Évadzárás a Tompa Miklós Társulatnál

Évadzárás a Tompa Miklós Társulatnál

A júniusi előadásokkal a végéhez érkezett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának 2018/2019-es színházi idénye.

Az évad során a Tompa Miklós Társulat több mint 200 előadást játszott. Tizenegy bemutatót tartott, ebből három (SZABADSÁG, SZERELEM!, ÁPRILISNAK BOLONDJA, A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA) a Gáspárik Attila által az előző évadban indított DE SZERETNÉK GAZDAG LENNI versösszeállítás-sorozat újabb kiadása. Ugyanakkor sor került egy rendkívüli produkcióra is: Pass Andrea KŐ, PAPÍR, OLLÓ című szövege osztályterem-színházi előadásként került a társulat műsorába. Gecse Ramóna projektvezető irányításával a művészek nem szokványos színházi helyszíneken, hanem iskolai osztálytermekben tartottak előadásokat.

  • Az évad első bemutatójára (2018.10.03) a Kisteremben került sor. A Székely János verseiből összeállított ÉN ÉS A VILÁG előadóest a Tompa Miklós Társulat és a Gyulai Várszínház koprodukciójában valósult meg.
  • Szintén a Kisteremben mutatták be Horace McCoy: A LOVAKAT LELÖVIK, UGYE? című regényének színpadi adaptációját a fiatal rendezők számára meghirdetett pályázat nyertes projektjeként Mădălin Hîncu rendezésében. (2018.10.13.)
  • A Nagyteremben Tamási Áron: TÜNDÖKLŐ JEROMOS című drámai játéka volt az első premier Török Viola rendezésében. (2018.12.05.) Az előadás a Tompa Miklós Társulat, a Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes közös produkciójaként valósult meg.
  • George Ștefan TÜNDÉRORSZÁG/ȚARA ZÂNELOR című kortárs drámáját a Román-magyar kulturális interferenciák a színházban 1918 után című projekt keretében a Nagytermi Stúdiótérben vitte színre a Tompa Miklós Társulat Keresztes Attila és Laurențiu Blaga rendezésében (2018.12.15.) Ezzel párhuzamosan a Liviu Rebreanu Társulat Dálnoky Réka: TÉVEDÉSEK TÁRHÁZA/INTENȚII RĂTĂCITE című darabját mutatta be Nicu Mihoc rendezésében, ugyanazon projekt részeként.
  • Agatha Christie A LÁTHATATLAN HÓHÉR „…és már senki sem!” című krimijét szilveszteri premierként, Gáspárik Attila rendezésében, a Nagyteremben mutatta be a Tompa Miklós Társulat, (2018.12.31.)
  • Zsótér Sándor rendezésében került közönség elé kistermi premierként Gerhart Hauptmann A PATKÁNYOK című darabja, berlini tragikomédia műfaji megjelöléssel. (2019.03.08.)
  • Kiss Csaba marosvásárhelyi születésű szerző a HAZATÉRÉS DÁNIÁBA című királydrámáját a szerző rendezésében nagytermi bemutatóként vitte színre a Tompa Miklós Társulat. (2019.04.26.)

Sajnos költségvetési problémák miatt az intézmény kénytelen volt felfüggeszteni a 2018/2019-es évadra tervezett Henrik Ibsen: NÓRA (r. Keresztes Attila) és Krysztof Kieslowski/Norbert Rakowski: TÍZPARANCSOLAT (r. Norbert Rakowski) című produkciók gyártását, így ezek bemutatója elhalasztódott.

A nehézségek ellenére ezúttal is sikeres évadot tudhat maga mögött a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, ahol ebben az időszakban több mint 40.000 néző fordult meg, a teremkihasználtság pedig 80% fölötti volt. A Színház folyamatosan az új kihívásoknak, a mindig megújuló forma és a mindig megújuló tartalom igényének kíván megfelelni. A mércét továbbra is magasra tartva kíván lépést tartani az európai színházi törekvésekkel.

Több fesztiválszereplés, rangos színházi seregszemlén való részvétel valamint több bel- és külföldi vendégjáték is gazdagította a programot. (Retromadár… – Kisjenő, Moldva Köztársaság; Hedda Gabler – Gyergyószentmiklós; Én és a világ – Budapest – Vigadó; Hedda Gabler és Karamazovok – IFESZT, Székelyudvarhely; Részegek – Országos Színházi Fesztivál – Bukarest; Rendezés – Bukarest; Retromadár…  Brassó; Az ördög próbája – Nemzeti Színházak Fesztiválja – Kolozsvár; Hedda Gabler – Budapest – Nemzeti Színház; Az ördög próbája – Rekamié Fesztivál – Szeged; A láthatatlan hóhér – Kézdivásárhely; Nézd, ki van itt! – Székelyudvarhely)

Az évad során kísérő rendezvények: könyvbemutatók, jeles napok megünneplése, kiállítások, kulisszajárások is gazdagították a programkínálatot, melyekre a visszatérő vendégek mellett számos új érdeklődő is érkezett.

A rövidre szabott nyári szünetet követően ősszel újabb előadásokkal és rendezvényekkel várja közönségét és barátait a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház.