Eugène Ionesco Macbettje a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Eugène Ionesco Macbettje a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Október 13-án, szerdán este 7 órától a nagyteremben mutatja be a kolozsvári színház Eugène Ionesco Macbett című drámáját Silviu Purcărete rendezésében.

Silviu Purcărete már az ötödik alkalommal tér vissza a kolozsvári társulathoz, korábban a Pantagruel sógornője, a Gianni Schicchi, a Viktor, avagy a gyermekuralom és Julius Caesar című nagysikerű előadásokat állította színpadra.

A rendező a darabválasztás kapcsán elmondta, hogy helytelennek tartja Ionesco abszurd szerzőként való besorolását, hiszen dramaturgiája nagyon költői és modern, valójában ez egy újfajta írásmód a tragikus helyzetekre, amelyben a tragédiát keveri a komédiával. A helyzetek rendkívül paradoxok, ugyanúgy, ahogy a gondolkodásmód is, de ha abszurd lenne, akkor káoszról beszélnénk, viszont ez a szöveg pontosan felépített, poétikus színházi nyelvet használ.

Vasile Șirli zeneszersző a darab és az előadás zeneisége kapcsán elmondta, hogy Ionesco szövegében egyértelmű utalások vannak az operai kifejezésmódra. Hangok világát teremtették meg, amelyet énekkel, hangszeres részekkel, hanghatásokkal fejeznek ki, amelyek az előadás ritmusát is jelzik. A szöveg jellege és ritmusa révén egy 20. századi világ szükségszerűsége jön létre, egy nagyon jól körülhatárolt zenei világ.

„Azt hiszem, Ionesco írása megköveteli azt a fajta szimmetriát, ami az előadásban jelen van. Ez a shakespeare-i színház poétikus kabaréba csomagolva. A brechti távolságtartásra helyeztük a hangsúlyt, amely az 1920-as években nagyon jellemző volt, és amely lehetővé teszi, hogy egyszerre tudjunk közel kerülni és eltávolodni a látottakhoz. Egy tragikus jelenetből könnyedén jutunk el egy vidám, szatirikus és komikus jelenethez.” – véli Helmut Stürmer az előadás díszlettervezője.

Az előadás rendezője Silviu Purcărete, a produkció létrehozásában közreműködött továbbá Helmut Stürmer díszlettervező, Lia Manțoc jelmeztervező, Vasile Șirli zeneszerző, Visky András dramaturg, Demeter Kata a dramaturg munkatársa, Kolcsár Péter korrepetitor és Bogdan Dobre a jelmeztervező asszisztense.

Az előadás címszerepét Bogdán Zsolt alakítja, további szerepekben Viola Gábor, Bács Miklós, Vindis Andrea, Dimény Áron, Váta Lóránd, Bíró József, Kántor Melinda, Pethő Anikó, Román Eszter, Balla Szabolcs, Bodolai Balázs, Buzási András, Gedő Zsolt, Kiss Tamás és Marosán Csaba látható.

Az Macbett bemutatójára és az október 20-ai és 25-ei előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.