, a társulat tevékenysége hat hónapra és két országra, magyarországi és romániai projektekre korlátozódott. Az időszakos leállások ellenére, az önfenntartó társulatként működő Osonó Színházműhely ebben az évadban 141 kulturális- oktatási- szociális eseményt hozott létre 2.630 résztvevő számára. A tevékenység nagy része a képzések körül zajlott, hiszen a társulat 113 műhelyfoglalkozás és 3 drámatábor által adott teret a fiatalok és felnőttek képzésének. Mindezek mellett az Osonó csupán 10 előadást tudott megtartani, amelyek után minden esetben interaktív közönségtalálkozóra került sor.

A Fazakas Misi által rendezett és tíz éve bemutatott Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás túl van az 580. bemutatáson. A produkció októberben egy többállomásos romániai turnén vett részt, amely során hátrányos helyzetű fiatalok láthatták az előadást, többek között olyan településeken is, ahol még nem, vagy több évtizede nem járt színházi társulat. A fiatalok történeteit feldolgozó produkcióra  ősszel egy szombathelyi előadás-sorozat, egy romániai turné és egy budapesti 600. ünnepi előadás vár.

Ebben az évadban is folytatta a jó együttműködés a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával. Az intézménnyel több közös projektje van az Osonónak. Immár nyolc éve kerül megszervezésre a csoportvezető- és pedagógus képzés, amely a társulat két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár, valamint Prezsmer Boglárka színházpedagógus vezetésével egy több állomásos, pedagógusok és színjátszó csoportok vezetői számára szervezett műhelyfoglalkozás sorozatra épül. A projekt, új résztvevők bevonásával a következő évadban is folytatódni fog.

Szintén folytatódott a két évtizedre visszatekintő sikeres együttműködés a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceummal is, amelynek drámatagozatos diákjai több oktatási projektben és szakmai gyakorlaton vettek részt annak köszönhetően, hogy a színházműhely Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkezik.

A társulat mögött álló évadban gyümölcsöző volt az együttműködés a budapesti Magyarság Házával, amelynek megbízásából több rendhagyó órára került sor számos magyarországi település iskoláiban, viszont a járványhelyzet miatt el kellett halasztani a közös szervezés alatt lévő Kárpát- medencei Diákszínjátszó Fesztivált, amelynek második kiadására a remények szerint 2022-ben kerül sor.

Egy másik kiemelkedő együttműködés a Gyulafehérvári Caritas projektje kapcsán történt. Az Iránytű a munka világába elnevezésű, az EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment, valamint a Renovabis által támogatott négy éves program a korai iskolaelhagyás csökkentését, a munkanélküli fiataloknak a munkapiacon való elhelyezkedését és a külföldre való elvándorlás visszaszorítását célozza meg Maros és Hargita megye településein. A projekt keretén belül, társulatunk két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár –önismereti és csapatépítő műhelyfoglalkozásokat tartott székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi és marosvásárhelyi iskolák diákjai számára.

Az idei évad két új, hosszútávú partnerséget és együttműködést is hozott a társulat számára. A szombathelyi Weöres Sándor Színházzal különböző ifjúsági projektekre és pedagógusképzésre kerül sor a jövő évadban, míg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hétvégi pedagógus- és csoportvezetői képzések és táborok megtartására kérte fel az Osonót.

Az önfenntartó, független társulat munkája nyáron sem szünetel, hiszen több képzésre és táborra kerül sor: június 21-25. között a szombathelyi drámatáborra, július 12-16. között Sepsikőröspatakon a román és magyar fiatalok számára megrendezett Interetnikai Drámatáborra, ezzel párhuzamosan egy kimondottan színházi táborra, amelyet a Plugor Sándor Művészeti Líceummal közösen, a Rose program keretén belül az iskola diákjai számára megszervezett drámatábor követ, majd augusztus 13-18. között Budapest ad helyszínt az Osonó drámatábornak, végül augusztus 24-28. között kerül megrendezésre pedagógusok számára a Színjátékos Drámatábor.

A jövő évad terve között szerepel egy osztálytermi és színházi előadás elkészítése. Mucha Oszkár fogja megszólaltatni  József Attila szövegeit a  Nem vagyok, csak mások látnak című előadásban, amelynek rendezését Fazakas Misi jegyzi. Mindezek mellett, a már elnyert pályázati támogatások azt mutatják, hogy több nemzetközi és budapesti projekt vár az Osonó Színházműhelyre, amely a továbbiakban is három kulcsszóra építi tevékenységét: színház, oktatás és szociális projektek.