Eseménydús évadot nyit az udvarhelyi színház

Eseménydús évadot nyit az udvarhelyi színház

A kortárs színházi találkozó a dráMA 11. kiadásával, hat bemutatóval, hat műsoron tartott előadással, számos vendégjátékkal, szinT nevelési programmal, új, nézőbarát programokkal és Udvarhelyen újdonságnak számító szabadbérlettel várja a nézőit a Tomcsa Sándor Színház a 2019/2020-as évadban.

A színház társulata 2019. augusztus 26-án tartotta évadnyitó társulati gyűlését, melyet követően virágokat helyeztek el a színház névadója Tomcsa Sándor, drámaíró, karikaturista, publicista sírjánál.

Még aznap két új előadás próbáját kezdte el párhuzamosan az udvarhelyi társulat.  A Barabás Árpád rendezte stúdióelőadás a többszörösen díjazott, világszerte elismert kortárs horvát drámaíró, Miro Gavran, Fagyi című szövege nyomán jön létre.

Fagyi- olvasópróba
Fotó: Bartha Lóránd

A Böszörményi Gyula által kimondottan a színháznak írt, Hótündér – amely a szerző megfogalmazása szerint egy:mesés játék, mely nyomokban Andersent tartalmaz” –  a társulathoz visszatérő rendező, Aracs Eszter állítja színpadra. Mindkét előadás bemutatójára, október elején kerül sor.

Hótündér – olvasópróba
Fotó: Bartha Lóránd

A Tomcsa Sándor Színház és a Pro Theatrum Alapítvány által szervezett dráMA kortárs színházi találkozó a nézőt előtérbe helyező, új koncepcióra alapozó kiadásával nyitja meg kapuit a nagyérdemű előtt. A szeptember 16-21. között zajló találkozó idei mottója Előtérben a néző ennek szellemében lesznek nézők számára beavató előadással egybekötött foglalkozások, rendhagyó közönségtalálkozók, ahol a néző bepillanthat a kulisszák mögé, valamint “villámrandizhat” az alkotókkal, szakmai workshop egyetemista hallgatóknak, akik nézőbarát kritikák írásával fognak kísérletezni, és még sok más izgalmas program.

A fesztivál nézői tizenkét izgalmas, aktualitással telített kortárs művet bemutató előadást tekinthetnek meg: a bukaresti Metropolitan Színház előadásában a Și negru și alb și gri-t, Bartis Attila drámáját, a Romlást, a Temesvári Csiky Gergely Színház előadásában, Székely Csaba : Nu chiar 1918 című drámáját a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház tolmácsolásában, Győrfi Katának a  Love me tinder című darabját  a kolozsvári kísérleti színházi műhely, a Reactor színrevitelében.

A Tomcsa Sándor Színház nagysikerű előadásának a Matei Vișniec:  Migránsoook, avagy túlsúlyban a bárkánk egy másik olvasatával találkozhat a néző, ha megtekinti a kisjenői ”Satiricus” I.L. Caragiale Nemzeti Színház előadását.

Ugyancsak Matei Vișniec jegyzi a nagyváradi Szigligeti által színre vitt Napnyugat expresszt. A suceavai Matei Vișniec Színház is jelen lesz Gianina Cărbunariu: Kebab című drámájával.  A Babeș- Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió kara és a Váróterem Projekt közös produkcióval, az Ilonka című felnőtteknek szóló bábelőadással lesz jelen.

A Tomcsa Sándor Színház első bemutatójára a dráMA 11. kiadásán kerül sor Zakariás Zalán rendezésében. A Kovács János meghal című darab szerzője Hatházi András, aki ezzel nyerte el a IV. dráMÁzat elnevezésű pályázat drámaÍRÓ kategóriájának második helyezését.

 A magyar dráma napja sem marad eseménytelen a találkozó zárónapján, hiszen a sok színes kísérőprogram mellett bemutatásra kerül a színház ifjúsági előadása a Béka-királykisasszony, a találkozó záró előadása a Lovassy Cseh Tamás jegyezte Románia 100 című darab, a kolozsvári Váróterem Projekt színrevitelében.

Bővülő társulattal köszönti az új évadot a színház, bár egy pótolhatatlan veszteség érte nemrégiben a társulatot, hiszen elveszítették Boda – Szász Kriszta színművésznőt. A tavalyi évadban már több szerepet is játszó Jakab Tamás vált a társulat tagjává, Lukács Emőke Udvarhely Bábműhely vezetését vállalta magára illetve.  Bartha Lóránd, Dunkler Réka, Győrfi Kata és Szabó Janka kellő szakmai tapasztalatalukkal a színház kreatív csapatát alkotják, valamit Fekete Ágnes öltöztetőnő és sminkes is frissen szerződött a Tomcsa Sándor Színházhoz.

A színház már júniustól értékesíti a most kezdődő évadára a bérleteket, de aki még nem váltott bérletet még megteheti. A bérletek négy kijelölt előadás megtekintésére jogosítják fel tulajdonosukat. A Mecénás bérlet a társulat által játszott összes előadásra érvényes. Ára 300 lej.

Újdonság a Tomcsa Sándor Színházban a Méhes György szabadbérlet. A bérlet nincs előre meghatározott előadáshoz, dátumhoz, időponthoz kötve és nem helyreszóló.  A bérlet használata előtt minimum 24 órával helyjegyet kell kiváltani a jegypénztárnál a kiválasztott előadásra. Érvényesíthető akár 4 személyre is, egy előadásra.