Évadzáró a Tomcsa Sándor Színházban

Évadzáró a Tomcsa Sándor Színházban

Június 30-án, megtartotta a Tomcsa Sándor Színház az évad utolsó előadását valamint július 4-én az évadzáró társulati üléstét.

Ebben a világjárvány okozta megszorításoktól, programváltozásoktól terhes évadban is nyolc bemutatót tudott tartani a társulat: A zöld macska kocsma színházi produkciót, az Esti próba kamaradámát, a Beckett RÖVIDEK I SCURTEI SHORTS filmes színházi kísérletet, a Meghatározatlan időre kirakatszínházi sorozatot,  a Hapci-szigetek gyermekelőadást, a Vérszirom osztálytermi előadást és Az öreg király hagyatéka bábelőadást valamint a Vihar nagyszínpadi produkciót. Megkezdődött a Haramiák és Furcsa pár próbafolyamata, mindkét, bérletben játszott előadás a következő évadban kerül bemutatásra.  

A korlátozások miatt a legfontosabb feladatot és kihívást a nézőkkel való kapcsolat fenntartása és megtartása jelentette, ennek érdekében lényegbevágónak tartották, hogy mindig érzékenyen reagáljanak a folyamatos változásokra. 

Ennek szellemében született meg a szabadtéren is játszható, a fiatalok problémáit, szorongásait tematizáló kocsmaszínházi előadásuk A zöld macska, Tóth Árpád rendezésében. A előadás bemutatóját, szeptemberben tartották Elise Wilk drámaíró és Pállfy Zsófia fordító jelenlétében, amelyet több alkalommal játszották az évad során. Tóth Árpád rendezte az évad második bemutatóját is, a  színházi alkotó folyamat, a színészi lét és Fellini ihlette kortárs drámát, az Esti próbát. 

Esti próba
Fotó: Balázs Attila

A nézőktől való elszakítottság idején készült el a román szakmai grémium által is figyelemreméltónak ítélt, így UNITER díjra jelölt filmes színházi kísérlet: a Beckett RÖVIDEK I SCURTEI SHORTS. Július 19-én dől el a Román Színházi Szövetség XXIX. UNITER Gáláján, hogy a Zakariás Zalán rendezte produkciónak ítélik-e majd  a Legjobb televíziós/ teleplay előadás díját. „Nagy öröm számunkra, hogy a tavaly két díjra is jelölt A mi kis városunk c. előadásunk után, ismét díjra jelölték a Tomcsa Sándor Színház egyik produkcióját, fontos visszajelzés ez számunkra. A díjak és jelölések megerősítenek abban, hogy a munkánkat nem csak a nézőink, hanem a szakma is értékeli és elismeri”.- nyilatkozta a jelőlés kapcsán Dálnoky Réka, művészeti vezető.

Meghatározatlan időre
Fotó: Erdély Bálint Előd

A bezárt színházi nézőterek miatt tartották fontosnak egy olyan produkció létrehozását, amit a szabályozások ellenére is el tudnak juttatni nézőikhez egy közvetlenebb, megszólítóbb módon, így Vladimir Anton rendező vezetésével megszületett a Meghatározatlan időre. A közösségi színházi —  a szerző-rendező-színész hagyományos hierarchiáját megtörő — módszerrel készült kísérleti színházi pillanatok a magyar kultúra napi bemutatóját követően változó időpontokban, a város különböző pontjain található kirakatokban voltak láthatók 149 alkalommal. „Reméljük a személyes témákból, történetekből született, a város tereit újraíró kirakatszínházi eseménysor,  hozzájárult egy másfajta színházkép, városkép, érzet kialakulásához. „- mondta a művészeti vezető.

Hapci-szigetek
Fotó: Balázs Attila

A gyermeknézőiknek a Csukás Istvánnak is emléket állító karanténmesével a Hapci-szigetekkel kedveskedtek. Az előadást Dávid Péter rendező állította színpadra. 

Az Udvarhely Bábműhely is színes kínálatot nyújtott ebben az évadban is: kiszállások, vendégjátékok, itthon megtartott előadások, műhelymunka és egy varázslatos, a bukovinai székely népmesékből inspirálódott Az öreg király hagyatéka című bábelőadást mutatták be. 

Az öreg király hagyatéka
Fotó: Balázs Attila

Az álmokból szőtt – Szabó Attila rendezte – új bábjáték mellett,  sok gyermeket örvendeztettek meg a Rengeteg Ábel és Kürtös Kata kalandjai vásári bábjátékkal, a Béka- királykisasszony ifjúsági előadással és a Gyermek születék adventi történettel is. 

Ebben a csonka évadban a tinédzsereknek szóló programok gazdagításában egy újabb fontos állomásához érkezett a társulat.  Vérszirom címmel  a 9-12 osztályos korosztályt megszólító színházi nevelési előadást hoztak létre a közösség erejéről a Nyitott Körrel közösen,  Meszlényi-Bodnár Zoltán rendezésében.

Vérszirom
Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Igencsak aktuális kérdéseket felvető, a bezártság által is fokozott családi agressziót taglaló Osztrovszkij Vihar című előadás volt az első felnőtt nagyszínpadi és az évad utolsó bemutatója, Botos Bálint rendezésében. 

Az újszerű formabontó előadások mellett egy egyedinek számító interaktív műsorfüzettel, a Margóval is meglepték nézőiket ebben az évadban. A előadások margójára készített online tartalom mindazoknak szól, akik szeretnék a színházi élményüket gazdagítani, játékosan elmélyíteni, valamint egy gondolatébresztő, gazdag háttér-információkat tartalmazó, izgalmas és provokatív kiadványt olvasnának.  

„Fesztiválokon vettünk részt, mesékkel gazdagítottuk esténként az adventi időszakot, játszottunk előadást gyertyafényben a Föld Napján, elleptük versekkel a várost a magyar költészet napján, felolvasó maratonon olvasunk, családi rendezvénnyel ünnepeltük a bábszínház világnapját, könyvek mögé rejtőztünk, drámapályázatot hirdettünk, és amikor csak tehettük játszottunk.”- hangzott el az évadzáró sajtótájékoztatón.

Reméljük a jövő évadban melyet igencsak színesre és izgalmasra terveztek még többet tudnak játszani, hiszen nézőiknek számos új bemutatóval készülnek: Haramiák, Furcsa pár, Kaisers TV, Ungarn, Száll a kakukk a fészkére, Nyolckor a bárkán. A színház bábtagozata az Udvarhely Bábműhely a bemutatott előadások műsoron tartása mellett három új produkcióval készül: A hétszépségű királykisasszony, szabadtéri bábosjátékkal, a Petőfi- év tiszteletére a Petőfi – Szelfi című a költő versei inspirálta előadással, Bartal Kiss Rita rendezésében. Valamint gazdagodik a tantermi előadások kínálata is, hiszen a Nyitott Körrel közösen a Vérszirom c. előadás után ez alkalommal, a gimnáziumi tanulók számára hoznak létre tantermi előadást. A 2021/2022-es évad bérletértékesítési kampánya július 19-én veszi kezdetét. Érdemes lesz nyomon követni, hiszen augusztus 23-áig, nagy kedvezményekkel lehet majd bérleteket váltani a következő évadra. 

A színház ezúton is köszönetet mond nézőinek ez az embert- és intézményt próbáló időszak alatt tanúsított türelmükért, színházszeretetükért és önzetlen támogatásukért.