Évadértékelő sajtótájékoztatót tartott a szatmárnémeti színház

Évadértékelő sajtótájékoztatót tartott a szatmárnémeti színház

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának a 2016/2017-es évad az európai alapokból felújított színházépület újrabelakásáról szólt, a 2017/2018-as évben pedig már a megszokott terepen új kezdeményezések támogatása, új, színházhoz köthető rendezvények szervezése volt a cél, nem utolsósorban pedig az, hogy a társulat megtartsa kulturális piacvezető szerepét a romániai magyar színházi műhelyek sorában (immár hagyományosan a legtöbb bérletessel rendelkező, évadonként a legtöbb előadást játszó és legnézettebb magyar társulatként az országban).

Az új évadban egy új színművésszel bővült a társulat, a Bocsárdi László rendezte, a 2016/2017-es évadban bemutatott Tévedések vígjátéka című előadásban még vendégművészként szereplő Diószegi Attila Sepsiszentgyörgyről szerződött át Szatmárnémetibe.

Az évad során új személy került az Északi Színház két tagozatos intézményének élére: Nagy Orbán, a Harag György Társulat színművésze lett a színház főigazgatója.

Az évad első nagyszínpadi bemutatója a Frederico García Lorca Berbarda Alba háza című darabjából készült előadás volt, Sorin Militaru rendezésében. Az évad első stúdióelőadása a reformáció emlékéve kapcsán létrehozott Én, Károli Gáspár című volt. Ennek szereplője Varga Sándor színművész, rendezője pedig Bessenyei István, a Harag György Társulat örökös tagja. Az évad folyamán Szatmárnémetibe érkezett és megtekintette az előadást a darab írója, Tóth-Máthé Miklós. A Brighella Bábtagozat október végén mutatta be első előadását  az új évadban, A bőgős fia meg az ördögök címmel. Az Illyés Gyula azonos című meséje alapján színpadra vitt előadás rendezője a pécsi Bóbita Színház igazgatója, Sramó Gábor.

A nagyszínpadi bemutatók sora Neil Simon Biloxi blues című darabjával folytatódott. Első alkalommal rendezett Szatmárnémetiben a Broadway-sikerdarab kapcsán Bordás Attila, aki eddig koreográfusként segítette eddig a társulat munkáját.

A Harag György Társulat Brighella Bábtagozata egy interaktív, kedves előadással folytatta a bemutatói sorát: a Cókmók, avagy a morgolódó szekrénymanó című előadást Szívós Károly rendezte. Az Ács Alajos Stúdióteremben is újabb bemutatót tartottak: a Hadházi András UNITER- és Jászai-díjas színész valamint Tom Dugdale amerikai rendező által közösen írt Tizenöt próbálkozás a színészetre című monodráma ősbemutatóját tartották Szatmárnémetiben. Hatalmas érdeklődés övezte a társulat szilveszteri előadását: a Charley nénje című előadás rendezője Bessenyei István, a Harag György Társulat örökös tagja volt.

Kocsis István Jászai Mari (A megkoszorúzott) című előadásának romániai bemutatója is az Ács Alajos Stúdióterem programkínálatát gazdagította, Tóth-Pál Miklós rendezésével és Kovács Nikolett címszereplésével, a társulat és az Ady Endre Társaság koprodukciójaként.

Fergeteges vígjátékkal folytatta a bemutatók sorát a társulat: Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című előadásának rendezője a magyarországi Lendvai Zoltán volt.

A bábtagozat bemutatóinak a sora a Hapci Király birodalma című bábelőadással folytatódott, Nagy Regina rendezésében. Ő vitte színre a nagyszínpadon az utóbbi idők egyik legsikeresebb gyerekdarabját, a Presser Gábor és Varró Dániel által jegyzett Túl a Maszat-hegyen című produkciót és felújították a 2016/2017-es évben nagy sikerrel játszott A dzsungel könyve című előadást, szintén Nagy Regina rendezésében.

A stúdióelőadások sorát az évadban a Dragomán György írásai alapján készült Vasvonó című pódiumelőadás zárta, melynek rendezője és szereplője is Frumen Gergő színművész, Székely Alpár hegedűművész partnereként.

