Erasmus+ Ifjúságsegítő projektet szervez Budapesten az Osonó Színházműhely

Erasmus+ Ifjúságsegítő projektet szervez Budapesten az Osonó Színházműhely

Az Osonó Színházműhely tizenharmadik Erasmus+ projektjére június 18-22. között kerül sor Budapesten. A Sepsi Adrenalin Sport Egyesülettel és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel partnerségben létrehozott Regionális összefogás az ifjúsági dolgozók szakmai támogatására elnevezésű projekt célja, hogy változatos, személyes és szakmai szempontból is értékes nemformális képzéssel támogassa az ifjúsági szakemberek és pedagógusok munkáját. Az innovatív nevelési módszerek átadásán túl, a program feltöltődést és szakmai kapcsolódási lehetőséget is biztosít a Magyarországról, Romániából és Szerbiából érkező résztvevők számára.

Az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával megvalósuló projektben az önismerettel, az egészséges életmóddal, a fizikai jelenléttel, a koncentrációval, a testi-lelki egyensúllyal foglalkozó műhelyek és a testmozgás fontosságát feltérképező és támogató programok és képzések kapnak hangsúlyt, így a színházi nevelés módszertana ötvöződik az egészségtudatosságot fejlesztő gyakorlatokkal. Ennek értelmében a műhelyfoglalkozások is nagyon színesek és változatosak lesznek. Az Osonóra jellemző személyiségfejlesztő-, csapatösszehozó- és színházi neveléssel kapcsolatos tréningeket Fazakas Misi és Mucha Oszkár tartja, míg a Svung Kreatív Egyesület részéről Benyhe Bernát drámapedagógiai foglalkozással járul hozzá a résztvevők önismeretéhez. Szőcs Enikő és Szőcs Károly Csaba irányítása alatt a csoport elmélyülhet a sport- és életviteli foglalkozásokban, kipróbálhatja magát a falmászásban, illetve sor kerül a résztvevők testösszetétel mérésére, majd annak egyéni kiértékelésére is. A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete pedig alapszintű újraélesztési és elsősegély képzést fog tartani a résztvevők számára. 

A Youth Workers GO! fantázianevű projekt célja egy olyan közeg megteremtése a résztvevők számára, amely támaszt nyújthat az aktuális kihívásokkal való szembenézéshez, illetve ahol jövőbeni munkájuk minőségét előmozdító szakmai ihlettel, motivációval és korszerű módszerekkel gyarapodhatnak.

A projekt egy hosszú távú regionális kezdeményezés részeként valósul meg, amely a régióban jellemző, az ifjúsági dolgozók szakmai életében tapasztalható nehézségeket kompenzáló programokat, azaz lehetőséget biztosít a szakmai fejlődésre, kapcsolatépítésre és feltöltődésre.

A három állomásos projekt első szakasza Budapesten zajlik, míg a második szakaszra július végén a vajdasági Zentán, a harmadikra pedig augusztus végén az erdélyi Szentegyházán kerül sor.