Évadzáró a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Évadzáró a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A szerda délelőtti évadzáró gyűlésen köszönte meg Tompa Gábor igazgató a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának munkáját a 2012/2013-as évadban. „Sok eseménnyel dús, sűrű évadot tudunk magunk mögött, amikor a remek művészi teljesítményekkel teli bemutató előadások mellett az elmúlt fesztiválokhoz képest a legsikerültebb Interferenciák fesztivált is megszerveztük. Ez utóbbi jóval egységesebb programja, a meghívott előadások magasabb színvonala, az előadások utáni beszélgetéseken a közönség megszólítása, a jól sikerült járulékos programok, a fesztivál körül kialakult csapat szelleme és a médiában való aktívabb jelenlét rendkívül előre lendítette a rendezvényt” – hangsúlyozta az évad pozitívumait az igazgató. „Ugyanakkor a vendégszerepléseket is hatalmas siker övezte, mindenütt úgy tekintenek a társulatra, mint egy erős, összeforrott csapatra” – folytatta Tompa Gábor, aki az idei UNITER díjazottaknak is gratulált, és elmondta, „minden előadásunknak megvan az értéke, látszik, hogy komoly, szakszerű munka folyik, ám ennek minél több megnyilvánulása kell legyen a külvilág felé”.

Az igazgató ismertette továbbá a 2013/2014-as évad tervezett bemutató előadásait. Az első bemutatóra szeptemberben kerül sor: Johannes von Tepl nyomán A földműves és a halál című előadást Mihai Măniuțiu rendező már május-június során színpadra állította. Még augusztusban elkezdődnek Bohumil Hrabal Őfelsége pincére voltam c. regénye színpadi adaptációjának a próbái Michal Dočekal, a prágai Nemzeti Színház művészeti igazgatója rendezésében, a nagytermi előadás bemutatója október közepére várható. Továbbá szeptemberben kezdődnek Demény Péter Bolero c. drámájának a próbái, amelyet Albu István rendezésében október végén mutat be a társulat a stúdióteremben. A Kolozsvári Állami Magyar Színház is részt vesz a Szputnyik Hajózási Társaság nemzetközi projektjében, amelynek írója-rendezője Bodó Viktor. A Social Error – Utolsó ember… című „társadalmi túlélő-show”-t egy workshop keretében adaptálják, amelybe társulatunk öt színésze csatlakozik, a bemutatóra október végén kerül sor. Decemberre várható Roger Vitrac Viktor avagy a gyermekuralom című önéletrajzi ihletésű családi drámájának nagytermi előadása, amelynek rendezőjeként Silviu Purcărete tér vissza színházunkba. Majd a Sweeney Todd musical következik, amelyet Dragoş Galgoţiu állítja színpadra, Incze Katalin zenei vezetésével. A tervek között szerepel Miroslav Krleža klasszikus horvát drámaíró Léda című darabja, Robert Raponja rendezésében, Robert Woodruffnak egy Caravaggio-variációja és egy amerikai szerzőpáros Serena X című zenés produkciója, amelyet Albu István rendez.

A gyűlést követően a színház emeleti előcsarnokában a társulat a sajtó képviselőivel együtt előbb egy perc néma csenddel adózott Lohinszky Loránd színművész temetése napja alkalmából, illetve a montenegrói tragédia áldozatainak, majd ünnepi pillanatok következtek. A Leonce és Léna című előadást ötvenedik alkalommal játszotta májusban a társulat, a Suttogások és sikolyok pedig a 75. előadásához közeledik, a Ványa bácsi júniusban elérkezett a 100. alkalomhoz. „Ritkán fordul elő egy színház életében, hogy valamely produkciója megéri a századik előadást. Az elmúlt 25 évben viszont két alkalommal is volt példa erre a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, az 1992-ben bemutatott A kopasz énekesnő után a Ványa bácsi esetében is. Hat évadon át műsoron tartani egy Csehov remekművet telt házzal – ritka. A siker annak az ihletett pillanatnak köszönhető, amikor Andrei Şerban rendező és a társulat művészei találkoztak és magas színvonalon hozták létre, illetve tartották életben a produkciót. Nem szórakoztató, könnyű műfajú előadásokkal, hanem a világ drámairodalmának két fontos alkotásával sikerült ezt elérniük. Egyetlen szék sem maradt üresen az előadásokon, amint meghirdették az előadást a színház honlapján, tíz perc múlva gyakorlatilag már nem lehetett rá jegyet kapni: két hónapra előre elfogyott az összes hely.” – részletezte Tompa Gábor igazgató, aki az ünnepi pillanatokban megköszönte a Ványa bácsiban résztvevő alkotóknak, hogy sikerült ezt az előadást beírniuk a színjátszás aranykönyvébe. A 2007 őszén bemutatott Ványa bácsi számos díjat nyert el: a Román Színházi Szövetség (UNITER) Şerbant jutalmazta a legjobb rendezésért, Hatházit pedig a legjobb férfi alakításért, ráadásul az UNITER 2007 legjobb színielőadásának minősítette a kolozsvári magyar társulat produkcióját. A Ványa bácsi a 2007/2008-as évad legjobb előadásának járó Színikritikusok díját is megkapta. Azonban a Ványa bácsi életében a századik produkciót követően fordulat következik be: Hatházi András színművész egészségügyi okokból kifolyólag nem tudja vállalni a továbbiakban a főszerepet, helyette Viola Gábor játssza majd Ványa bácsi szerepét.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata mindenkinek szép nyarat kíván, a közönséget visszavárjuk a 2013/2014-es évadban!