Évadkezdő sajtótájékoztatót tartott a Tomcsa Sándor Színház

Évadkezdő sajtótájékoztatót tartott a Tomcsa Sándor Színház

(fotó: Pál Árpád, szekelyhon.ro)

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház szeptember 07-én megtartotta évadkezdő sajtótájékoztatóját: ismertették az évadra vonatkozó terveiket, az új előadásokat, valamint bemutatták az új munkatársakat is.

Nagy Pál igazgató elmondta, hogy a közönség az idei évadban számos előadást láthat a társulattól és a hamarosan megrendezésre kerülő dráMA9 kortárs színházi találkozón is (szeptember 17 és 23 között.) Elárulta, hogy már folynak a jövő évi Tomcsa–emlékév előkészületei, amikor a színház húszéves fennállását ünneplik.

Szó esett továbbá a művészeti tanács megújulásáról és a továbbra is műsoron tartott előadások felújításáról, amelyek a következők lesznek: A néma cipő története, Az égig érő fa, Káosz, Mirandolina, Migránsooook, Nyílt tengeren, Roberto Zucco és a STOP THE TEMPO!

Az új előadások is szóba kerültek: mesével kezdődik az évad, méghozzá Boldog mesével, majd pedig a gyergyói Figura Stúdió Színházzal egy Shakespeare darabot is színpadra visznek, a Felsült szerelmesek című komédiát, és vígjátékból is lesz még: A főfőnök című Lars von Trier-filmadaptáció is bekerül a repertoárba, valamint Alfonso Paso Hazudj inkább, kedvesem! című komédiáját is láthatjuk majd színpadon, valamint a Migránsoookés a Nem lesz reggel, Fred című kortárs darabokat is.

A bábszínház megújítása is aktuális a színház számára, hiszen eddig a társulat néhány tagja (Márton Réka, Mezei Gabriella és Szűcs-Olcsváry Gellért) erejét megkettőzve alkotta meg az előadásokat. Pozitív változások várhatóak, mert a bábszínház–program sikerességére való tekintettel igyekeznek megtalálni a megfelelő formát a továbbműködtetésére.

A színház művészeti igazgatójának székébe új ember kerül, hiszen Csurulya Csongor búcsújával megüresedett a poszt, amelyet ezután Zakariás Zalán tölt be, illetve Berczki Ágota lesz a színház új dramaturgja.

Férfiszínészek terén is változások voltak: színház kiírására öten jelentkeztek – közülük pedig Nagy Norbert Lászlót szerződtették, de két további jelentkezőt vendégszínészként láthat majd a közönség, többek között a Márkó Eszter által rendezett Boldog mesében Veres Lehel is részt vesz, aki pályafutását az udvarhelyi színházban kezdte gyerekként a Légy jó mindhalálig c. előadásban.

A szegedi Nagy Norbert László drámaszakos líceumi diák volt Szentesen, majd egy évig járt Budapesten bábszínész szakra. Egy vándorszínházi produkció alkalmával járt Sepsiszentgyörgyön, ahonnan szinte egyenes út vezetett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész szakára, ahol jelenleg másodéves mesteris.

Szabó Janka is bemutatkozott a sajtótájékoztatón: Kolozsváron végezte tanulmányait a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kar Teatrológia szakán, utána pedig kilenc hónapot töltött Stuttgartban Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasként, a színháznál pedig a közönségszervezés és kapcsolattartás feladatát fogja ellátni, valamint a PR-felelős szerepét is ő tölti be.

Elhangzott továbbá, hogy a színház továbbra is aktívan be fog kapcsolódni a város életébe, épp ezért folytatják a március 15-ei forradalom.ma programot, illetve megújult formában Bekő-Fóri Zenkő és P. Fincziski Andrea vezetésével a színházi nevelési program is folytatódni fog.