Évadnyitó bemutató a Spectrum Színházban Marosvásárhelyen

Évadnyitó bemutató a Spectrum Színházban Marosvásárhelyen

Szeptember 11-én, pénteken 19 órától  Molière: A nők iskolája  című előadás bemutatójával nyitja meg az  új, 2015/2016-os évadát a Spectrum Színház Marosvásárhelyen.

Ököréletű témát dolgoz fel mai recept szerint a Spectrum Színház legújabb előadásában. Török Viola rendező Molière mély élet- és emberismeretről tanúskodó, sziporkázóan szellemes komédiáját, A nők iskoláját viszi színre. Az évadnyitó bemutatót most a Spectrum Színházban tartják.

 Az emberi jellemábrázolás mélysége, a bemutatott erkölcsi problémák súlyossága miatt A nők iskoláját (L’École des femmes, 1662) tekintik annak a darabnak, amellyel Molière a komédiát a tragédia művészi színvonalára emelte. A darab ősbemutatója 1662. december 26-án volt XIV. Lajos udvarában, az akkor még névtelen szerző rendezésében. Arnolphe szerepében is Molière lépett fel. A király harsány nevetése örökre megpecsételte az akkor még kezdő drámaíró sorsát.

Mint annyiszor, e darab központjában is a házasság áll. A felszarvazástól rettegő Arnolf biztosra akart menni, s így kiskorától nevelt leányát, Ágnest szemelte ki feleségnek, akit, hogy megóvjon minden ártó hatástól, elzárva neveltetett egy párizsi rezidenciában. Elmélete szerint, a lány ebben a művi környezetben biztosan belé szeret, hiszen más férfival nem is érintkezhet. „Itt számolja el igazán magát a főhősünk: a tudatlanság ugyanis még nem óvja meg az embert a bűntől. Ha az ember nem tudja, mi ellen védekezzen, lehet, hogy akaratlanul esik bűnbe” – magyarázza a darab tanulságát a rendező, Török Viola. Ágnes ugyanis mégsem Arnolfba, hanem gyámapja jó barátjának a fiába, Horace-ba szeret bele. A mit sem sejtő ifjú elragadtatottan számol be vetélytársának a lánnyal való együttlét örömeiről. Különböző bonyodalmak és vígjátéki fordulatok után végül Ágnes maga dönthet a sorsáról…

Az előadást szeptember 12-én, szombaton 19 órától megismételik.

Jegyvásárlás a www.biletmaster.ro oldalon, vagy helyszínen naponta 10 és 12 óra között, vagy az előadás kezdete előtt.

Telefonos helyfoglalás 0744-301.875-ös telefonszámon lehetséges, naponta 10 és 12 óra között.