Eseménydús október a Tomcsa Sándor Színházban

Eseménydús október a Tomcsa Sándor Színházban

A 2019/2020-as évad negyedik bemutatójára készül a Tomcsa Sándor Színház, a dráMA – kortárs színházi találkozón bemutatott Kovács János meghal és Béka-királykisasszony, valamint a múlt héten színre vitt Fagyi után most egy mesejátékkal kedveskednek a legkisebb nézőiknek.  Böszörményi Gyula ˗ a gyerekek körében leginkább ifjúsági regényeiről ismert szerző ˗ a színház számára írt Hótündér című mesés játékát, október 16-án, szerdán, 10 órától mutatja be a társulat.

Böszörményi Gyula : Hótündér 
Fotó: Balázs Attila

A Hótündér története Andersen klasszikusa erdélyi tündérmesébe oltva”- mondja a darab rendezője. Két csintalan, Székelyföldre érkező ördögfi tisztalelkű embereket akarnak megrontani, így bukkannak egy igazlelkű lányra és fiúra.  Ekképp kezdődnek Boróka és Áron izgalmas kalandjai, akiket jelképes útjuk során két tündérvarjú kísér és segít. Az előadás mesél ördögi cselekedetekről, jégszívű lényekről, bátorságról, szeretetről, segítőkészségről, tiszta lelkekről.

Az előadást Aracs Eszter rendezte, akivel már másodízben dolgozik együtt a társulat, hiszen ő álmodta meg, a mai napig műsoron tartott és szép sikerrel játszott Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai című vásári bábjátékot. Az előadás díszletét Lenkefi Zoltán, a jelmezt Deák Réka tervezte. A Hótündér zenéjét, akárcsak a Fagyi című előadásét, a társulat két színművésze Pál Attila és Pásztor Márk szerezték. Játsszák: Dunkler Róbert, Esti Norbert, Jakab Tamás, László Kata, Lukács Emőke, Nagy Xénia –Abigél, P. Fincziski Andrea, Pál Attila, Pál-Varga Márta, Pásztor Márk, Szűcs – Olcsáry Gellért, Tóth Árpád színművészek.

Szép sikerrel zárta az Udvarhely Bábműhely a nagyváradi IV. Fux Feszt – Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválján való részvételét, hiszen a Béka-királykisasszony című előadás két díjjal tért haza a fesztiválról. A szakmai zsűri (Asbóth Anikó, Benedek Botond, Papp Tímea) Lukács Emőkének ítélte oda a legjobb alakítás díját, valamint a Benedek család felajánlásából a Benedek Elek különdíjat is megkapta a legjobb alakításért.

Lukács Emőke

Hamarosan ismét két fesztiválon vesz részt a társulat. A Nemzetiségi Színházi Kollokvium keretein belül október 11-én, pénteken 17 órától itthon játssza, a Kovács János meghal című előadását.

A székelyudvarhelyi színház idén is jelen lesz az ország egyik legnagyobb színházi szemléjén. A 29. Országos Színházi Fesztiválon (FNT) Thornton Wilder: A mi kis városunk c. drámája alapján, Vladimir Anton rendezésében készült előadással vesz részt a társulat. Az előadást a fesztivál nézői október 24-én, a Bulandra Színház Liviu Ciulei termében tekinthetik meg, 18 órától.