Erdélyi városokban turnézik az Osonó Színházműhely

Erdélyi városokban turnézik az Osonó Színházműhely

Október 25. és 30. között négy erdélyi város, Máramarossziget, Nyárádszereda, Szováta és Brassó közönsége tekintheti meg a fiatalok személyes történeteiből létrehozott, többszörösen díjazott Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadást. A turné a társulat színháznevelési projektjének része, így a Fazakas Misi által rendezett produkciót mindenik helyszínen az Osonóra jellemző moderált interaktív témafeldolgozó beszélgetés követi.

 

Az október közepén 500. bemutatását ünneplő dokumentarista előadás kiinduló pontját a fiatalok személyes történetei, illetve az azokból született szövegkönyv képezi, így a fiatalokat érintő társadalmi- szociális problémákat, a magányos gyerekek, a tehetetlen szülők, a kiszolgáltatott fiatalok helyzetét és történeteit járja körbe a társulat, megmutatva arcainkat, ahogyan a víz tükrözi azokat.

A színháznevelési projekt romániai turnéját a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatja és annak műhelyfoglalkozásait szociológus kíséri végig annak érdekében, hogy egy átfogó tanulmány szülessen az előadásban feljövő témák kapcsán: fiatalokat érintő társadalmi és szociális problémákról, a jövőképről, a családon belüli erőszakról, a fiatalkori elmagányosodás folyamatáról, az egyre nagyobb szakadékról szülők és felnőttek között, a kommunikációs és párkapcsolati nehézségekről, a másság felvállalásáról valamint a személyes félelmekről és traumákról.

Az Osonó Színházműhely egy olyan független, alternatív színházi kezdeményezés, amely a létrejövő előadásokon túl párbeszédre törekszik a közönséggel, annak érdekében, hogy inspirációt adjon, hogy felelős és kreatív emberként keressék meg helyüket a társadalomban. A színházi, oktatási és szociális projekteken keresztül, az Osonó intenzív élményt biztosít a résztvevők számára, hogy saját önismeretük és másokkal való kapcsolataik fejlesztését elősegítse. A független társulat célja, hogy korunk mindennapi történéseit felismerje, művészi alkotássá formálva alternatív megoldásokat keressen.

A társulat turnéjának programja:

Október 25., szerda 13 óra: Máramarossziget, Leőwey Klára Elméleti Líceum

Október 26., csütörtök 12 óra: Nyárádszereda, Bocskai István Elméleti Líceum

Október 27., péntek 14 óra: Szováta, Domokos Kázmér Művelődési Ház

Október 30., hétfő 19 óra: Brassó, Redut Kulturális Központ (a Felfalusi Kovács Antal alapítvány színházprogramja szervezésében)

Az előadás trailere ITT tekinthető meg: