Eredettörténeti táncköltemény a Háromszék Táncegyüttes műsorán

Eredettörténeti táncköltemény a Háromszék Táncegyüttes műsorán

A székelység eredettörténetét dolgozza fel a tánc nyelvén Orza Călin rendező-koreográfus a Háromszék Táncegyüttes új produkciójában. A Csillagösvény népe c. előadást szeptember 25-én mutatják be Sepsiszentgyörgyön.

Az Orza Călin rendezésében és koreográfiájában készülő előadás a Székely Vágtán júliusban bemutatott megaprodukció átdolgozott, színháztermi változata. Az előadás a Háromszék Táncegyüttes és az M Studio közös produkciójaként kerül színpadra, ihletadója pedig a Demeter János által megálmodott és Kövi Arthur Bálint zeneszerző által megkomponált A csillagösvény népe c. zenemű.

Őseink szervesen éltek a teremtett világban, istentudatú, nyíltszívű, életerős népként. Ezt őrzik meséink, regéink, énekeink, imádságaink, a Föld, a Nap, a Hold, a Csillagok és a Tejút. Tágabb környezetünk, a földi lét színterei, a keleti puszták, a Kárpát-medence, benne Székelyföld mind-mind szakrális szálláshelyeink, amelyek éltetik, táplálják a velük szoros kapcsolatot tartókat. Mindezek megidézéséhez tekintetünket fölfele, a csillagösvényig emeljük.” – fogalmaznak az alkotók.

A bemutatóra szeptember 25-én, hétfőn 19 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban, az előadás megtekinthető továbbá szeptember 26-án, 27-én és 28-án is, 19 órától. Jegyek a sepsiszentgyörgyi Kulturális Szervezőirodában kaphatók.

 

CSIILAGÖSVÉNY NÉPE

Fölajánlás égi szüleinknek

– Eredettörténeti táncköltemény –

 

Eget kémlelő, Nap-Holdat figyelő,

Fényből-árnyból világot építő,

Csillagok útján haza-haza térő.

 

Őseink szervesen éltek a teremtett világban, istentudatú, nyíltszívű, életerős népként. Ezt őrzik meséink, regéink, énekeink, imádságaink, a Föld, a Nap, a Hold, a Csillagok és a Tejút. Tágabb környezetünk, a földi lét színterei, a keleti puszták, a Kárpát-medence, benne Székelyföld mind-mind szakrális szálláshelyeink, amelyek éltetik, táplálják a velük szoros kapcsolatot tartókat. Mindezek megidézéséhez tekintetünket fölfele, a csillagösvényig emeljük.

Az előadás iránytűje az égi térképek rejtett idejét, a mitikus totemek helyét kutatja. A Fehérló, a Csodaszarvas, a Turul és a Griff a mondai-népi hagyomány bölcsességével értelmezi az írott történelmet.

A Háromszék Táncegyüttes és az M Studio közös produkciója

 Szereplők

Fehér Ló: Gáll Katalin

Nagy Égi Vadász: Bajkó László

Csodaszarvas: Polgár Emília

Turul: Melles Endre

Griffek: Nagy Eszter, Szekrényes László

Sámánasszony: Vajda Katalin

A Háromszék Táncegyüttes tánckara: Ádám Júlia, Dombi Rózsa, Gere Csaba, Gidró Roland, Keresztes Gabriella, Kiss Adorján, Kocsis Lilla-Tünde, Lukács Réka, Márton Csaba, Pável Hunor-Mihály, Portik Norbert, Szvinyuk Sándor, Törő Bence, Pilinger Mónika, Vajda Katalin, Váradi Ágnes, Virág Imola

Ének: Erőss Judit

Fúvós hangszerek: Melkuhn Róbert m.v.

Alkotók

Prózai és dalszövegek: Prezsmer Boglárka  m.v. és Erőss Judit

A CD-felvételen közreműködtek: Kövi Arthur Bálint, Veres Lóránt, Franczia Dániel, Melkuhn Róbert, Szöllősi Kata, Kertész János

Kellékek: Zayzon Ádám

Maszk: Balázs Gyöngyi m. v.

Jelmez: Furik Rita m. v.

Demeter János ötlete és forgatókönyve alapján zenéjét szerezte: Kövi Arthur Bálint m.v.

Zenei szerkesztő: Orza Călin m.v.

Látványtervező: Orza Călin m.v.

Koreográfus asszisztensek: Tekeres Gizella, Melles Endre

Koreográfus-rendező: Orza Călin m.v.