A 2017/2018-as évadban az Északi Színház újraélesztette a házi fesztiválját TranzitFeszt néven, melynek keretében fellépett Szatmárnémetiben a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat, amely mozgásszínházi előadással szerepelt, de ott volt a fesztiválon többek között a nagyváradi Mária Királyné Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a Moldovai Köztársaságból a kisjenői Eugene Ionesco Nemzeti Színház, a kolozsvári Váróterem Projekt, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a nagyváradi Szigligeti Színház, illetve a bukaresti Odeon Színház is. Természetesen a házigazda színház mindkét társulatának előadásai is szerepeltek a programban.

Szintén érintett volt az Északi Színház mindkét társulata a február hónapban szervezett Miniévadban, amelyben a román tagozat és a Harag György Társulat is három-három előadást adott elő. Az eseményen számos romániai és magyarországi színikritikus vett részt.

A Harag György Társulat alapítótagja a MASZÍN – Magyar Színházi Szövetségnek, melynek tagszínházai 2018. áprilisában, Szatmárnémetiben szervezték az első MASZÍN-találkozót, MAFESZT néven.

Az évad további újdonsága volt a Havi Dráma SzatmárON sorozat is, melynek keretében minden hónapban egy-egy kortárs dráma felolvasószínházi előadását mutatják be az Északi Színház büféjében a társulat tagjai, pályakezdő rendezők és színészek közreműködésével.

A sikeres előadások létrejöttéhez elengedhetetlen a pályázati források biztosította anyagi támogatás, hiszen a szatmári társulat egy önkormányzati fenntartású, kéttagozatos színház magyar társulataként a szűkös jegy- és bérleteladásokból származó bevételei mellett csak ezekből a külső támogatásokból tudja fedezni a produkciós kiadásait. Különösen nagy fontossággal bírnak a pályázatokon keresztül kapott támogatások a 2017/2018-as évadban, amikor az önkormányzatok jelentős bevételektől estek el az országban zajló adóreformok következtében, melyek az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények gazdálkodására is kedvezőtlen hatást gyakoroltak. A Harag György Társulat, illetve a Brighella Bábtagozat összesen több 250 ezer lej értékben jutott pályázati támogatáshoz.

A társulat az évad folyamán számos településen lépett fel, Nagykárolyban, Nagybányán és Tasnádon bérlet-rendszerben is játszott. Emellett az évadban a társulat vendégszerepelt több alkalommal Nagyváradon, Aradon és Sepsiszentgyörgyön, fesztivál-meghívásoknak tett eleget Gyulán és Tiszaújvárosban, Budapesten pedig a Nemzeti Színházban játszotta a Tévedések vígjátéka című előadását. Vendégszerepelt továbbá Magyarországon a József Attila színházban a Tévedések vígjátéka és az A dzsungel könyve című előadásokkal, a Tizenöt próbálkozás a színészetre című monodráma pedig a debreceni DESZKA fesztivál meghívottja volt. A Jövőre, veled, ugyanitt című, három éve műsoron levő előadás az évadban Nyíregyházán és Debrecenben vendégszerepelt. Szintén a Tévedések vígjátéka című produkcióhoz kötődött a társulat részvétele a budapesti Thália Színházban megrendezett Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén.

A 2017/18-as színiévadban a Harag György Társulat munkáját segítő Proscenium Alapítványnak az előadások létrehozására 147.814 RON, a Brighella Bábtagozat előadásait segítő Art Project Egyesületnek pedig 104.725 RON vissza nem térítendő támogatást sikerült pályázati alapokból lehívnia.

A társulatnak az idei színházi évadban 30 bérlete (felnőtt, középiskolás, ifjúsági, kisiskolás, nagybányai, nagykárolyi, tasnádi és óvodás bérlet), összesen 8.328 bérletese volt.

Összesen 52.786 néző követte figyelemmel a társulat műsorán szereplő produkciókat, amelyből 46.515 társulatunk saját előadásait tekintette meg, 5.199 diáknéző volt, és 11.784en különböző vendégjátékok során láthatták előadásaikat. A székhelyen kívül 44, a székhelyen pedig 193 előadást játszottak. A társulat összesen 237 alkalommal lépett közönség elé.