Évadzáró.

Évadzáró a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban

Eseménydús és sikeres évadot zárt tegnap a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a társulat június 20-án a Kokan Mladenović rendezte Madarak című előadással búcsúztatta a 2023/2024-es évadot.

Évadzáró. Fotó: Csiky Gergely Állami Magyar Színház / Beliczay László

Az évadzáró koccintás előtt Balázs Attila igazgató megköszönte Sütő Udvari Magdának az évtizedeken át nyújtott támogatást, és átadta az oklevelet, amellyel az intézmény – a történetében először – külső munkatársat emel a Csiky Gergely Állami Színház Örökös Tagjainak névsorába. A színház vezetője röviden értékelte az évad eredményeit, majd ajándékkal köszönte meg leghűségesebb nézőinek az állandó jelenlétet. A legtöbb előadásra Daniela Semenescu, Câmpan Carla, Simonfi Noémi és Simonfi Ágota látogatott el, ezért őket részesítette elismerő oklevélben és könyvjutalomban. Az előadást követően sorsolás zajlott: a KultCard-tulajdonosok közül egyik bérletesünk, Kapor Éva, két éjszakára, két személyre szóló ajándékutalványt vehetett át a művészetpártoló olaszteleki Daniel Kastélyszálló részéről.

Ugyancsak sorshúzással dőlt el, hogy Joanna Zieminska igényelheti vissza a bérlete árát, vagy veheti át térítésmentesen az újabb évadra szóló KultCard-ot.

Amint a beszámolóból is kiderült, a 2023/2024-es évad hét produkció köré épült, ezek közül több is az intézmény színháznevelési programját erősítette. Az aradi Ioan Slavici Színházzal koprodukcióban készült boyz and girlz elsősorban a közösségi média diktálta normák nyomása alatt élő tinédzsereknek szól. Sînziana Koenig darabját Ricz Ármin osztálytermi előadásként állította színre, a csapat mintegy húsz temesvári középiskolai osztálynak mutatta be az előadást, amelyet minden esetben beszélgetés követett. A színház bábtársulata Máté Angi: Emlékfoltozók című művéből készített interaktív előadást Szabó Attila rendező irányításával, az Emlékfoltozók elsősorban a 8-12 évesek számára rejteget izgalmakat. A még fiatalabb közönség számára, Varsányi Péter rendezésében készült a Badu Mama gyermekei című nonverbális előadás, a szülő-gyerek kapcsolatra reflektáló produkció a felnőttek számára is élményt jelenthet, miközben gondolatokat ébreszt arról, hogyan lehet szülőként jól szeretni.

Az első világháború borzalmait és a hetvenes évek kommunizmusát idéző, Tomi Janežič által rendezett 1978 c. előadást széleskörű szakmai elismerés  övezi; a rengeteg pozitív hangvételű hazai és külföldi kritika mellett Uniter-díjra is jelölte a román színházi szakma, miközben az előadás meghívást kapott a 2025 tavaszán, az olaszországi Cividale del Friuli-ban megrendezett Mittelfest színházi fesztiválra, valamint a szlovéniai Nova Goricába, a városba, amely szintén 2025-ben, az olasz Gorizia várossal közösen, Európa kulturális fővárosa szerepét látja majd el.

Philip Parr brit színházi alkotó is nagymértékben hozzájárult az évad sikeréhez, az általa rendezett Pericles c. előadás egy hihetetlen élettörténetet mutat be, amely, bár szövege Shakespeare-nek tulajdonítható, akár napjaink emberének története is lehetne. A fiatalokat vonzotta leginkább a Bertolt Brecht drámája alapján készült A kaukázusi krétakör című előadás, amelyben a lélek összetettségének, az emberi természet és a társadalmi normák összeegyeztethetetlenségének kérdéskörét domborította ki Harsányi Zsolt rendező. Kortárs performansznak, összművészeti előadásnak nevezhető az évad utolsó bemutatója, a Szabó Kristóf által rendezett Danaos, amely Aiszkhülosz Oltalomkeresők című tragédiájának cselekményét, a menekülők ma is aktuális témáját helyezi fókuszba egy esztétikailag vibráló előadásban, miközben megkérdőjelezi az embernek a saját kultúrájába, az emberségességbe vetett hitének eredményességét.

A színház hűségprogramja idén 94 KultCard-előfizetőt, azaz bérletest hozott el az új előadásokra, de az intézmény a korábbi évadok 14 közönségkedvenc produkcióját is műsorra tűzte, így közel 10.000 nézőt sikerült nézőterére vonzania az évad folyamán.

Kiemelkedő eseményének számított a Temesvári Magyar Színház fennállásának 70 éves évfordulójára, vagyis a bánsági hivatásos magyar színjátszás hét évtizedének ünneplésére szervezett rendezvény, amely a színház mindenkori kollégái, a mai és hajdani színházbarátok számára  teremtett lehetőséget a találkozásra. Az alkalomra Metszéspontok címmel színháztörténeti kötet, illetve múltat idéző kiállítás került bemutatásra. 

Idén 30 kiszálláson, turnén mutatta be produkcióit a társulat: a Caravaggio, a Madarak, a Petőfi-Szelfi, A doktor, és a Bánk c. előadások nem csak hazai, hanem külföldi fesztiválokra és színházakba jutottak el, a Bánk c. előadás az ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé zsűrijének különdíját is kiérdemelte.

A Temesvári Euroregionális Színházi Találkozó – TESZT 15. idén 11 ország 21 társulatának 24 produkcióját hozta el a fesztivál a visszatérő és új közönség számára, a programba beválogatott előadások közös nevezője, mint minden évben, a kísérletező attitűd mellett a kortárs színházi nyelvezet volt. Színházunk  ugyanakkor társszervezője volt a Bukaresti Magyar Színházak Fesztiválja – Bukfeszt második kiadásának és az Erdélyi Magyar Színházak Fesztiválja – MAFESZT negyedik kiadásának.

Társulatunk nyári szünetét június végén a Visky Andrej rendezte Caravaggio c. előadás esztergomi és váci bemutatója szakítja meg, július 31-én pedig a Madarak című előadást láthatja a Gyulai Várszínház közönsége.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház pihentető nyarat kíván közönségének, találkozzunk az évadnyitón, vagyis az augusztus 31 és szeptember 1 között zajló színJÁTÉKOK nemzetközi tornán (korábbi színészolimpia), amelyre szeretettel várjuk a szurkolókat, hiszen kell a bátorítás a 11 sportágban megszervezett verseny résztvevőinek, hogy bizonyíthassák: nem csak a színpadon, hanem a sportpályán is megállják a helyüket.