Erdélyben is bemutatja a Tanúhegyek című előadását a Fonó Zenekar

Erdélyben is bemutatja a Tanúhegyek című előadását a Fonó Zenekar

2022. június 16-án, csütörtökön 19.00 órától lesz látható a Fonó zenekar és hagyományőrző vendégeinek az előadása TanúhegyekAz el nem feledett magyar népzene száz esztendeje címmel a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes székházában.

A Fonó Zenekar a százéves évfordulóra egy külön produkcióval készült. A társulat és hagyományőrző vendégeik közös koncertje arra a felismerésre épül, mely szerint a szomszédos országok magyarlakta régióiban a magyar népdal, illetve a hangszeres magyar népzene Trianon után száz évvel is még mindig az élő hagyomány részét képezik. Úgy vélik, ezt nem csak az elszakítottság okán, hanem azért is fontos hangsúlyozni, mert széles körben elterjedt az a nézet, mely a népzenét az archívumok, vagy legfeljebb a különféle újraéltetők, újraértelmezők tartozékának tekinti. A Tanúhegyek című előadás azokat a hagyományőrző mestereinket vonultatja fel, akik még száz év elteltével is képviselik környezetük régi magyar hagyományát. Az ő tudásuk révén a körülöttük már nagyrészt lemálló, elporladó örökség régi tündöklésében tárulkozik elénk.

A műsorban a Fonó Zenekar művészein kívül bemutatkoznak Zoboralja, Gömör, Bodrogköz (SK), Kárpátalja (UA), Kalotaszeg, Mezőség, Nyárád mente, Gyimes (RO), Szerémség (HR) és a Bácskai Duna mente (SRB) magyar hagyományőrző énekesei és muzsikusai.

A Fonó Zenekar:

Navratil Andrea – ének

Gombai Tamás – hegedű, hegedűkontra

Pál István „Szalonna”- hegedű, hegedűkontra

Pusko Márton (vendégművész) – hegedű, hegedűkontra

Agócs Gergely – ének, furulyák, duda, tárogató

Kerékgyártó Gergely (vendégművész) – brácsa, ütőgardon, tamburabrácsa

Tárkány Kovács Bálint – cimbalom

Kürtösi Zsolt – bőgő, cselló

Hagyományőrző vendégeik:

Felvidék

Bastyúr István – ének (Szilice – Gömör)

Holec Istvánné Lauro Ilona, Mikle Zsuzsanna – ének (Alsóbodok – Zoboralja)

Kárpátalja

Kokas Károly, Kokas László, Kokas József – ének (Nagypalád, Szatmár)

Erdély

Dezsőné Kádár Erzsébet – ének (Magyarszovát – Mezőség)
Tankó Dezső – ének, furulya, Tankó Eszter – ének (Gyimesközéplok, Gyimesfelsőlok – Gyimes)
Kaló Katalin – ének (Inaktelke – Kalotaszeg)
Burján Tibor – ének, furulya (Nyárádszentbenedek – Marosszék)

Délvidék
Szilovics Rozália, Deme Hajnalka, Izsák Jánosné Kovács Ilona – ének, Izsák János – basszprímtambura (Kórógy – Szerémség)

Jegyek a helyszínen kaphatók, de előzetes regisztráció szükséges a 0757 059 594-es és a 0744 301 875-ös telefonszámokon.