Évadot zárt a Háromszék Táncegyüttes

Évadot zárt a Háromszék Táncegyüttes

Minden szempontból színes és tartalmas, illetve igazán pörgő évadot tudhat maga mögött a Háromszék Táncegyüttes. Az egyik legnépszerűbb hazai hivatásos társulat a 2017/2018-as szezonban két bemutatóval várta közönségét, illetve összesen 85 alkalommal állt színpadra Erdély és Magyarország különböző településein.

Az évad során bemutatott két produkció AranyAsszonyok, Csillagösvény népe mellett a Háromszék Táncegyüttes további előadásokat is műsoron tartott. Így az elmúlt 11 hónapban többek közt A banda, a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta, a Mundruc, a Szerencsekrajcár, illetve a már említett Az én mesém című produkciókat is láthatták az erdélyi, valamint a magyarországi nézők.

A 2017/2018-as szezonban a társulat összesen 31 alkalommal lépett a helyi Háromszék Táncstúdió színpadára, ezzel párhuzamosan további 47 hazai településen is bemutatta a különböző produkcióit. A belföldi fellépések mellett, összesen 7 ízben lépte át az országhatárt, ezek közül 3 alkalommal egy-egy hosszabb magyarországi turné keretében.

A különböző turnékkal, vendégjátékokkal és kiszállásokkal párhuzamosan a társulat több erdélyi és külföldi rendezvény lebonyolításában is aktív szerepet vállalt. Így többek közt az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának 13. kiadásán (Nagyvárad), a 29. Sepsiszentgyörgyi Népzene- és Néptánctalálkozón, a magyar kultúra napjára szervezett ünnepségen (Sepsiszentgyörgy), illetve a IV. Székely Fesztiválon (Budapest) is részt vettek az együttes tagjai.

Hasonlóan intenzív volt a szezon a különböző szakmai versenyek és megmérettetések tekintetében is. Szép eredményt ért el például Lukács Tamás László, az együttes táncosa, aki a 2017. november 11-én tartott IV. Székelyföldi Legényes- és Szólótáncverseny keretében A legényes újraalkotója címet szerezte meg. Ugyancsak nagy elismerést jelent a Melles Endre tánckarvezető által hazahozott Az év legényes táncosa cím is, amelyet az áprilisban Budapesten tartott Tedd ki a pontot! elnevezésű XXI. Nemzetközi Legényesversenyen érdemelt ki. És végül, ismételten Melles Endre, valamint a Háromszék Táncegyüttes férfitáncosainak munkáját dicséri az az Orsovszky István koreográfusi különdíj is, amelyet a fiúk a 28. Zalai Kamaratánc Fesztiválon, a RITKA című koreográfiával nyertek el. A megmérettetésen Gidró Roland, Lukács Tamás, Márton Csaba, Pável Hunor-Mihály, Portik Norbert és Szvinyuk Sándor táncosok vettek részt.