Eva FilmMakers Fest Sepsiszentgyörgyön

Eva FilmMakers Fest Sepsiszentgyörgyön

Szeptember 23. és 30. között kerül megrendezésre Sepsiszentgyörgyön az Eva FilmMakers Fest második kiadása, az ország első olyan filmfesztiválja, amely kizárólag a női filmrendezőkről szól.

A 2021 őszén elindított Eva FilmMakers Fest abból a szándékból született, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben – egy olyan művészetben, ahol a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetőek -, és a sepsiszentgyörgyi közönségnek az ország és Magyarország női rendezői által rendezett filmek sokaságát hozza el.

A filmrendezőnők, akikkel az idei Eva FilmMakers Festen élőben is találkozhatnak a nézők: Teodora Mihai, Goda Kriszta, Ligia Ciornei, Szakonyi Noémi, Szabó Réka, Kis Hajni és Mihaela Drăgan. A hivatalos programban az előbb említett rendezőnők filmjein kívül más neves rendezők filmjei is szerepelnek fesztivál programjában.

A rendezvény hivatalos megnyitójára szeptember 23-án, pénteken 17:00 órakor kerül sor, az első filmet még aznap este 18:00 órakor láthatják az érdeklődők, amikor a Teodora Mihai által rendezett La civile című alkotást vetítik. A fesztivál első estéje a Csíki Kamarazenekar koncertjével zárul.

Az előző kiadáshoz hasonlóan a fesztivál ideje alatt az Eva FilmMakers Fest-en részt vevő női rendezők által jegyzett filmek váltják egymást, egyik nap egy román, másik nap egy magyar rendezőnő filmjeivel. A fesztivál második napján az Ida regénye című filmet vetítik, amelyet Goda Kriszta rendezett. A fesztivál többi napján a következő filmeket mutatják be: Csernobil felhői, rendező: Ligia Ciornei; Hat hét, rendező: Szakonyi Noémi; Alkalmi kémek, rendező: Oana Giurgiu; Limonádé, rendező: Ioana Uricaru; Anișoara, rendező: Ana Felicia Scutelnicu; A létezés eufóriája, rendező: Szabó Réka; Külön Falka , rendező: Kis Hajni.

Szeptember 29-én, csütörtökön este kiemelt este lesz a Future is a safe place című dokumentumfilm bemutatásával, amelyet Mihaela Drăgan rendezett. Ez egy 2020 novemberében forgatott kísérleti film, amely a roma futurizmus eszméit és elveit dolgozza fel, egy olyan művészeti koncepciót, amely a roma kultúrában a sci-fi elemeit feltáró kulturális esztétikát vázol fel, a történelem, a technológia, a boszorkányság és a roma kultúra keresztezésével. Ezzel a dokumentumfilmmel a szervezők célja, hogy a fesztivál a lehető legkiegyensúlyozottabb legyen, harmonikusan ötvözve a román, a magyar és a roma kultúrát, amely utóbbit túl sokáig figyelmen kívül hagyták. Az Eva Filmmakers Fest programjában szerepel a Romacen – A boszorkányok kora című színházi előadás is, amely a roma futurizmus koncepciójának debütálását jelentette, ahol a roma nő feminista nézőpontból került bemutatásra.

Az Eva FilmMakers Fest programjának kapcsolódó eseményei között szerepel két mesterkurzus, amelyeket olyan szakemberek tartanak, mint Vincze Teréz filmesztéta és a neves filmkritikus, Irina Margareta Nistor.

Minden este, a vetítések befejeztével a közönség részt vehet az alkotókkal folytatott  beszélgetéseken.

Az Eva FilmMakers Fest keretében a Művész moziban vetített filmek egy részét bemutatják Bodzafordulón, Szitabodzán, Baróton, Kovásznán és Kézdivásárhelyen.

A fesztivál szeptember 30-án, pénteken a Leul Ra című koncertelőadással zárul, amelyet Cezar Ghioca és Marius Popa rendezett  Ördög Gyárfás Ágota animációival.

Az Eva FilmMakers Fest-et a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Művész Mozi szervezi együttműködésben a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színházzal,  a Kovászna Megyei Tanács anyagi támogatásával és a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának (AFCN) társfinanszírozásával.

A szabad helyek függvényében a fesztivál összes filmjére és a kapcsolódó eseményekre kedvezményes áron válthatóak belépők. A program részletei az Eva FilmMakers Fest Facebook-oldalán találhatók.