Fotó: Biró István

Eseménydús hétvége az Interferenciák Fesztiválon

Kiállítás megnyitók, koncertek, könyvbemutatók, workshopok színesítették az Interferenciák Fesztivál első hétvégéjének programját.

            Pénteken az olaszországi Babilonia Teatri The End című előadása kérdezett rá a nézők halálról és életről alkotott elképzeléseire, melyet a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Rózsák előadása követett. A társulat korábbi, A kisinyovi rózsa című előadásának mozgássorait felhasználó, ám a szöveget szinte teljesen nélkülöző előadása kapcsán a közönségtalálkozón az a kérdés is felmerült, lehetséges-e egyáltalán szavakba önteni az élményt, vagy elegendő egyszerűen „belépni az álomba”.

            A „test történetei” fesztiválmottó nem csupán a meghívott előadásokban fedezhető fel: Tompa Gábor fesztiváligazgató a kolozsvári Szépművészeti Múzeum tárából válogatott képzőművészeti kiállítást e témában. A kiállítás megnyitójára pénteken került sor, a tárlat a fesztivál ideje alatt látogatható.

            Több könyvbemutatóra is sor került a hétvégén: a Tranzit Házban, a Nemira Kiadó Yorick-gyűjteményét, Jerzy Grotowski, Peter Brook és K. Sz. Sztanyiszlavszkij színházi alkotók műveinek első román kiadását a fordítók ismertették. Vasárnap George Banu Személyes színpad, A beteljesületlenség monológjai valamint A modern színpad című könyveit mutatták be a szerző jelenlétében a TIFF Házban. A felsorolt könyvek a fesztivál ideje alatt a színház előcsarnokában is megvásárolhatóak. A könyvbemutató-sorozat hétfőn, december 1-én Tompa Gábor címkefüggöny című színházi magánszótára angol kiadásának bemutatójával folytatódik a Tranzit Házban.

            A fesztivál közönsége szombaton két, a különböző művészetek közti határátlépésekre építő előadást is láthatott. Nagy József és Bicskei István a Wilhelm-dalokban a kanizsai bölcs falubolondja Vili figuráját idézték meg Tolnai Ottó versei, tárgyanimációk és mozgás segítségével. Nagy József, a sokoldalú művész fotogram-kiállításának megnyitójára vasárnap került sor a IAGA – International Art Gallery Angels galériában (a tárlat szintén a fesztivál ideje alatt látogatható, naponta 9:30-19 óra közt). A szombat esti Paper music igazi összművészeti élményt nyújtott: az előadásban a dél-afrikai William Kentridge filmjeit Joanna Dudley és Ann Masina éneke, Philip Miller és Vincenzo Pasquariello zenéje kísérte.

            Vasárnap elkezdődött a fiatal nemzetközi kritikusok és újságírók workshopja is a TIFF Házban, ahol délután Declan Donnellan angliai rendezővel kötetlen beszélgetésen is részt vehettek az érdeklődők. Az általa rendezett Übü királypedig vasárnap este hatalmas közönségsikernek örvendett a Nemzeti Színház zsúfolásig telt nagytermében.

Fotó: Biró István

 

A fesztivál hétfői programja

 

10.00                TIFF Ház

Beszélgetés az ÜBÜ KIRÁLY és az IVANOVÉK KARÁCSONYA című előadások alkotóival

 

14:00                TIFF Ház

Előadásvetítés: KONTAKTHOF – 65 ÉV FELETTIEKKEL, rendező: Pina Bausch (2000)

 

15.00                Tranzit Ház

Könyvbemutató: Tompa Gábor: label curtain. A Private Theater Dictionary
Bookart Kiadó

 

15.30                Tranzit Ház

Kiállításmegnyitó és katalógusbemutató – Részegh Botond és Dragomán György: ERŐTÁNC/NIGHTFALL

Bookart Kiadó

 

17.00, 21.00      CARAVAGGIO TERMINAL
Visky András & Robert Woodruff projektje

Rendező: Robert Woodruff, Kolozsvári Állami Magyar Színház

Hu (Ro, En), 1h 45’ szünet nélkül, 14+

Stúdióterem

 

19.00                Nagy József, Ivan Fatjo, Akosh Szelevényi, Gildas Etevenard: PAYSAGE INCONNU

Rendező: Nagy József, Centre Chorégraphique National d’Orléans, Franciaország

55’ szünet nélkül

Nagyszínpad

 

23.30                A színház előcsarnoka

LIVINGROOM – beszélgetés Sinkó Ferenccel