Évadzárás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban

Évadzárás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban

Újabb szakmai- és közönségsikerekben gazdag évadot zárt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. Egy mondatban a 70. évad: tíz bemutató, 170 előadás, közel 40.000 néző, valamint számos díj és fesztiválszereplés.

Akik idén rendeztek: Tadeusz Bradecki, a katowicei Teatr Śląski – Sziléziai Színház művészeti vezetője, az oroszországi Tufan Imamutdinov, Vidovszky György Magyarországról, Radu Afrim Bukarestből, Albu István Kolozsvárról, valamint Harsányi Zsolt,  Kincses Elemér, Gáspárik Attila és Keresztes Attila.

Amit színpadra vitt a társulat: egy klasszikus Shakespeare-darabot (Szeget szeggel), egy Nobel-díjas író híres történelmi drámáját (Caligula), az egyik legolvasottabb magyar ifjúsági regényt (A Pál utcai fiúk), minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmjét (Mágnás Miska), Dosztojevszkij egyik örök érvényű alkotását (Karamazovok), Bartis Attila, marosvásárhelyi származású író legismertebb regényét (A nyugalom), egy darabot a kisebbségek kisebbségéről (Szálkák), azt a művet, amely kikezdte az egyházat (Tartuffe), valamint két ősbemutatót felolvasószínház formájában (Molter Károly Tankját és Szávai Géza Akit átvisznek a hegyen című darabját).

A 2014-2015-ös évadban a vendégelőadók közé tartozott: a Nemzet Színésze díjjal kitüntetett Haumann Péter, Bogdán Zsolt színművész, Szalóki Ágnes előadóművész, Kulka János Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Kolozsvári Magyar Opera, A.G. Weinberger és meghívottjai, Berecz András mesemondó, Kovács András Ferenc költő, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, Földes László (Hobo), a katowicei Teatr Śląski – Sziléziai Színház, a Magyar Állami Népi Együttes, a bukaresti Ion Luca Caragiale Színház és Filmművészeti Egyetem, a Közép-Európa Táncszínház, az András Lóránt Társulat, a Szegedi Kortárs Balett, a Groundfloor Group, a Maros Művészegyüttes, valamint a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház.

A Tompa Miklós Társulat ebben az évadban 7 fesztiválon vendégszerepelt és további 3 kiszállása volt: jelen volt a csíkszeredai VII. Interetnikai Színházi Fesztiválon, az Országos Színházi Találkozón (FNT) Bukarestben, a tiszújvárosi Határon Túli Színházak Fesztiválján, a IX. Deszka Fesztiválon Debrecenben, az aradi Új Színház Nemzetközi Fesztiválon, a XXII. Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválon Sepsiszentgyörgyön, a Magyar Színházak XXVII. Kisvárdai Fesztiválján, valamint szerepelt a budapesti Thália Színházban, a kézdivásárhelyi Városi Színházban és a lengyelországi Teatr Śląski – Sziléziai Színházban.

A legjobb női mellékszereplőnek járó UNITER-díj mellett (Berekméri Katalin), a Társulat a Legjobb előadásnak járó nagydíjjal (A nyugalom), a Legjobb rendezésnek (Radu Afrim), valamint a Legjobb színésznőnek járó díjjal (B. Fülöp Erzsébet) és az Árkosi Művelődési Központ Különdíjával is gazdagodott az Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválon; a Magyar Színházak XXVII. Kisvárdai Fesztiválján a Várszínház és Művészetek Háza egyéni díját (Galló Ernő), továbbá az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) által adományozott  Kovács György díjat (László Csaba) is a társulat színművészei kapták. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a Marosvásárhelyi Városi Tanács által adományozott. Pro Cultura kiválósági díjjal is gazdagodott idén.

A Tompa Mikós Társulat ebben az évadban is megünnepelte a Magyar Dráma Napját, a Magyar Népmese Napját, a Színházi Világnapot, a Magyar Kultúra Napját és a Magyar Költészet Napját. Társszervezőként részt vett a 20. Nemzetközi Könyvvásár és a Múzeumok Éjszakájának szervezésében, valamint teret biztosított a Bookfest nevű rendezvénynek.

Fókuszban az ifjúság: elsősorban nekik és róluk szólt A Pál utcai fiúk című előadás, ezen kívül többek között angyalváró játszóházzal, Bertóti Johanna gyermeknapi koncertjével és közönségtalálkozókkal várta a tanulókat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. Az Iskola Másként rendezvénysorozat alatt közel 4500 diák fordult meg a színházban.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház augusztus 17-én kezdi meg a bérletek árusítását a 2015/2016 évadra. A Tompa Miklós Társulat első bemutatójára októberben kerül sor, Sorin Militaru rendező Alfred Jarry egyik darabját viszi színpadra.