Értékközvetítő-díjjal tüntették ki a Tomcsa Sándor Színház alapító tagját, Fincziski Andrea színművésznőt

Értékközvetítő-díjjal tüntették ki a Tomcsa Sándor Színház alapító tagját, Fincziski Andrea színművésznőt

Január 19-én, vasárnap este 18 órától ünnepélyes keretek között került sor immár tizenhetedik alkalommal az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjak átadására Székelyudvarhelyen, melynek keretében Értékközvetítő-díjjal tüntették ki a székelyudvarhelyi színház alapító tagját, Fincziski Andrea színművésznőt. Minden évben a gálaest kertén belül olyanokat díjaznak, akik értékmentő, értékközvetítő és értékteremtő tevékenységük révén sokat tettek Udvarhelyszék kultúrájáért, közösségéért. A díjakat Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, valamint Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke adta át.

Fincziski Andrea 1971-ben született Nagyváradon, színházi tanulmányait 1995-ben fejezte be Marosvásárhelyen, majd ugyanabban az évben a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházhoz szerződött. 1998-ban Merő Béla, a Tomcsa Sándor Színház alapítójának hívására szerződött Székelyudvarhelyre. Színház iránti elhivatottságáról árulkodik, hogy volt bátorsága és hite egy frissen alakuló társulathoz szerződni. Dunkler Róbert színész mellett, ő az, aki még hű maradt a teátrumhoz 22 éve tehetségével adózva nézőinknek.

Társulatunk, közösségünk azon tagja, aki szívesen és örömmel vállal a munkáján túlmutató feladatokat, programok, fesztiválok, színházi események megálmodásában, szervezésében és lebonyolításában mindig lehet odaadó és önfeláldozó segítségére számítani. Színházunk színháznevelési programjának újraélesztője, más formában létrehozója és a mai napig életben tartó ereje. Az egész várost megmozgató, a Forradalom.ma nevű, március 15-ei rendhagyó ünnepség ötletgazdája is. Az Üvegfigurák diákszínjátszó csoport létrehozója, drámapedagógusként számos diák szívébe ültette el a színház szeretetének magját. Szalay Zsuzsanna szakpszichológussal női önismereti csoport megálmodója és létrehozója. Alázattal fogad minden feladatott és maximális érzékenységgel, odaadással, szenvedéllyel éli meg valamennyi szerepét. Ott lakozik benne a kíváncsiság, a folyamatos megújulásra, fejlődésre való igény. -áll a színház közleményében.

A vasárnap esti gálaest a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartandó rendezvénysorozat része volt, a díjkiosztó után a résztvevők a színházunk társulatának előadásában A mi kis városunk című előadást tekinthették meg.