Évadzáró mérleg az Osonó Színházműhelynél

Évadzáró mérleg az Osonó Színházműhelynél

Az önfenntartó társulatként működő Osonó a 2016-2017-es évadban főként Budapestre helyezte át tevékenységét, ahol az év elején egy bemutatóra is sor került. A két műsoron lévő előadást 70 alkalommal, mintegy 4.600 néző számára mutatta be a csapat Magyarországon, Romániában és Kárpátalján. A színházműhely 56 interaktív közönségtalálkozót tartott az előadások után, 6 drámatábort, 1 fesztivált és 62 műhelyfoglalkozást szervezett.

A tavalyi év a hosszú távú stratégia kidolgozásának éve volt az Osonónál, amelynek eredményeképpen az évad elejétől elkezdődött a jelentős projektek átköltöztetése Budapestre. A Bakelit Multi Art Centerrel partnerségben és budapesti fiatalok közreműködésével készült el az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista színházi előadás magyarországi adaptációja. A produkciót számos magyarországi iskolában és színházban mutatta be a társulat. Legközelebb szeptember második felében lesz látható.

Az Andrei Mureșanu Színházzal közösen készített, Catinca Drăgănescu és Fazakas Misi által rendezett Bányavakság című koprodukciót több alkalommal láthatta a közönség és nagy sikerrel mutatta be a társulat a székelyudvarhelyi 8. dráMA kortárs színházi találkozón. A közönségsikerre való tekintettel a következő évadban is műsoron marad a Székely Csaba trilógiájának középső része.

A közel 490. alkalommal bemutatott Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás nagy érdeklődést keltett a Galați-i Butterfly Effect ITF Független Színházi Fesztiválon. Az évad során több romániai turnén szerepelt a Fazakas Misi által rendezett produkció, így jutott el először az Osonó moldvai városok nézőihez is. Az előadás külföldi turnéjai közül legfontosabb a Bethlen Gábor Alap által támogatott ukrajnai turné volt, amely során öt olyan kárpátaljai szórványtelepülésen került bemutatásra a fiatalok történeteit feldolgozó produkció, ahol még soha nem járt színházi társulat.

Az oktatási projektek közül kiemelkedő számít a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott komplex színházi program, amely részeként a társulat két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár – több tréninget tartott tíz olyan erdélyi településen, ahol a színház megtapasztalása nehézséget okoz a szociális, gazdasági vagy földrajzi helyzetük miatt. Szintén oktatási program volt a Román Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrehozott országos osztálytermi színházi projekt, amely által 11 romániai iskola közel 1.000 diákja részesült komplex színháznevelésben. A Regisztrált Tehetségpont minősítéssel rendelkező Osonó a Nemzeti Tehetség Program támogatásával több tanulmányutat és képzést szervezett a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjai számára.

Az év kimagasló szakmai elismerése a társulat meghívása volt a spanyolországi Logroñoban megrendezett Peerform It! nevet viselő nemzetközi színházi konferenciára, amely keretén belül az Osonó, mint Románia egyetlen képviselőjét a sajátos színházpedagógiai módszereit és színházi nevelési tapasztalatait mutatta be.

A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen több projektje van az Osonónak. Folytatódott a már két éve elkezdett színjátékos képzést. A társulat két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár -, valamint Prezsmer Boglárka színházpedagógus vezetésével egy több állomásos, pedagógusok és színjátszó csoportok vezetői számára szervezett képzés- és műhelyfoglalkozás sorozatra került sor. A projekt, új résztvevők bevonásával a következő évadban is folytatódni fog. A hétvégén viszont a Színjátékosok 3. Találkozójára került sor, amely kiemelt célja az amatőr csoportok közti kapcsolat megerősítése volt.

A magyarországi Tiszta Formák Alapítvány által támogatott társulat a nyáron két nemzetközi ifjúsági projektet hoz létre, egyet Litvániában és a másikat Romániában. Ezen kívül sor kerül a hagyományosan megtartott nyári táborokra is: július 23- 27. között a román és magyar fiatalok számára megrendezett Interetnikai Drámatáborra, az augusztus 21-26. között zajló Nemzetközi Drámatáborra, valamint az augusztus 27-31. között megrendezésre kerülő, pedagógusok számára megszervezett Színjátékos Drámatáborra. Mindezek mellett az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás két összművészeti fesztiválon lesz látható: július elsején a Double Rise-on, valamint augusztus 5-én az Ördögkatlanon.