Eszenyi Enikő Lulu rendezésével nyitja az évadot a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Eszenyi Enikő Lulu rendezésével nyitja az évadot a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Szeptember 6-án, pénteken 19 órától mutatja be a kolozsvári színház Frank Wedekind Lulu című színművét, Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatójának színrevitelében, akinek ez lesz az első kolozsvári rendezése.

A bemutatót megelőző sajtótájékoztatón Tompa Gábor beszélgetett az előadás alkotóival, kiemelve a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Vígszínház hosszú évekre visszanyúló gyümölcsöző kapcsolatát.

Eszenyi Enikő az előadásról beszélve Wedekind drámájának aktualitását hangsúlyozta: „A Lulu nagyon különleges mű, a humora, az erotikája, és a drámai ereje is kivételessé teszi. A világirodalom egyik legnagyobb művének tartom. A színdarab egy női sorson keresztül, olyan dolgokat mutat meg, ami ma is aktuális. Kevés olyan szerző van, aki így tud ábrázolni egy női alakot és a körülötte levő férfiakat. Jól ismerem a színház művészeit, így nagy öröm, hogy közösen hozhatjuk létre ezt az előadást.”

Az előadás díszlettervezője, Helmut Stürmer, akiről a rendező így vallott: „Nagy álmom volt, hogy Stürmerrel dolgozhassak, nagyon sok előadást láttam, aminek a díszletét ő tervezte. Nagy ajándék, hogy vele dolgozhattam Kolozsváron, nagyon sokat tanultam tőle, ő egy csodálatos tervező, és egy különleges ember.”

Vörös Róbert dramaturg elmondása szerint a Lulu „egy gazdag életismerettel rendelkező fiatalember alkotása a nyomorról, a gazdagságról, az emberi szemétségről, nagyképűségről, a pénz hatalmáról, a kiszolgáltatottságról, a férfiak butáságáról vagy megátalkodottságáról, a vágyak pusztító erejéről és a nőről.”

A Lulu címszerepét Imre Éva játssza, a további szerepekben Dimény Áron, Orbán Attila, Bács Miklós, Farkas Loránd, Viola Gábor, Kézdi Imola, Váta Loránd, Bodolai Balázs, Albert Csilla, Szűcs Ervin, Bogdán Zsolt, Árus Péter, Gyenge Tímea és Fogarasi Alpár látható.

Tompa Gábor a sajtótájékoztatón ismertette a 2019/2020-as évad terveit is. A Lulu bemutatóját követően, november 19-én az Armin Petras által rendezett Kurázsi mama és gyermekei előadás bemutatójával kezdődik majd az Európai Színházi Unió 18. Fesztiválja. Az évad harmadik bemutatója december 14-én lesz,  Porogi Dorka Susan Sontag Alice az ágyban című drámáját viszi színre.  Februárban a Hegedűs a háztetőn című musical bemutatójára kerül sor Béres László rendezésében, míg áprilisban Radu Alexandru Nica Mark Ravenhill Pool (No water) című darabját rendezi a színház stúdiótermében.  Az évad végén, júniusban Hanoch Levin Jób szenvedései színművét Ilan Ronen állítja színpadra.

Az évad kiemelkedő eseménye az Európai Színházi Unió 18. Fesztiválja, melyre november 19-30. között kerül sor. A tizenkét naposra tervezett találkozóra az Európai Színházi Unió tagszínházainak tizenhárom előadása érkezik Kolozsvárra, olyan rendezők alkotásai, mint, Michal Dočekal, Gabriele Vacis, Andrei Șerban, Eszenyi Enikő, Nuno Cardoso, Margarita Mladenova és Frank Hofmann.

A Lulu bemutatójára és a további előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.