Évadzárás a Tomcsa Sándor Színházban

Évadzárás a Tomcsa Sándor Színházban

Június 23-án a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vezetősége a sajtó képviselőit azzal a céllal hívta össze, hogy évadzáró értékelőt tartson,  ugyanakkor az új színházi évadot ismertesse. Nagy Pál igazgató, valamint Barabás Árpád művészeti vezető felvezető beszédükben elmondták, hogy a 2022/23-as évaddal a színház egy nagyon mozgalmas, sűrű, a társulatot igénybe vevő évadot tudhat maga mögött.

Összegzésként elmondták, hogy több, mint 35.000 néző tekintette meg a 170 műsorra tűzött előadást, melyből 43 vendégelőadás. A temérdek előadásszámból az Udvarhely Bábműhely is derekasan kivette a részét, 41 előadással. Nagy sikernek örvendett a szinT színháznevelési program keretében játszott #kivagyok tantermi előadás, amelyet a Vérszirommal együtt a következő évadban is műsoron tartanak.

Nagy Pál elmondta, hogy a következő évadban is együtt folytatják a munkát Barabás Árpád művészeti vezetővel. Valamint, hogy Veres Orsolya színésznő, aki Száll a kakukk fészkére előadásban vállalt beugró szerepet, tavasztól a társulat állandó tagja lett, az EXiT előadásban vállalva nagy feladatot, ilyenképpen 16 személyre bővült a társulat színészeinek száma.

A művészeti vezető kiemelte, hogy a 2023/2024-es évad egy komplexebb év lesz, mivel a 25. évfordulóját ünnepli a színház, ennek ellenére igyekeznek egy frissebb, szellősebb évadot tervezni, úgy, hogy mindenkinek legyen feladata, viszont az évad második felére ne legyen leterhelve a társulat.

Négy új nagyszínpadi előadást terveznek színpadra vinni, amelyek a bemutatás sorrendjében a következők: Darvas Benedek – Pintér Béla Parasztopera (r. Györfi Csaba) című produkciója, ennek a tervezett bemutatója novemberben lesz, aminek a létrejöttében közreműködnek az Udvarhely Néptáncműhely táncosai és a Kedves Zenekar tagjai is. Ezt követi decemberben Georges Feydeau Zsákbamacska c. komédiája, amit a társulat művészeti vezetője, Barabás Árpád állít majd színpadra. Ez szintén koprodukcióban fog elkészülni, közösen a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal. Ezt az előadást láthatja majd egyébként szilveszterkor is az udvarhelyi közönség. Székely Csabának a Tízparancsolat tematikáját átjáró drámáját, a 10-et (melynek Romániában magyar nyelven ez lesz az ősbemutatója) Rusznyák Gábor magyarországi rendező rendezi, a sort pedig egy nagyszínpadi gyerekelőadás zárja, Tamási Áron mesejátéka, az Ördögölő Józsiás (r. Szabó Attila).

Ezeken kívül még két új stúdióelőadást terveznek színre vinni: a Kondi (r.: Kató Zsolt) c. egyéni előadás szeretnék befejezni továbbá a Cédric Chapuis Élet-Ritmusra-darabját, Márkó Eszter rendezésében. A korábbi években bemutatott produkciók közül további tizenötöt műsoron tartanak a nagy érdeklődésre való tekintettel: A hétszépségű királykisasszony szabadtéri bábos játékot, a Tamási-regényből született Ábel. Rengeteg  című drámát, az Afterparty improvizációs előadást, az Aranyszívű Juliska bábos mesét, Az öreg király hagyatékát, ami egy álmokból szőtt bábjáték, a Béka-királykisasszony bábelőadást, a Hat szereplő szerzőt keres Pirandello-drámát, a #kivagyok és Vérszirom című színházi nevelési előadásokat, a Nyolckor a bárkán mesejátékot, a Leenane szépe fekete komédiát, az EXiT-KiJÁRAT c. kortárs drámát, a Petőfi-versekből készült Petőfi-Szelfi költészet-játékotaz Orbán Balázs kalandozásait,  illetve a Száll a kakukk fészkére című drámát is.

A díjazottak: Nagy Xénia-Abigél, Jakab Tamás, Mezei Gabriella, Máthé-Miklós Mónika
Fotó: Balázsi Bence

Az előző évadokhoz hasonlóan idén is kikérték a közönség véleményét, akik megszavazták a 2022/23-as évad legnépszerűbb színészét és színésznőjét: Jakab Tamás, illetve Mezei Gabriella személyében. A belső szavazás eredményeként a társulat tagjai szintén Jakab Tamást választották az évad színészének (Deszka-díj), illetve Máthé-Miklós Mónika ügyelőt az évad háttérmunkásának (Kulissza-díj). Az idéntől egy új elismerést jelentő díjat is bevezettek, a Cameo-t (ez a legkisebb szerepben legjobban teljesítő színészt díjazza), amelyet ezúttal Nagy Xénia-Abigél számára szavazott meg a társulat. A színház igazgatója kitért arra is, hogy a repertoárból a nagyobb tetszésindexet az EXiT és az Ábel.Rengeteg c. előadások kapták, míg a forradalom.ma koprodukciós előadás kapta a legtöbb elismerést. Kiderült az is, hogy a Margó interaktív műsorfüzetet is egyre többen követik, „forgatják”.

Június 12-én meghirdettük az új bérletrendszert, amelyben a Tomcsa Sándor Színház négy nagyszínpadi előadása: az Ábel. Rengeteg, Parasztopera, Zsákbamacska és a 10 mellett, egy csíki vendégelőadás szerepel, a nagysikerű Hegedűs a háztetőn c. produkció, továbbá az Udvarhely Néptáncműhely Ritka magyar c. előadása is gazdagítja majd a kínálatot. Érdemes mielőbb megváltani a bérleteket, mert az idő függvényében lépcsőzetes kedvezményben részesítik a bérletet váltókat.

Barabás Árpád végezetül elmondta, hogy a nyár folyamán folytatják a 14-ik dráMA kortárs színházi találkozó a szervezését, amelyre szeptember 18-23. között kerül sor, október 21-24-e között pedig a XIV. Nemzetiségi Színházi Kollokviumot látják vendégül.

Időközben megújult a színház honlapja is: minden fontosabb információt a most induló, átszervezett dizájnú honlapon (szinhaz.ro)lehet majd elérni. Emellett elkezdik a felkészülést a színház megalapításának következő évben esedékes 25 éves évfordulójára, amelyről majd az évadkezdéskor számolnak be részletesen.

A társulat az évadot a már szokásos közös szabadtéri bográcsos évadzáró mulatsággal búcsúztatta.