Eseménydús nyári szünet az M Studiónál

Eseménydús nyári szünet az M Studiónál

Projektekben és alkotómunkában gazdag az idei nyár a sepsiszentgyörgyi M Studio tagjai számára. Elkezdődtek próbáik Frenák Pál vezetésével, szabadtéri lovas nagyprodukcióban közreműködnek, továbbá egy törökországi projektben is részt vesznek.

Frenák Pál rendezésében készül az M Studio következő évadának első bemutatója, a csapat már június folyamán elkezdett dolgozni a neves rendező-koreográfussal. A To_R c. táncelőadást 2017. novemberében mutatják be a Flow Fesztivál második kiadásán. Mindkét esemény a Romániai Nemzeti Kulturális Alap (AFCN – Administrația Fondului Cultural Național) támogatásával jön létre.

A társulat négy tagja közreműködik A csillagösvény népe c. szabadtéri táncos, lovas nagyprodukcióban, melynek bemutatója a Székely Vágta keretében lesz július 15-én, az Óriáspince-tetőn.

Ezt követően a Tandem Turkey elnevezésű nemzetközi együttműködési programban vesznek részt: az M Studio, a Moira Kulturális és Ifjúsági Egyesület valamint az isztambuli Karakütü Egyesület közös szervezésében valósul meg a Looking At/For The Invisibles (A Láthatatlanok keresése – szabad fordítás) című utcaszínházi projekt. A Tandem projekt célja, hogy az utcán, az emberek között, a mozgásművészet és a színház eszközeivel hozzanak felszínre elhallgatott témákat, mutassanak be emberi sorsokat.

Az együttműködés két részben valósul meg: július 17-22. között a sepsiszentgyörgyi csapat Isztambulba utazik, ahol ottani szociális témákat „visznek színre”: migráció, deportálás, határképzés emberek között, örmény örökség a török kultúrában, a török színház sajátosságai. A kiszállás során egy mozgásszínházi workshopra is sor kerül. A projekt második felvonása szeptemberben valósul meg, amikor a török csapat érkezik Sepsiszentgyögyre és az előzetesen feldolgozott témák helyi megközelítését vizsgálják utcai performanszok keretében.