Évadnyitó nyílt napot tartott a marosvásárhelyi színház

Évadnyitó nyílt napot tartott a marosvásárhelyi színház

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata 2021. szeptember 22-én, szerdán 70% RELOADED néven egész napos évadnyitó eseményt tartott.

A rendezvényt a Gemma kávézóban rendezett sajtótájékoztató nyitotta, mely alkalommal Gáspárik Attila vezérigazgató elmondta, a színház a szűkös anyagi lehetőségei valamint a pandémia okozta nehézségek ellenére továbbra is minőségi kínálatot nyújt a közönségének, a nemzeti színház státusz minőségre kötelez, tette hozzá. Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatója ismertette a 77. évad előadáskínálatát, valamint bemutatta a Társulat új tagjait.

Az évad fő gerincét az új előadások képezik. Az első a tavalyi évadban készült, idén bemutatott PIROS FŰ című kistermi produkció, Fehér Balázs Benő rendezésében. Ugyancsak a Kisteremben kerül bemutatásra a Dálnoky Réka-Székely Csaba-Elise Wilk írta NEM TÖRTÉNT SEMMI című, a Yorick Stúdióval együttműködésben készülő produkció a #metoo mozgalom témájára, melyet Sebestyén Aba rendez. Albu István rendezi a Molière: SCAPIN FURFANGJAI című nagytermi előadást, Parti Nagy Lajos átiratában. A Társulat szilveszterre idén is nagytermi zenés vígjátékkal készül,  Molnár Ferenc: DOKTOR ÚR című zenés bohózatát Keresztes Attila viszi színpadra.

Az új évben folytatódik az Ibsen ciklus, Keresztes Attila A VADKACSA című színművet  rendezi a Nagyteremben. Az előadást Zsótér Sándor kistermi bemutatója követi, Tennessee Williams: ORFEUSZ ALÁSZÁLL című színművével. Az évad végén Fehér Balázs Benő, a társulat új tagja felnőttekhez szóló mesét rendez – Maurice Maeterlinck: A KÉK MADÁR című művét a színház Nagytermében mutatja be. A Zsótér Sándor által rendezett produkcióval párhuzamosan Keresztes Attila egy gyerekeknek szóló mesejátékot rendez Fodor Sándor: CSIPIKE című művéből.

A Társulat az előző évekhez hasonlóan folytatja költészeti estjeit: 2021. szeptember 28-án 19:00 órától a színház Nagytermében Gáspárik Attila rendezésében HÉT VÁROS címmel Markó Béla-estet tart, a magyar költészet napjára pedig TANDORI versszínházi installációval készül, Keresztes Attila szakmai irányításával. A Benő Kinga által vezetett tavalyi, nagy népszerűségnek örvendő CSODAHÁZIKÓ-sorozat idén is folytatódik, amely a magyar kulturális hagyományainkat, nagy eseményeinket, ünnepeinket járja körül. A társulat folytatja tantermi projektjeit is, melyek keretében ez idáig két előadás készült, valamint az önkéntesekkel való mindennapi közös munkát.

Az ötödik alkalommal megrendezett nyílt napon ezúttal a magyar dráma napját is ünnepelte a társulat. A két alkalommal, 12:30 valamint 16:30 órától kezdődő beavatószínházi előadáson négy marosvásárhelyi iskola diákjai és tanárai (Marosvásárhelyi Református Kollégium, Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum, Elektromaros Technológiai Líceum, Gheorghe Șincai Szakképző Líceum) vettek részt, akik a társulat színészeivel közösen igyekeztek körbejárni a Katona József: BÁNK BÁN című drámájában felvetett legfontosabb problémákat és azok mai értelmét.

A hagyományokhoz híven sor került Aranka György szobrának megkoszorúzására. A Színház felkérésére idén Pozsgai Zsolt író fogalmazta meg drámanapi üzenetét, amely Bokor Barna tolmácsolásában hangzott el, majd Keresztes Attila művészeti igazgató mondott ünnepi beszédet. A társulat tagjai mellett jelen volt a Mentor Könyvkiadó, koszorúzott Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a Maros Művészegyüttes, a Sütő András Baráti Egyesület, a Teleki Téka Egyesület, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány, valamint a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház.

Az esemény főbb pontjait színes programok egészítették ki: a reggeli tornához a hangulatot ezúttal élő népzene biztosította, majd a társulat színészei kulisszajárást tartott az érdeklődőknek. A program éjszakába nyúló színházi kvízzel zárult, B. Szabó Zsolt irányításával.

A Tompa Miklós Társulat felhívja nézői figyelmét, hogy az új évad repertoárja felkerült a Színház honlapjára (www.nemzetiszinhaz.ro). A Színház tevékenységeit érintő további részletek a későbbiekben a  www.facebook.com/tompamiklos Facebook- valamint a https://www.instagram.com/tompamiklostarsulat/  Instagram-oldalon követhetők.