Erdély András: Moradokmai és az Osonó

Erdély András: Moradokmai és az Osonó

Interjú Janaprakal Chang Chandruanggal, a thaiföldi Moradokmai Színházi Központ vezetőjével

A Moradokmai Színházi Központ két fiatal színésze, Wongwai A Tawirak és Sukkaew Bas Phanuwat egy fél éven keresztül erősítették az Osonó csapatát. A két thai fiatal önkéntesként érkezett Sepsiszentgyörgyre és részt vettek az Osonó Színházműhely minden projektjében. A mindkét fél környezetében egyedinek számító, de a két társulat közti kulturális-oktatási együttműködést erősítő programról a thai társulat vezetőjét kérdeztük.

Hogyan született meg ez a különleges kulturális-oktatási projekt?

Az, hogy egy olyan együttműködésben vehettünk részt, amelyben két diákunk külföldön lehetett, nagyszerű lehetőség volt Moradokmainak. Különösképpen örülünk annak, hogy ezt az Osonóval tehették, hisz így rengeteg mindent megfigyelhettek. Úgy gondolom, hogy a fiúk fantasztikus tapasztalatokkal és lehetőségekkel gazdagodtak. Egy évvel ezelőtt, az árvíz után voltak nálunk az osonósok, akik azért jöttek, hogy segítsenek bennünket. Akkor Fazakas Misi megkeresett ezzel az ötlettel, és én azt mondtam „Tyűha, ez egy nagyszerű projekt. Megtiszteltetés, hogy részt vehetünk benne”.

Milyen tapasztalatokkal és lehetőségekkel tud gazdagodni egy ilyen projektben egy színházat tanuló thai fiatal?

A diákok tudtak turnézni Olaszországba, Németországba és megannyi európai országba, így lehetőségük volt más megvilágításban látni saját magukat. Nálunk csak egy évszak van. Áldottak vagyunk e föld által, mert itt egész évben van termés, nem úgy, mint Európában. Az európai ember fel kell készüljön a télre. Itt mi nem kell a tél miatt aggódjunk. Ha más a klíma, a környezet, az életmód, akkor a művészet is más módon reflektál. Mi rengeteget tanulhattunk az Osonótól: a figyelmet, a koncentrációt, a belső energiát és érzelmi lefedettséget. A diákok képessége is lenyűgözően gyarapodott, kiváltképp az összpontosításuk. Én, amikor ezekről beszéltem nekik, akkor ők nem tudták mihez kötni ezen fogalmak valós jelentését, ugyanis Thaiföldön egy enyhe szétszórtságban élnek az emberek. Nem fokuszálunk csak egy dologra, hisz sok minden van körülöttünk, amit megfigyelhetünk. Európában az embereknek az előkészítés és az összpontosítás jobban megy, hisz nekik létszükséglet, mert egy hosszú telet ki kell bírniuk. Azt szoktuk mondani, hogy ha Thaiföldön elszalasztasz egy nyulat nem baj, mert hamarosan fog jönni egy másik. Viszont amikor lehetőség nyílt erre a projektre, örültem, hisz a fiataloknak alkalmuk volt megtapasztalni az Osonó által azt a figyelmet és koncentrációt, amiről beszéltem nekik. Hat hónap elég hosszú idő arra, hogy alkalmazkodni lehessen valamihez.

A színházi vonatkozásokon túl, hogy látja, hogyan alakult a fiatalok személyisége?

Folyamatos kapcsolatban voltunk a fiúkkal és az egyikük – Wongwai A Tawirak – volt az, aki angolul írt nekem. Azt gondoltam: „Ó Istenem, a fiunknak sikerül elérni valamit a színészeten túl is”. Elérte azt, hogy tudjon kommunikálni, hogy nyisson az emberek felé. Még akkor is, ha a nyelvtana nem tökéletes, de a lényeg, hogy beszélni tud másokkal is. A színészeten túl nyelveket tanulhattak és megannyi dolgot megtapasztalhattak az európai kultúrából. Amikor hazatértek, Wongwai odajött hozzám és megkérdezte, hogy megmutathatja-e azt a székely néptáncot, amit ott tanult. Aztán nagyon komoly tekintettel azt kérdezte, hogy gond lenne-e, ha csak ő táncolna, mert ehhez a tánchoz külön cipő kell és abból csak egy pár van, így a másik fiú – Sukkaew Bas Phanuwat – nem tud táncolni. Természetesen azt mondtam neki, hogy persze, semmi gond, hadd lássam! Ami ebből a történetből fontos, az az, hogy figyeltek arra, hogy mit hogyan kell bemutatni. Igényesekké váltak. Mielőtt elmentek az Osonóhoz, ez nem volt így, de most az apró dolgokra is megtanultak figyelni. Új tulajdonságok is rögzültek a szokásaikba, ami csodálatos. Az itteni fiataloknak példaképekre van szükségük, és ők már lehetnek példaképek.

Van-e valamilyen tervük a jövővel kapcsolatosan? Egyszeri alkalom volt, vagy valamikor még lesz folytatása ennek a projektnek?

Igen, az Osonóval abban maradtunk, hogy ennek a projektnek lesz folytatása. Jövő évadban is küldünk két másik fiatalt, majd a rákövetkező évben a saját fiamat szeretném elküldeni, hogy mindezeket megtapasztalhassa.