Esetlenségünk krónikája - évadnyitó bemutató az M Studiónál

Esetlenségünk krónikája – évadnyitó bemutató az M Studiónál

Az Esetlenségünk krónikája című bemutatóval nyitja az új évadot szeptember 27-én, pénteken este 7 órakor a sepsiszentgyörgyi M Studio Mozgásszínház.

A produkció rendezője a franciaországi Yves Marc, aki rendezői munkássága mellett nemzetközileg ismert színházpedagógiai tevékenységéről, emellett a Montreuil-i Théâtre du Mouvement társigazgatója.

Az előadás az M Studio és az Andrei Mureşanu Színház közös produkciója, amelyben 11 színész hívja életre az eseményeket, hagyományos értelemben vett történet nélkül. A rendező elmondása szerint egy sokszínű krónikát láthatunk majd, amelyet lapozva mindig új dolgokra bukkanunk, minden oldal tartogat valami meglepetést. Yves Marc az előadást saját tapasztalataiból, illetve a színészek improvizációiból, ötleteiből építette fel, az esés motívuma köré. Az egymást követő jelenetek kollázsszerűen kapcsolódnak egymáshoz, a zuhanás, esés témájának lehetőségeit sorakoztatva fel. Az esést összefüggésbe hozhatjuk a gravitációval, de más szempontokat is figyelembe vehetünk. Milyen lehet egy esés pszichológiai, szociális, morális, esetleg neurológiai értelemben? Ennek a kérdésnek a körüljárása remek lehetőséget nyújt olyan képek feltárására, amelyek felett a hétköznapi életben átsiklottunk volna.  Az előadás érzelmek és hangulatok széles skáláját járja be, komikus, másutt megdöbbentően drámai, abszurd, vagy éppenséggel lírai jeleneteken keresztül.

A gravitáció megtanított bennünket arra, hogy magától értetődőnek tartsuk eséseinket. Azt viszont, hogy mi késztet valakit a talpra állásra, kitartásra és honnan származhat a remény, saját magunknak kell megfejtenünk – állítja Yves Marc rendező.

Az előadás létrejöttét támogatta a Bethlen Gábor Alap és a romániai Nemzeti Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național). A bemutatóra érvényesek a Tamási Áron Színház Ábel-bérletei (5 lejes helyjeggyel), jegyek a Városi Kulturális Szervezőirodában kaphatók, hétfőtől csütörtökig 11-16 óra között, pénteken 11-13 között valamint előadás előtt egy órával a helyszínen.

 

Szereplők: Claudia Ardelean, Bajkó László, Gáll Katalin, Sebastian Marina, Fatma Mohamed, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László, Sânziana Tarța,Veres Nagy Attila

Rendező, koreográfus: Yves Marc

Dramaturg: Balázs Nóra

Jelmeztervező: Bocskai Gyopár