Megjelent a Játéktér 2022/2. száma

Megjelent a Játéktér 2022/2. száma

A Játéktér 2022-es, második lapszámának fókuszában a színház és a jóllét kérdéseivel foglalkoztunk. Annak érdekében, hogy ezt a jelenséget minél átfogóbban megérthessük, környezetünkben élő színházi alkotókat, munkatársakat kérdeztünk tapasztalataikról, valamint arról, hogy szerintük mit jelent a jóllét a művészeti folyamatokban, továbbá hogy mit látnak, milyen veszélyeknek vannak kitéve a színházi szakemberek munkájuk során. Szerkesztőkként még jó néhány, a témához kapcsolódó kérdésünk volt, például: felfedezhetőek-e mintázatok, esetleg visszatérő nehézségek, amelyek elősegítik az önkizsákmányolás és a szakmai kiégés kialakulását? Kié a felelősség? Hová, kihez fordulhatunk? Milyen megküzdési stratégiák léteznek? Milyen munkakörülményeket feltételez a mentális egészség fenntartása? 

Kutatásunk során Kasza Izabella és Szőke Enikő pszichoterapeutákkal dolgoztunk, akik két alkalommal tartottak háromórás pszichodrámás foglalkozást színházi szakembereknek, majd fókuszcsoportos interjút vezettek a mentális jóllét témakörében, amelyen szintén színházi alkotók vettek részt. Az említett pszichoteraoeutákkal készített interjúban többek közt arra voltunk kíváncsiak, hogy szakemberekként mit gondolnak, mit jelent a mentális egészség egy művészeti folyamatban, illetve hogy a színházi alkotókkal való találkozásaik alapján mit látnak, hogy áll a színházi szakmai közeg a mentális jóllét szempontjából. Mindezek mellett a fókuszcsoportos interjú anyagából készült, Zsákmányold csak ki magad ügyesen című riport is olvasható lapszámunkban. 

Két fesztiválbeszámoló is olvasható nyári számunkban, a temesvári TESZT tizenharmadik kiadásáról Kovács Bea, a váradi X. HolnapUtán Fesztiválról Beretvás Gábor írt. Jankó Szép Yvette kritikájában a kolozsvári Oidipusz dupla szereposztásának lehetséges miértjeire kérdez rá, Rancz Mónika a Victor Ioan Frunză és a Csíki Játékszín közös munkájának legutóbb állomásáról, a Tartuffe, avagy az imposztor című előadásáról írt, a nagyváradi színház Az öreg hölgy látogatása című előadásáról Ozsváth Zsuzsa értekezik.

Bartha Réka esszéjében a két különböző nyelven játszott Eltűntek / Dispariții című Elise Wilk-drámát elemzi két különböző alkotócsapat – a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház – előadásában. Emellett A politikai színház genealógiája a posztszocializmusban. A „rendszer”-ellenes nihilizmustól az antikapitalista baloldalig David Schwartz tanulmányát Kovács Kinga fordításában olvashatjuk. 

A szerkesztőség nevében tartalmas olvasást és pihenést kívánunk minden követőnknek,
Biró Réka és Deák Katalin,
a 2022/2. lapszám felelős szerkesztői 

TARTALOM

Színház és jóllét
„Zsákmányold csak ki magad ügyesen” – riport a mentális egészségről, a jóllétről és a szakmai kiégésről

„Figyelem magam” – visszajelzések a pszichodrámás foglalkozás résztvevőitől

Megéri kiégni Kasza Izabella és Szőke Enikő pszichoteraputákkal Biró Réka és Deák Katalin beszélgetett 

Kritika
Kovács Bea: Lassan ébredező
(XIII. TESZT – Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó. Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár)

Beretvás Gábor: Tigriskarmok
(X. HolnapUtán Fesztivál. Szigligeti Színház, Nagyvárad)

Jankó Szép Yvette: Hajrá, Oidipusz, király!
(Oidipusz. Kolozsvári Állami Magyar Színház)

Rancz Mónika: Árnyak egy homorú tükörben
(Tartuffe, avagy az imposztor. Csíki Játékszín, Csíkszereda)

Ozsváth Zsuzsa: A pénz miatt | Az öreg hölgy látogatása Nagyváradon
(Az öreg hölgy látogatása. Szigligeti Színház, Nagyvárad)

Esszé
Bartha Réka: Szász exodus-értelmezések a hazai magyar és román színházban – összehasonlító elemzés a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház Eltűntek / Dispariții című előadásairól

Tanulmány
David Schwartz: A politikai színház genealógiája a posztszocializmusban. A „rendszer”-ellenes nihilizmustól az antikapitalista baloldalig (Fordította: Kovács Kinga)

Lapszámunk szerzői
Kivonatok / Abstracte / Abstracts (román és angol nyelven)


JÁTÉKTÉR A KÖVETKEZŐ KÖNYVESBOLTOKBAN VÁSÁROLHATÓ MEG:

Kolozsváron:
Gaudeamus Könyvesbolt, Iuliu Maniu u. 3. szám
IDEA Könyvesbolt, Kossuth Lajos utca (December 21. sugárút) 14. szám

Marosvásárhelyen:
Gutenberg Könyvesbolt, Rózsák tere 56. szám

Csíkszeredában:
Gutenberg Könyvesbolt, Petőfi u. 4. szám

Székelyudvarhelyen:
Gutenberg Könyvesbolt, Márton Áron tér 8. szám

Sepsiszentgyörgyön:
Gutenberg Könyvesbolt, Kossuth Lajos u. 1. szám

Budapesten:
Írók boltja, Andrássy út 45.

ELŐFIZETÉS

Éves előfizetés Romániában: 39 RON + postaköltség, Magyarországon: 2700 HUF + postaköltség, az EU további államaiban: 9 EUR + postaköltség.

Támogató tagság részére: Romániában: 80 RON + postaköltség, Magyarországon: 8000 HUF + postaköltség, az EU további államaiban: 41 EUR + postaköltség. Támogató tagjainkat feltüntetjük a lapszámokban, továbbá rendezvényeinkre meghívót kapnak.

Kérjük, előfizetési vagy támogató tagsági szándékát jelezze Kovács Gábornak a kovacs.jatekter@yahoo.ro e-mail címen.

Külföldi előfizetőink számára:

Külföldi támogató tagság részére: